Katolikus gyermeknek lehet-e református keresztszülője? (tudásbázis kérdés)
A Gyermekünk katolikusnak kellett keresztelni az Apukája után, bár én református vagyok.A NQvérem is és Q lett a Keresztmama.
Valami kis precedurát kellett Neki tanulni.. de aztán elfogadták.
Igaz ez 25 éve volt..
Mi is katolikusok vagyunk.Nálunk nem engedték hogy református keresztszülők legyenek.Úgy oldottuk meg,hogy a barátnőm,aki katolikus,ő tartotta keresztvíz alá a babát,és a házaspár aki református,belett írva tanunak.
De ez érdekes külömben,mert én vagyok a házaspár kisfiának a keresztanyja,és a reformátusoknál nem volt gond hogy katolikus vagyok.:)
De szerintem papja válogatja megcsinálja -e.Azt mondják,katolikusok szigorúbbak.
Kedves Borcsika
Ennézést , hogy kérdésemmel zavarlak.
Irod , hogy református lelkész vagy.Most született a kisunokám. 1 hónapos .Szeretnénk megkeresztelni.
Az esküvő református templomban történt. Egy gondom van, a vejem nincs megkeresztelve. Ilyen esetben megkeresztelik e kisunokámat?.
Milyen feltételei vannak a keresztelésnek, a szülök és a keresztszülök esetében.?Milyen iratok kellenek a keresztelőhőz.?
Te Budapesten vagy lelkész.? Ha megirnád, hogy nálatok lehetséges lenne e keresztelő megtartása?
Előre is köszönöm a segitségedet.
Icus.
Esküvőért keméyn pénzeket elkérnek? Kik? A papok?
Mondom, én református lelkész vagyok, és nem kérek pénzt - egy kanyit sem - az esküvőért sem (keresztelőért meg pláne nem). Általában meghívnak az esküvőre, és még én viszek az ifjú párnak ajándékot (egy szép, nagyméretű magyarázatos Bibliát). Ennyi. De lehet, hogy ez csak nálam működik így...
Látod Borcsika is azt mondja a keresztelő ingyenes.
Az esküvőért kemény pénzeket elkérnek.
nekem már nagyok:))7 és 4évesek,nem picibabák...
Nekem fontos volt hogy a nagyfiamnak a hugom legyen a keresztanyuja,sokat gondolkoztunk,mert férfi egyáltalán nem volt a családban senki,nemhogy ilyen fontos szerepre való keriapuka...szóval kivártuk amíg lesz keresztapuka megfelelő:))
Úgy néz ki karácsonykor lesznek keresztelve a fiúk de már utánnajártam tavaly mindennek,mert nem vagyok református,nem volt templomi esküvőnk én elvált vagyok,az egyik kersztszülőpár nem házas és effélék:)a régi lakóhelyemen a régi papnak minde ilyesmi kizáró volt:)
Sziasztok! Református lelkész vagyok. Sokat tudnék mesélni a témáról... de most csak annyit az alapkérdésre válaszolva, hogy valóban a római katolikus kollegák jobban örülnek, ha mindkét keresztszülő r.k., de akad egy-két kevésbé konzervatív, aki akkor is keresztel, ha csak az egyik keresztszülő r.k.
(Én kereszteltem úgy, hogy csak az anya volt református - az apa és a keresztszülők is r.katolikusok voltak.)
Fizetni keresztelésért nem kell - lefizetni a papot meg... hát tudjátok... biztos van olyan, aki elfogadja... mifelénk nem szokás. Úgy beszélgetek az emberekkel, hogy fel sem merül bennük ilyesmi.
A keresztelő ingyenes, mert a gyülekezet örömmel fogadja az újonnan érkezőket.
Adományt illik adni de nem kötelező.
Szerintem lehet református a keresztszülő, bár nekünk pont fordítva volt.
Reformátusnak kereszteltettem a gyerekeket és katolikusok a keresztszülők.Félig meddig.
úgy hogy teljesen mindegy szerintem esetleg ha református vallású lesz a keresztszülő akkor nem vet majd keresztet a templomban.
Ennyi.
Szerintem.
Mint laikus azt gondolom, szerintem tök mindegy, hogy milyen vallású a keresztszülő. Valaki azt írta, hogy csak fizetni kell érte? Hát nem semmi. A hitet nem lehet pénzért megvenni. A keresztelés mire jó? (ezt komolyan kérdem mert nem tudom)
Ez egy hagyomány, mint a húsvéti locsolás?
Akkor rossz tapasztalat :)
Eredetileg ezért találták ki a keresztszülőséget...
De ha se a szülő, se a keresztszülő nem neveli a gyereket vallásosan, akkor minek megkeresztelni? (Most ártatlanul nézve kérdezem...
Fatraktor: nehogy megsértődj nekem!)
További ajánlott fórumok:
- Római katolikus hitoktató vagyok - miben segíthetek?
- Mi a véleményetek a szigorúbb katolikus iskolákról?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Templomi esküvőt szeretnénk, mi a teendő, ha én katolikus vagyok, a vőlegény pedig református?
- Katolikus keresztelő, evangelikus keresztszülők
- Házi áldás - Van különbség katolikus és református házi áldás szövege között?