Ha a párom nincs megkeresztelve, akkor is lehet egyházi esküvőnk? Én református vagyok . (tudásbázis kérdés)
Lehet.
A református egyház felfogása szerint a házasság noha szent dolog, nem számít a szentségek közé, ezért polgári esküvő nélkül nem esketnek. Maga a szertartás nem is esküvő, hanem a házasságot megáldó istentisztelet. Amennyiben nem a lakóhelyetek szerinti illetékes lelkésznél szeretnétek az esküvőt tartani, be kell szerezni az illetékes református lelkipásztor elbocsátó levelét. A szertartás tervezett időpontja előtt legalább 1 hónappal kell bejelentkezni az adott plébánia hivatalban. A református egyház számára nem kizáró ok, ha a házasulandó felek különböző vallásúak, de a felek egyikének mindenképpen reformátusnak kell lennie. A bejelentkezéshez szükséges érvényes személyi igazolvány, az elváltaknak a válást igazoló hatósági okirat. A házasságmegáldó istentisztelet előtt be kell mutatni az anyakönyvvezető előtt kötött házasságot igazoló okiratot is. A szertartásnak nincs meghatározott díja.
Nem ideillö a kérdés, de ti talán tudtok válaszolni. Ha én nem vagyok megkeresztelve, akkor ugye nem is kérhet fel senki keresztanyaságra?? :)
Csak tudni szeretném, nehogy kellemetlen meglepetés érjen egyszer, ha valki ezt akarná tölem :) . Elöre is köszönöm a válszt!
Szerintem papja válogatja.Mi katolikusok vagyunk.
Barátnőmék is.
Nálunk is és náluk is csak a fiúk(férjek)voltak megkeresztelkedve.Ők más városba esküdtek.Az ő papjuk nem kérte hogy barátnőm keresztelkedjen,hanem írtak a helyi püspöknek egy levelet hogy a párja "felelősséget vállal" érte,és ha gyermekük születik őt megpróbálják a katolikus "rendek szerint nevelni".Vissza jött a válasz hogy engedélyezik így is az esküvőt hogy a barátnőm nincs keresztelkedve.A mi papunk azt mondta egyértelműen,hogy vagy keresztelkedek,vagy nem ad össze.Hiába mondtuk hogy tudjuk hogy van más lehetőség is.
Reformátusat szeretnénk. A kislányom már 1 éves és csak úgy keresztelik meg, ha egyházi esküvőnk lesz. A párom szülei elvileg katolikusak, de őt nem keresztelték meg. A kislányomnak azért több esélye lesz velem református templomba menni mint vele:-)
Jó lenne, ha csak pár alkalommal kéne jegyesoktatásra járnunk, mert nem szeretném, ha meggondolná magát.
10-én beszélek a helyi lelkésszel, remélem megértő lesz.
így van. "Pogány" ember nem házasodhat templomban, valamilyen felekezethez mindeképpen tartoznia kell.
És hiába nem kérik e a keresztlevelet, van számítógépes adatbázisuk már évek óta, ott utána tudnak nézni.
Vannak olyan szerencsések, akiknek elég csak megkeresztelkedniük és a konfirmciót megússzák, mert megbeszélik a tisztelendő atyával. Nekem nem volt ilyen szerencsés, a mi tiszink szigorú volt.
De nem gáz, túl lehet élni. Ha valaki templomi esküvőt akar, ez a minimum...
Nálunk ugyanez volt a szitu, csak az én oldalamról. A párom megvolt keresztelve, le volt konfirmálva, én egyik sem.
Így az esküvő esküvő előtt 2 hónappal meglettem keresztelve, utána hittan órákra kellett járnom és együtt konfirmáltam a kicsikkel. Így lehetett csak templomi esküvőnk.
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan, akinek nincs megkeresztelve a gyereke és nem is akarja? Miért döntöttél így?
- Szerintetek szégyen, hogy nincsenek megkeresztelve a gyerekeim? Miért lényeges, hogy meg legyenek?
- Miért kell megkeresztelni a gyereket?
- Ha megkereszteltetem a gyermekemet, mennyit szokás/illik adni a papnak?
- Katolikus gyermeknek lehet-e református keresztszülője?
- Az egyházi esküvőhöz csak megkeresztelve kell hogy legyünk, vagy kell még valami más is?