Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha a munkahelyen elkövetek valamit ami nem törvénytelen, de házirendet sért, alkalmazhat a főnök olyan eljárást mint egy rendőr? fórum

Ha a munkahelyen elkövetek valamit ami nem törvénytelen, de házirendet sért, alkalmazhat a főnök olyan eljárást mint egy rendőr? (beszélgetés)

25. Piroska52 (válaszként erre: 24. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 22:14
Színtiszta öröm lehet veled dolgozni, ja nem.
dec. 13. 21:11
Igazatok van. A piálás, a selejt gyártás, és a politizálás ezek közül amiket megszegtem. Abból az egyik már kiderült, a politizálás, és ahhoz nem is kellett ujjlenyomat, de nem rúgtak ki. A piálás kiderült, de még nem bizonyított hogy én voltam. A selejt gyártás még nem derült ki, de nem is akarom másra rákenni, csak bedugtam a többi közé a rosszat is, lehetőleg úgy hogy ne felül legyen. Ilyet mások is csinálnak. Nem vagyok rá büszke, de egyszerűen nagy a megfelelési kényszer. Egyszer leírtam valakinek a véleményemet amit nem mertem a szemébe mondani, és aláírás nélkül a szekrényébe csúsztattam. Ez nem ütközik szabályzatba, de nem szép dolog. Gyáva vagyok, ez van. A szégyentől tartok, nem a jogi következmények miatt. Bár ebbe hatóság nem vonható be, de nem tudnék a szemükbe nézni a kollégáknak nap mint nap, ha ez kiderül.
23. globus (válaszként erre: 12. - PöttyösPanka)
dec. 13. 11:47
Tulajdonképpen egyetértünk.
22. Piroska52 (válaszként erre: 5. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 11:45

Mégis mit követtél el, hogy ennyire be vagy tojva?

Egy tiltott helyen cigizéstől biztos nem.

21. Myra (válaszként erre: 5. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 10:41
De ha olyan a vétked, hogy büntető eljárást vonhatna maga után akkor bevonhatja a hatóságokat is. Vagy keres valami ürügyet, hogy kirúghasson. Viszont a magánvéleményem, hogy ez a viselkedési forma nem etikus részedről, ezt nem kérdezted, de azért leírtam, gondolkodj el rajta.
20. PöttyösPanka (válaszként erre: 19. - Enissa)
dec. 13. 10:40
Mondjuk én a kamerarendszert jobban preferálnám. Persze csak nagy körültekintéssel a személyiségi jogok miatt.
19. Enissa (válaszként erre: 18. - PöttyösPanka)
dec. 13. 10:30

Mocsok meló lehet, de sokszor muszáj alkalmazni a cégnek.

A DNS vizsgálat sem ördögtől való, annyi betegelme van, ki szeretné, ha pl. kiderülne, egy pékségben rendszeresen leköpködi valaki a buktát? Csak ez egy példa.

De van ennél komolyabb is, amikor az ápoló megerőszakolta a pszichésen beteg ápoltakat.

18. PöttyösPanka (válaszként erre: 17. - Enissa)
dec. 13. 10:23
Ez igaz. Mi nem gyártunk nagy értékű dolgokat. A portás mégis rendszeresen ellenőrzi a táskákat.
17. Enissa (válaszként erre: 16. - PöttyösPanka)
dec. 13. 10:20
Akkor helyesbítek, jelentős kárt. Nem mindegy, egy kiflit nyúl le, vagy egy 800 ezres mobilt.
16. PöttyösPanka (válaszként erre: 14. - Enissa)
dec. 13. 10:19
A lopás hol nem okozhat kárt?
15. PöttyösPanka (válaszként erre: 13. - Kacsahercegno)
dec. 13. 10:18
Kicsit iszogattak, majd bementek a kolléganővel a női öltözőbe egy kis etyepetyére. Utána elszívott egy cigit. Közben meg a gép, amit ott hagyott, termelte a selejtet. De a darabszámnak meg kellett lennie, úgyhogy minden további nélkül becsomagolta. Nem tudom, miről beszélsz. Ez egy átlag szombat éjszakai műszak :D
14. Enissa (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 10:08

Attól függ milyen munkahelyen dolgozol, és mit írtál alá.

Volt már ugye, hogy spermát találtak egyik étterem ételében. Nyilván ott végeztek DNS vizsgálatot, mert kiderült nem egy embertől származott.

Vannak olyan munkahelyek, ahonnét olyan adatokat lehetne kihozni, ami mások személyiségi jogait sérti, pl. oda mobilt sem lehet bevinni.

Ahol a lopás kárt okozhat pl. ott megnézhetik a táskádat és motozhatnak is.

Ha az tilos lenne, akkor az áruházakban nem vihetnének "szobára" hogy átnézzék hova rejtetted a lopott cuccot.

Ha olyat tettél, ami nem szabályos, sőt TILOS, akkor viseld annak következményeit!!!!

