Templomi esküvőt szeretnénk, mi a teendő, ha én katolikus vagyok, a vőlegény pedig református? (tudásbázis)
Sajnálom anyukádat, biztos nagyon nehéz nélküle esküvőt szervezni...
Én is gondoltam rá h füllentünk valamit h miért a másik pap, de a jó keresztény nem hazudik! Majd meglátjuk, mi lesz, még nem kerestük meg, van még pár napunk gondolkodni, h hogy adjuk elő magunkat.
Az a baj, h a katolikus vallás sok mindent tanít olyat amiben aztán nem segít. Pl h csak házasságkötés után élj együtt azzal akit szeretsz, de ha valaki elvált azt rákényszeríti a vadházasságra mert nem fogja összeadni...
Nem biztos, hogy át kell keresztelkedni. Az én férjem is református és katolikus esküvőnk volt, csak az esküvő előtt alá kellett írnia, hogy én szabadon gyakorolhatom továbbra is a vallásomat és a gyerekeink is katolikusok lesznek.
És gyönyörű szertartást tartott:-)
Irigyellek! Ha nekünk is ilyen jófej papunk lenne, nem is akarnák máshová menni esküdni. semmiképpen nem az én falumban esküszünk, mert a lagzi sem ott lesz, hanem a szomszéd városban ahonnan a férjem származik (már volt polgárink májusban).
Következő lehetőségeink vannak:
1. falubéli pap, de gyerekkorom óta nem bírom.
2. szomszéd város (ahol a lagzi lesz) katolikus papja, aki még idősebb és makacsabb mint a mienk
3. szomszéd falu papja, aki kb 40 éves, jófej és szó nélkül összead mindenkit. ez jó is lenne, csak nagyon ciki helyzet lenne a mi papunktól kérni erre az igazolást.
Briguska, nektek mikor lesz az eski?
A református lelkész nagyon aranyos volt, örült nekünk, igazából azt kaptam amit vártam, mert tudtam, hogy nem számít neki igazán hogy én katolikus vagyok, csak az embert látja bennem és örül h megkerestük. szóval ref. részről minden rendben, benne van az ökumenikusban is, de ha a katolikus pap kukacoskodik, akkor összead ő egymaga minket.
a katolikus oldalról még nem tudom, h mi lesz, pénteken beszélünk vele. elég szigorú teremtmény, nem sok jóra számítok a részéről...
A másik problémám az, hogy a mi papunk, mint ember nem áll túl közel a szívemhez, szóval h szépen fogalmazzak, nem ragaszkodok hozzá h ő képviselje a katolikus részt. de ha vidéki pap venne részt az esküvőn, akkor is kell neki igazolást adnia. ez meg tök ciki, nem is tudom még h merjem-e felhozni neki ezt, hogy adjon egy igazolást nekem, h a szomszéd falu katolikus papja a harmadik szomszéd református lelkészével együtt tartsa az esküvőnket.... mit gondoltok?? ez nagyon gáz, ugye?
Délután megyünk a református lelkészhez, majd megbeszéljük h mik a lehetőségek. Igazából mindkettőnknek mindegy lenne h milyen vallás szerint van a menyegző, mert nagyjából egyformán gyakoroljuk a vallásunkat, csak talán a legegyszerűbb lenne az ökumenikus esküvő. meg azért a násznép 90 %-a katolikus.
meg jó lenne ha a gyerekünk majd katolikusnak lenne keresztelve. ja és még az is fontos szempont h októberben szeretnénk lagzit tartani és addig meg kell oldani a jegyesoktatást meg ilyeneket ami kell.
Én református létemre a keresztgyerekemet katolikus templomba kereszteltem. Semmi gond nem volt, a pap engedékeny és fiatal volt:)
A saját gyerekünk keresztelése problémás volt. A férjem szülei katolikusnak szerették volna.
Én református vagyok, a férjem katolikus. Egyházi esküvönk nem volt. A katolikus papok mindig találtak valamit, hogy miért nem keresztelik meg a fiamat. A kifogások: nem volt egyházi esküvő, különböző vallás (azt akarta keresztelkedjek át), nem lesz keresztapa....
Aztán szuper titkos keresztelőnk lett:) Anyósom jól lefizette a papot és 6 éves korában megkeresztelte:)
Biztos, hogy papfüggő is a dolog, nekünk nagyon rendes papunk volt. Az esketésért semmi pénzt nem kért, mi adtunk (7,5 éve) egy tízezrest.
Papja válogatja: amikor kereszteltük a gyerekeket, az elsőnél egy másik pap, nem aki minket esketett, kategórikusan kijelentette, hogy református nem lehet keresztszülő (a férjem hugát szerettük volna keresztanyának), így csak az én katolikus öcsém lett beírva. A másodiknál pedig a mostani papunk engedte, be is írta a sógornőmet keresztszülőtársnak a keresztlevélbe.
Szerintem ugyanez van az esketésnél is, minden pap mást követel meg.
na ez tök jó, én is ilyet képzeltem el magunknak.
mostmár tényleg megyek mert el fogok késni... :)
Nálunk is így van, a férjem református, én katolikus vagyok, az egyházi esküvő inkább nekem volt fontos, ezért katolikus szertartáson eskettek minket.
Háromszor kellett mennünk jegyesoktatásra, nekem gyónnom kellett (mert amúgy már meg voltam bérmálkozva, ha ez nincs, fel kell venni a szentségeket még az esküvő előtt), és a férjemmel aláíratott a pap egy papírt, hogy én szabadon gyakorolhatom a vallásomat az esküvőnk után is és a születendő gyerekeink is katolikusok lesznek.
köszi a válaszokat, írjatok még tapasztalatokat, pl. melyik mennyibe kerül, milyen rugalmasak a jegyesoktatás szempontjából, stb.
és hogy ha reformátusban esküszünk, akkor később a katolikus megkereszteli e a gyerekünket?
most el kell mennem melózni, de délután visszajövök
Nálunk én megcsináltam mindent, párom pedig csak megkeresztelve lett.
Mind a kettőnknek végig kellett volna mindent csinálni :S
Mellesleg én ragaszkodom a vallásomhoz.
igazából azt gondolom, h az ökumenikus lenne a legegyszerűbb, mert a saját vallásunkban mindenki végigjárt mindent (bérmálás, konfirmálás)
és én jobban szeretnék katolikust, bár nem nagyon gyakorlom a vallásomat.
Nem kell átkeresztelkedni! A reformátusok nem kérik, hogy a gyerek is azt a vallást kövesse.
És azt sem hiszem, hogy a polgárinak egy napra kell esnie a templomival. A reformátusok sokkal rugalmasabbak.
elnézést...
További ajánlott fórumok:
- Babát szeretnénk 2011-re
- Katolikus gyermeknek lehet-e református keresztszülője?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Mi a teendő abban az esetben ha a menyasszony katolikus, a vőlegény pedig nincsen megkeresztelkedve sem és katolikus esküvőt szeretnénk?
- Katolikus templomba szeretnénk az unokámat megkeresztelni ....
- Házi áldás - Van különbség katolikus és református házi áldás szövege között?