Az egyházi esküvőhöz csak megkeresztelve kell hogy legyünk, vagy kell még valami más is? (tudásbázis)
Nálunk református esküvő volt,ott nem számitott,hogy a férjem nincs megkeresztelve.
Úgy tudom a katolikusoknál még bérmálkozni is kell.
"és olyat is láttam már, ahol az illető első házassága templomban köttetett (bár közük nem volt a valláshoz), utána viszont másodikra olyan párt fogtak ki akinél igenis fontos szerepet játszott a vallás, de nem mehettek templomba, mert ugye egyház előtt csak egyszer lehet. . . "
Ebben benne van a válasz!
Szia, nem, nem bántottál meg.
Érdekes és tanulságos amit leírtál. Igen, valóban így van, nem érzem a magaménak azokat a nézeteket, legalább annyira amennyire te :). Nem élek e szerint és nem gyakorolom a vallást. Viszont érdekel, szívesen olvasok utána dolgoknak, de ez szerintem sem lehet elég.
szia!
ahány ház annyi szokás ugyan, de azért kicsit elgondolkodtatott hogy tulajdonképp akinek ennyire fogalma sincs erről az egészről (ergo még ha meg is van keresztelve a szülők kívánságából, nem gyakorolja a vallást és a gyerekét sem szándékozik olyan szellemben nevelni), annak minek egyházi esküvő!!
ne érts félre, nem ítélkezek, nem is olyan régen ugyan ebben a cipőben jártam, gondoltam milyen poén egy szép feldíszített templomban apukával odavonulni a vőlegényhez, mindenki téged néz stb..., aztán meg lettünk hívva (a saját esküvőn előtt 2 hónappal!!) egyik barátunk egyházi esküvőjére - ők hisznek is ebben, gyakorolják a vallást stb, és bár önmagában biztos szép volt a dolog, én nem tudtam egyetlen mondatát sem igazán értékelni, sőt volt olyan része amit egyenesen nevetségesnek, sőt felháborítónak tartottam. ennek örömére mentem és lemondtam az egyházimat :) persze csak azt... :)
1. ha valaki nem rendelkezik elegendő háttérismerettel
2. nem hisz ebben az egészben
3. nem érzi a súlyát annak amit ott mondanak,
hát akkor szerintem semmi értelme nincs. becsapod magad meg a környezeted is. szerintem..
vonulni lehet egy szépen megszervezett kerti esküvőn is , ugyan úgy székek között, szép, megható szövegeket tudnak mondani a hivatásos "mondókás emberek" akiket az anyakönyvvezető mellé rendelnek ki, és szerintem semmivel sem kevesebb a jelentősége, vagy "gagyibb" vagy hasonló.
nyilván ha a pár egyik tagja komoly okokból ragaszkodik hozzá az más , de tényleg manapság sok helyen látom h "flancból", vagy szülői nyomásra mennek egyház elé,
és olyat is láttam már, ahol az illető első házassága templomban köttetett (bár közük nem volt a valláshoz), utána viszont másodikra olyan párt fogtak ki akinél igenis fontos szerepet játszott a vallás, de nem mehettek templomba, mert ugye egyház előtt csak egyszer lehet...
szóval szerintem nem kéne ebből divatot csinálni.
bocsi ha hosszú voltam, és nem megbántani akartam senkit, csak ez a véleményem :)
"megígérnie, hogy katolikusnak nevelik a gyerekeiket. "
???
Úgy tudom katolikusoknál keresztelő + jegyesoktatás kell. Persze biztos pap függő, meg ha nem voltál elsőáldozó akkor nem kérhetsz misés, áldozós szertartást, de az úgyis hosszú:D
Ja és elég ha a pár egyik fele katolikus, de a másiknak is kereszténynek kell lennie és megígérnie, hogy katolikusnak nevelik a gyerekeiket.
Ahelyett, hogy örült volna, végre jó útra térnek...
Egyébként, én református vagyok, csak megkereszteltek, a párom meg meg sincs keresztelve. Akkor, ha megkeresztelkedne, lehetne templomi esküvő? Engem a nagyszüleim anno konfirmálással "ijesztgettek", hogy anélkül nem esküdhetek majd templomban. Mondjuk akkor nem érdekelt az egész.
Másik, hogy megkeresztelkedni lehet csak úgy? Még ilyet, hogy egy évet hittanra járni. A gyereket se járatják előtte...
Komoly :)
Lelki szemeim előtt látom is az arcukat amikor közli velük, hogy miért nem :))))
Most voltam nem rég egy esküvőn aztán ezért gondolkoztam el mi lenne ha nekünk is lenne egyházi...
Habár a párom egész más nézeteket vall. De azt mondta ha úgy alakul és én szeretném akkor ő benne van.
De ez így olyan bonyolult.
Nem mondod? :O
És ha már 7 éve együtt vannak. Mit számít hogy együtt laknak e? Meg mi köze hozzá :)
Manapság...
Hát mindenesetre érdekes :) Aranyos :P
Az gáz. Ott papja válogatja, de mindenképpen szigorúbbak a feltételek, mint a protestáns egyháznál.
A jegyesoktatáson mi elbeszélgettünk a lelkésszel néhány bibliai témáról, ami a házaséletet érintheti.
Katolikus papnál már hallottam olyat, hogy nem vállalta az esketést, mert a két fél már összeköltözött. Ez vicces, de ezcsak egy kiugró hülyeség.
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan, akinek nincs megkeresztelve a gyereke és nem is akarja? Miért döntöttél így?
- Szerintetek szégyen, hogy nincsenek megkeresztelve a gyerekeim? Miért lényeges, hogy meg legyenek?
- Miért kell megkeresztelni a gyereket?
- Ha megkereszteltetem a gyermekemet, mennyit szokás/illik adni a papnak?
- Hogyan deríthetem ki, hogy hol lettem megkeresztelve?
- Ha a párom nincs megkeresztelve, akkor is lehet egyházi esküvőnk? Én református vagyok .