Ha 2 év gyed, 1 év gyes után visszamegyek dolgozni, és újból terhes leszek hamarosan, a gyed mennyi ideig jár az új tv. szerint? (tudásbázis)
Én ugyanezt tettem 2005-ben:)
Kivettem a szabijaimat, és utána táppénz volt a szülésig. Lehet!
Ez komoly?
Hogyan tehetném meg?Van rá valamilyen jogszabály?
az ellátás alapja, mindig az előző évi tényleges, és ez fontos!!! jövedelem alapján számolódik! a tgy, gyed, és gyes, nem tényleges jövedelem, merthogy ellátások, nem fizetsz ezekből 2% egyén pénzbeni járulékot! Tehát nem számít!!! ha az igénybeljelentés napját megelőző évben van 180 bérezett napod, akkor az lesz az ellátás alapja! ha nincs, akkor a minimálbér 2x-e vagyis 143eFt, most! ha a szerződés szerinti béred nem éri el a minimálbér kétszeresét, és nincs 180 napi bérezett napod sem, akkor viszont az lesz az alap!
az meg hogy gyesbe vagy gyedbe szülsz csak a napok miatt számíthat! DE nem biztos hogy van jelentőség! Én úgy tudom, így van!
Szerintem nyugodtan megteheted, hogy papíron visszamész dolgozni (esetleg kiveszed az összegyűlt szabid) és utána táppénzen leszel a szülésig. Persze ha a munkáltatóddal meg tudod beszélni.
ÉS most még a gyest is kaphatod a fizu és a táppénz mellett.
Ha megszületik a pici, akkor igényelheted újra a tgyást, majd a gyedet. (Csak akkor le kell mondanod a gyest)
Ha jól tudom most így működik, de jobb ha megkérdezed a OEPnél, vagy a munkahelyeden a munkaügyestől. Vele úgyis kell beszélni, ha vissza akarsz menni dolgozni.
Jó, tényleg hülyeséget írtam! Nem a gyesnek a 70%-át adják, ha gyesen voltál előző éven végig.
Ha jól tudom a tgyás is 70%, csak az nincs maximálva, mint a gyed.
elvileg nekem van mindennel(gyeddel, gyessel) együtt 7 év munkaviszonyom, de már gyesen leszek, mire jön a kistesó, szóval két év gyedet fogok kapni, és elvileg akkor a fizumból számolják továbbra is, vagyis, kb annyit fogok kapni továbbra is mint mos, ha jól értelmeztem, annyi lesz a változás, h nem lesz 3 év és gyes
tgyás az marad ugyanúgy?az 75%? ezt nem tudom
A Gyed, és Gyes is munkaviszonynak számit, így a gyedet a gyermek kétéves koráig fogod kapni.
Itt csak annk lesz rossz, akinek nincs annyi munkaideje bedolgozva. Mert akinek mondjuk pont 1 év van, ami kell majd jövQre már a gyedhez, akkor az max. annyi ideig kaphatja.
Remélem érted!
Az új törvények, változások a 2010.május 01 után született babákra érvényesek.
Az akinek több, mint 2 év van bedolgozva, nincs változás.
Visont ha a gyes csak 2 éves koráig jár majd a babának, akkor bizony 1 évvel kevesebbet lehet otthon az anyuka, és ezzel nagyon nem értek egyet.
megint csak saját példát tudok: 2005tavszán lettem terhes, szeptember végéig dolgoztam, elmentem táppénzre, és 2006januárban szültem, de a fizu alapján kaptam
ez volt...de hogy most mi lesz a változtatások után...?
Na, így már én tényleg nem tudom.
Annyi variáció lehetséges, és nincs egy egyértelmű törvény erre... :PPPP
Köszi !Én is így tudom.
De azt még most se tudom biztosan, hogy ha gyed, gyes után dolgozom mondjuk pár hónapot,terhes leszek, aztán táppénz szülésig( mert veszélyes a munkahelyem), akkor miből számolják majd a gyedet?
Nincs itt senki, aki hasonló cipőben jár/járt?
Én jártam 8 alkalmas szülésfelkészítőre a terhességem alatt (januárban), és ott az egyik alkalommal tartottak a jogi dolgokról is előadást. Ott mondták, hogy mindig az előző évet veszik figyelembe, mert végülis neked az is munkaviszonynak számított év.
Nekem nem fogják azt alapnak venni, mert nekem megszünt a munkaviszonyom, mikor 8 hónapos terhes voltam, így nekem a 2. gyereknél (ha közvetlen gyed, vagy gyes után szülnék) csak a gyes járna.
Ki van marhán találva az egész.
De szerintem azért jobb, ha megérdeklődsz mindent az egészségbiztosítónál, és nem csak a hoxán, mert ebben az országban a törvények olyan gyorsan változnak, hogy nem nagyon lehet követni...
Az előző évedet veszik számításba.
Tehát ha előző évben gyeden voltál, akkor annak a 70%-a.
Ha gyesen voltál, akkor viszont nem vagyok képben, mert akkor annak is a 70%-a? Lehetséges?
De ez nem így működik, mert egyik ellátás nem lehet a másik ellátás alapja.Tehát nem a gyed 70 %-a lesz a következő gyed alapja, hanem a gyed előtti bér.Ezért nem értem...
Vagy te ez alapján kapod?
Szerintem csak az összeg a különbség.
Úgy tudom az előző évi jövedelem 70%-a a tgyás és a gyed összege.
Nem mindegy, hogy a gyed 70%át kapod, vagy a huszonakárhányezres gyes 70%-át.
Szerintem.
De így meg azt nem értem, hogy miért mondja mindenki, hogy ha "gyedbe szül" az ember, akkor jobban jár anyagilag, mintha "gyesbe szülne", vagy gyes után.
Hiszen a gyed és a gyes is biztostott jogviszony.Akkor nem mindegy? Miért jobb gyed alatt szülni?
További ajánlott fórumok:
- Hány nap szabadság jár, ha Gyes után visszamegyek dolgozni?
- Jár-e a Gyes, ha 8 órában visszamegyek dolgozni?
- Ha kislányom 2 éves kora után visszamegyek dolgozni, meddig tart a védettségem a munkahelyemen?
- Igaz az, hogy ha visszamondom a gyedet, mert visszamegyek dolgozni és ha 3 hónap múlva meggondolom magam, akkor újra eljöhetek gyedre?
- Gyesen lévő anyuka ha visszamegy dolgozni és közben terhes lesz, viszont végig dolgozik akkor gyedet vagy gyest kap?
- Aggaszt, hogy ha visszamegyek dolgozni és újra terhes leszek, mit szólnak majd