Gyermeknevelés: szerinted mennyit "ér" a jó példa? (beszélgetés)
Szerintem minden felsorolt dolog fontos, de a példa az, ami nélkülözhetetlen. Viszont 20 éves korig nem feltétlenül hat közvetlenül...
Ezt úgy értem, hogy az életkori sajátosságokat, a nehéz kamaszkort nem lehet ezzel kikerülni, sőt, lehet, hogy pont annak lesz nehezebb, aki igazán jó példát mutatott. Viszont azt látom, hogy amikor lenyugszanak, 20-22 éves korban, egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mint a szülők... Ilyenkor lehet kezdeni örülni, vagy bánkódni...
a jó példa minden képpen kell, anélkül hiába szigorkodik vagy büntet valaki, úgy igazságtalanság
persze ezt nem azt jelenti, hogy egy szakmunkásnak nem lehet diplomás gyereke. Nem is szeretem az ilyen jellegű skatujázásokat, de a többi felsorolt dologban mindenképpen számít
Volt főnököm hasonlóan van a lányával 30 éves, a második főiskolára jár, kb. 1,5-2-szer annyi idő alatt végez el egyet, mint kellene... és még tartósan egy hónapot nem dolgozott... egyszer beprotezsálta egy könyvtárba dolgozni... nem tetszettek a kolléganők a "kislánynak", és nem ment, inkább ő iskolába jár.
A leányom 16 évesen dolgozott a Mekiben... angol, francia nyelvtudással, folyamatosan pénztárban, 6 óra helyett időnként 10-et, mert minden főnök vele akart dolgozni, augusztus végén megkérték, hogy menjen suli alatt is legalább hétvégeken, de nem vállalta be. Sokat számít a hozzáállás... minden munkahelyen. De hát enyém ifjú hölgynek meg más hibája van... szóval egy szülő se problémamentes, nyugi. ;))
Próbáljatok dűlőre jutni... mert nem lesz jó. Addig is netet lemondani, pénzcsapot elzárni, ugyanis 18 évesen vagy tanul valaki vagy dolgozik...nincs középút... királylányok utoljára 1966-ban születtek velem bezárólag. :)
Sajnos keménynek kell lennetek, ez az "érted haragszom, nem ellened" tipikus esete lesz, aztán vagy felismeri vagy nem. :(
Jujjjjj... ez a hozzáállás nem jó, valóban!
Otthon van rendszer? ... kelés X órakor, reggeli ekkor-ekkor... stb.? Nem szabad hagyni, hogy lébecoljon.
Engem annak idején kirúgtam a suliból csütörtökön, hétfőn mentem dolgozni napi 4 órában, tudom másvilág volt... így 15 éves koromtól dolgozom, minden sulimat munka mellett végeztem el. De áldom anyum eszét, hogy nem hagyott egy napot se, hogy csak ellegyek, és majd lesz valami.
Ilyenkor kilincsel az ember... és igenis kirugdalja a gyereket reggel az ágyból, ha kell a munkahelyéig kíséri, amíg meg nem tanulja, hogy mi a rend...
Ne engedd, hogy csak ellegyen otthon!
Hát... a jó szívedre alapoz.
Hogy úgyse lesz éhes, úgyis lesz hol laknia... most jönne az, amit a lányok írtak: számítógépet ki, internetre nincs pénz, újruhanuku, Te leszel a legrosszabb anya, és ha ezt kibírod, talán kikupálódik... de tényleg nem más ez, mint "lelket Beléd", mert egyedül Ti fogtok megoldást találni... ezt így nem lehet kiokoskodni... remélem, meglesz a legjobb megoldás... Lányok, visszanézek este, irány a doki... és köszönöm az eddigi beszélgetést, remélem, folytatódik - és így:-)
További ajánlott fórumok:
- Elutasitott gyermeknevelési hozzájárulás, elutasított lakásfenntartási támogatás.
- Melyik volt az a "jótanács", amit a gyermeknevelésről kaptál, és tényleg jótanácsnak hittél, míg a gyakorlat bebizonyította mekkora butaság?
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Iskolában szülői engedély nélkül adhatnak a gyermeknek nyugtatótablettát idegesség miatt?
- Leukémia gyermeknél
- Mi a véleméyetek Dr. Báló Máriáról, aki Szentesen gyermekneurológus? Mennyit kér magánban?