Tudja valaki, hogy ha babát szeretnék és 1 éve nincs bejelentett munkahelyem, viszont már van közel 10 év munkaviszonyom, jár nekem GYED? (tudásbázis kérdés)
Gratulálok! :)
Én azon a véleményen vagyok, hogy aki teheti, vállalja a babát, még ha csak a GYES is jár.
Nálunk nem tudom, hogy fog alakulni a helyzet, elvileg kis korkülönbséget szeretnék a picik között, szóval az lenne a legideálisabb, hogy ha 2 év korkülönbséggel születnének a gyerekek.
De a mai világban nem tudni, mi lesz velünk, megtehetjük-e anyagilag, hogy ilyen gyorsan újabb babát vállalunk, ráaádásul azt sem tudom, fog-e még létezni a munkahelyem két év múlva. Majd kiderül.
Egyelőre az első babára koncentrálok,aztán lesz, ami lesz. :)
köszönöm! :)
Az az igazság, hogy még ha a régi rendszerben szültem volna is, akkor is visszamentem volna dolgozni a baba két éves korában. A GYES, amit még a "régiek" a harmadik évben kapnak, elég kevés, valljuk be. Ha férfi nem keres átlagon felül, elég nehéz gazdálkodni belőle.
Bár mondjuk én könnyen beszélek, mert anyukám leszázalékolt nyugdíjas, így 2 éves korától ő fog a picinkre vigyázni, ha nem veszi be a bölcsi, mert nem lesz hely.
igen, akkor tényleg 3 évig jár. :)
Sajnos sokan reménykednek abban, hogy ha kormányváltásra kerül a sor, majd visszahozzák a régi rendszert. Én majdnem biztos vagyok benne, hogy nem fogják visszahozni. Először óriási volt a felháborodás, ezzel voltak tele a lapok, a hírek, aztán szépen elcsendesült minden. A nők tudomásul vették, hogy ha TGYÁS-t, GYED-et akarnak, akkor 1 évet kell előtte dolgozniuk, és még így is csak 1 évig jár a GYED.
Nem akarok senkit sem megbántani, de alapvetően maga az elgondolás nem volt rossz.
Viszont ez az új rendszer egy ponton hibádzik nagyon csúnyán.Az állami bölcsödei férőhelyek számát tekintve lesz nagy a gond.
2 éves korban vissza kell térniük az anyukáknak a munkaerőpiacra. Viszont kevés a bölcsis férőhely, és ha valaki nem olyan szerencsés, hogy máshogy, pl. nagyszülők által oldja meg a gyerekfelületet, az nagy szarban lesz...
nem, április 30-a után született gyerekek esetében a GYES is csak 2 éves korig jár...
Bajnai-csomag...
Én is úgy tudom, hogy nem jár! Se a TGYÁS se a gyed.
Csak a gyes ami alanyi jogon jár és az is már csak 2 évig.
nem jár.
Egyrészt a szülés pillanatában biztosítottnak kell lenned.
Másrészt a TGYÁS-t és a GYED-et a szülést megelőző év átlagából számolják, tehát ha te idén, mondjuk év végén szeretnél szülni, akkor a 2009-es évi jövedelmed lesz az alap. Ami ugye ahogy írtad, nincs.
Szerintem mielőbb bevállaljátok a babát, mindenképpen hozz össze 1 év munkaviszonyt, vagy csak a GYES marad, ami elég kevés.
További ajánlott fórumok:
- Ha terhes lennék és nincs bejelentett munkahelyem, mit kapnék alanyi jogon?
- Nem bejelentett munkaviszony?
- Az egészségügyi járulékot akkor is rendezni kell visszamenőleg, ha ez év január 2.-tól már van bejelentett munkahelyem?
- Pénteken mondták, hogy a 4 órában bejelentett munka nem ér semmit. Már, ami a munkaviszonyt illeti. Ez igaz?
- Ha az apa külföldön él és ott van bejelentett munkahelye, akkor a gyerektartás megállapításánál annak a 20%-át ítélik meg?
- 6 év bejelentett munkaviszony után mennyi munkanélküli jár? Minimálbérrel voltam bejelentve.