Gratulálok, hogy a felsoroltakból többet sikerült, nem betartanod!!!!!

13. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 10:01
Amúgy nyilván nem fog a munkáltatód DNS tesztet csinálni, ha ilyenekkel fenyegetnek akkor valószínűleg sejtésük van róla, hogy nem vagy egy minta dolgozó, és ki akarják ugrasztani a nyulat a bokorból. De azért ha másra kened a selejted, szemetelsz, átjársz a női öltözőbe vagy piálsz munka közben, azért elég tré viselkedés...
12. PöttyösPanka (válaszként erre: 11. - Globus)
dec. 13. 09:52
Őt nem a tette zavarja, hanem a lebukás lehetősége. Én nyilván azt gondolom, hogy ha kárt okozott, azt ne mással fizettesse meg, hanem vállalja a következményeket. De aki sunnyog, szánt szándékkal olyan dolgokat tesz, amiről tudja, hogy helytelen, és aki "sík ideg", mert azt hiszi, hogy DNS teszttel akarják lebuktatni, annak nem áll szándékában egyenesnek és becsületesnek lenni.
11. globus (válaszként erre: 10. - PöttyösPanka)
dec. 13. 09:32
De ha pl. kárt okozott, azt fizesse meg más? Nem tudjuk a pontos részleteket, csak azt, hogy őt magát is zavarja. Nálunk sunnyogás nem lehetséges, mert annyira kevesen vagyunk: ha nem ő volt, akkor én.
10. PöttyösPanka (válaszként erre: 9. - Globus)
dec. 13. 09:02
Milyen hátránya lenne az igazmondásnak? A kirúgáson kívül?
9. globus (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 08:14
Azért ha elkövettél valamit, és nem derül ki, netán kollektív büntetést alkalmaznak, inkább valld be. Milyen hátránya lenne az igazmondásnak?
8. TamThor (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 07:47
Múltbéli dolgokat nem igen tudnak bizonyítani, hacsak nem terhes tőled egy kolléganőd, vagy nincs róla kamerafelvétel, ahogy üvegből iszod a piát. Nem kutathatnak át. A DNS meg jó nagy marhaság, egyrészt nem vizsgálhatják, ráadásul irdatlan sok pénzbe kerülne nekik. Aki ilyen pletykát terjeszt vagy bevesz, ott van baj a toronyban.
7. Egyed Egon (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 13. 01:02

-tól-ig szabálysértés van, bűncselekmény akkor ha valamit nagyon elkefélsz jogi értelemben.

Munkahelyen általában írásbeli vagy szóbeli figyelmeztetés, fegyelmi (pénzbüntetés, jövedelemcsökkentés, jutalommegvonás, kártérítés) vagy kirúgás.

Attól függ hol van a tűréshatár és mit alkalmaz a munkáltató, alapesetben kirúgás.

A munkáltató nem hatósági személy, nem is rendvédelmi szerv.

6. Ildi (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 12. 23:20
Max fegyelmi.
5. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 3. - Myra)
dec. 12. 22:57
Tehát akkor azt se fog, mert nincsenek bizonyítékok, mert azokat csak ezekkel tudná megszerezni, ami nem az ő hatásköre.
4. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 2. - Regin_a)
dec. 12. 22:55
Köszönöm, akkor így már értem.
3. Myra (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 12. 22:53
Nem, fegyelmit adhat maximum.
2. Regin_a (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
dec. 12. 22:50

Nem! Fegyelmit adhat ami a házirend megsértéséért

Nem kutathat át se téged se a szekrényedet, se a többi felsoroltat nem teheti

[link]

dec. 12. 22:38
Tehát például le van írva nálunk, hogy dohányozni csak az épületen kívül, 5 méterre, alkoholt nem lehet fogyasztani munkaidő alatt, szexuális kapcsolatot sem kollégákkal, se külső személlyel az épületben és a területén is tilos, nőknek a férfi, férfinek a női öltözőbe menni tilos, kivéve a takarító személyzetnek, ha selejt munkát gyártunk le, jelezni kell a főnöknek és vállalni a felelősséget, nem pedig sunyiba becsomagolni vagy másra kenni (nyilván az utóbbi nem ezekkel a szavakkal), nem lehet politizálni, szemetelni, egymás magánéletét tovább adni az illető engedélye nélkül. Na már most én ezekből többet is megszegtem 5 év alatt. De engem az érdekel hogy alkalmazhat e a vezetőség olyan módszert mint egy rendőr? Tehát ujjlenyomat, DNS, mit csináltam ekkor meg akkor, személyes dolgok átkutatása, vagyis ennyire személyes dolgokat. Mert most ilyenekről megy a pletyka és megijedtem. Mert ha nem egyezem bele, lehet hogy adnak fegyelmit, vagy mit tudom én mert gyanús leszek ezzel. Szerintem ez tényleg csak pletyka, de remélem ti is megerősítitek. Nagyon örülnék neki, mert most sík ideg vagyok, hogy mi lesz holnap.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook