Pénteken mondták, hogy a 4 órában bejelentett munka nem ér semmit. Már, ami a munkaviszonyt illeti. Ez igaz? (beszélgetés)
Ezt találtam:
"A nyugdíj megállapítása során szolgálati időként természetesen a 4 órás munkaviszonyt is figyelembe kell venni. Azt azonban, hogy hogyan, illetve milyen arányban, a munkaviszonyban elért kereset nagysága határozza meg. Ugyanis, ha az elért nyugdíjjárulék-alapot képező kereset kevesebb minimálbérnél, akkor – az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében – biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe.
Összefoglalva tehát, az arányos szolgálati idő számításánál nem annak van jelentősége, hogy a teljes munkaidőhöz képes mennyivel rövidebb munkaidőben történik a foglalkoztatás, hanem az abban elért kereset nagyságának. A nyugdíjjárulék alapját képező kereset és a minimálbér aránya határozza meg, hogy a biztosítási időből milyen időtartam ismerhető el szolgálati időként.
Tbj-tv. 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
2011. évi CLVI. tv. 2011. évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról"
Én is voltam tartós beteg, asztmás kislányommal GYES-en 8 éves koráig. Nem dolgoztam mellette, hiszen azért kellett visszamennem GYES-re, mert nagyon sokszor volt beteg, és ezt nem nézték jó szemmel a munkahelyemen.
A GYES ideje beleszámít a munkaviszonyba, és nyugdíjba is. Ezt a problémát így nem értem.
Mondjuk azt sem értem, ha tartós beteg gyerekkel vagy GYES-en, akkor hogyan tudnál 8 órás munkát végezni? Nem azért veszed igénybe a hosszabb GYES-t mert beteg a gyerek, és ápolásra szorul? Valószínűleg azért mondták, hogy nem érsz a 4 órás munkával semmit, mert a GYES ideje úgyis szolgálati időnek minősül. +idő persze nem szerezhető azzal, hogy mellette munkát is végzel. Szerintem.
Akinek bármilyen vállalkozása van (=egyéni, vagy társas) és mellette "csak" 4 órás munkaviszonya, abban az esetben valóban nem veszik figyelembe, vagyis ugyanúgy kell a járulékokat és SZJA-előleg fizetni havonta, mintha ez a 4 órás munkaviszony nem is lenne. Ugyanis a havi járulékfizetés csak azoknak nem kötelező, akik minimum napi 8 órás munkaviszonnyal rendelkeznek a vállalkozás mellett.
Egyéb esetben: nyugdíj-összeg, vagy szolgálati idő beszámítása esetén ugyanúgy beszámít ez az idő, és ez a jövedelem is, mint bármelyik 8 órás. Természetesen a maga "tört-rész" értékében.
Tehát valaki korábban írta, pl. 1 év napi 4 órás jogviszony szolgálati idő-számításnál = fél év napi 8 órás jogviszonynak számít... A jövedelem összege is hasonló módon, csak ott a mindenkori minimálbér arányát számolják.
Már hogyne számítana a 4 óra a nyugdíjnál csak természetesen nem olyan 'értékes', mint a teljes munkaidős, de ettől még számít hisz ugyanúgy adózol belőle és fizeted többek közt a nyugdíj járulékot is!
2014 január 1-től pedig a GYED melletti párhuzamos munkavégzés akár 8 órában is történhet a gyermek 1 éves kora után és a GYED teljes összege jár addig amíg a GYED-et megállapították, de legfeljebb a gyermek 2 éves koráig.
Azt tudja valaki, hogy a 6 órás állás után jár-e GYED? Nekem sajnos lehetetlen a 8 órás munkaidö.
Amúgy azt nehezen tartom elképzelhetönek, hogy a 4 órában dolgozó embert egy kalap alá vegyék azzal, aki otthon ül. Az is munkavégzés, akkor is ha félidös.
Én is úgy tudom.A menyem vissza akar menni 4 órában dolgozni,hogy a második gyereknél kapjon gyedet,de kiderült,hogy nem számít a 4 órás állás.
Ugyanúgy nem kapna gyedet,úgy veszik mintha nem dolgozott volna.Kénytelen teljes állásba menni.
Én annyit tudok, hogy másképp számolják, sokkal kedvezőtlenebbül. Bele számít az évekbe, de mégsem úgy mint a teljes munkaidős.
Jogilag és törvényileg nem tudom, de olyantól hallottam aki ez miatt, nem tudott "időben" nyugdíjba menni.
Azért nézz utána, de biztos írnak majd olyanok is, akik jártasabbak a témában.
További ajánlott fórumok:
- Nem bejelentett munkaviszony?
- 6 év bejelentett munkaviszony után mennyi munkanélküli jár? Minimálbérrel voltam bejelentve.
- Tudja valaki, hogy ha babát szeretnék és 1 éve nincs bejelentett munkahelyem, viszont már van közel 10 év munkaviszonyom, jár nekem GYED?
- Bejelentett / nem bejelentett munkaviszony
- 4, vagy 6 órás bejelentett munkaviszony mellett nem kell fizetnem a vállalkozói járulékokat?
- Tényleg megszűnt a bejelentett 4 órás munkaviszony?