Gyerekek és a csúnya beszéd. (beszélgetés)
Az én lányaim felnőttek, de velünk sosem beszéltek csúnyán meg tőlünk sem hallottak szülőktől ilyeneket. Ma már nagyon rossz írányba változott a világ, mert a kicsik nem csak egymástól tanulják el, hanem a nagyobb iskolásoktól aztán a tévében, rádióban, filmekben. Egymást utánozzák szinte.
Üdv.Ágnes
miért kell negativ felhangon emlegetni az SNI s gyerekeket???
aránylag apró gond miatt is lehetnek azok nem mind hülye vagy magatartászavaros....
Megkérdezhetem mik ezek a rövidítések pontosan?
Az én én fiam is SNI-s (ezt az egyet tudom): sajátos nevelési igényű
Na részemről itt fejeződött be a vita, mert látom, ti semmit nem értetek az egészhez.
Ja és még valami.. kis létszámú osztály? :) tudod te egyáltalán milyen gyerekek jérnak oda?!!! SNI-s, H-s, HH-s, meg 3H-s!!! Ha ilyennel volt dolgod, tudom már, miért írsz ilyeneket....
Elég visszatetsző, hogy minden alap nélkül megkérdőjelezed valaki igazmondását, csak mert ne tetszik, amit ír, úgyhogy ha már elkezdtél személyeskedni, megjegyzem, hogy remélem, rád nem bíznak se 26, se sehány gyereket.
Egyáltalán nem kivételes az ilyen viselkedés tanárok részéről. Nálunk kis létszámú osztályok voltak általánosban, de a tanárok többsége nem nevelte a tanítványait, hanem üvöltött velük vagy ütötte vagy megalázta őket.
Először is, szeretném, ha nem személyeskednél velem. Mi az, hogy "ti panaszkodtok..."
Én nem panaszkodom, a lányom nem beszél csúnyán amúgy sem.
Másodszor: nekem nem kell kipróbálnom, hogy milyen 26 gyerekkel lenni. Nekem az a dolgom, hogy adótanácsot adjak, könyveljek, mert ezt tanultam. A tanárok meg nyilván azt tanulták, hogy 26 gyerekkel legyenek.
Az eset, amit írtam, pedig megtörtént, többen is mondták az osztályból.
Netán tanár vagy, hogy véded a mundér becsületét?
Én mindössze annyit írtam, hogy egy középiskolai tanár ne "baromállatozzon" az órán.
Különben mit várunk? Lányom gimijében a negyvenes tanárnő így szól: "Ki az a barom állat, aki a hátsó sorban beszélget?"
Tény, hogy két fiú beszélgetett, na de nem lehet másképpen megkérdezni? Ha egy középiskolai tanár szintje ez, akkor a gyerekekre ne is mondjunk semmit:(((
A csúnya beszéddel nem is az a fő baj, hogy csúnya és bántó lehet, hanem az, hogy igénytelen, és az aktív szókincse lesz csak szegényesebb a kölöknek, ha ahhoz szokik hozzá, hogy mindent pótolni lehet a b*szik és a sz@r valamelyik származékával. Gyenge, agresszív emberekként az én szüleim is rondán beszéltek, el is tanultam tőlük, anyám meg nem átallott szemrehányást tenni n e k e m, amiért a tanárok szerint úgy beszélek, mint egy szódáskocsis. (mint a viccbeli apuka: Fogalmam sincs, tanárnő, honnét a faszomból veszi ezeket a szavakat!) Nem kell aggódni, ahogy nő a gyerek, megtanulja, mivel milyen hatást vált ki másokból, és lassan ráérez, ő hogy tudja magát leginkább kifejezni. Én is kamaszodtam már, amikor feltűnt, milyen primitíven adja apám elő magát.
Persze nem a tévé elé kellene kikötni a gyereket (amit aztán büntetésből nem nézhet?!), hanem értelmesen elfoglalni, mint a tévékorszak előtti gyerekeket, vagy legalább egy kicsit odafigyelni, milyen műsorokat láthat. Mesékből, versekből, színvonalas filmekből megtanulna szépen magyarul és szalonképesen fejezné ki, ha valami vagy valaki nem tetszik neki.
Az óvónőnek meg talán nem lesz nehéz megmagyarázni, hogy a gyerek a csoportban több pocskos beszédet hall, mint otthon, arról meg tegyen ő a sápítozás helyett. =)
Igaz, az óvónő nem csaphat a szájára, de ezt a gyereknek nem kell tudnia! Ezért kell sajnos NEKED leszoktatni róla, és ha már az hatásosnak bizonyul akkor tudtára adni, hogy az óvónéni ugyanúgy a szájára fog csapni, ha csúnyán beszél! Mondom, nem kell a gyereknek tudni, hogy ez nem így van. Ha te elérsz nála eredményt, akkor az óvónéni részéről a "fenyegetés" is elég lesz.
Amúgy mióta beszél ilyen csúnyán, amióta oviba jár? Vagy ez már előtte is volt?
Szia!
Nálunk is volt egy ilyen időszak, sajna a családban van aki istenesen tud káromkodni :S A kisfiam kisebb volt mint a tiéd mikor visszamondta ezeket a szavakat, persze nem tudta mit jelent, nem alkalmazta, csak mondta! Akkor nagyon sokszor rá kellett szólni, hogy ilyet nem mondunk! Mikor ez már hatástalannak bizonyult, utána jött a szájracsapás! Eleinte ez csak fenyegetés volt, de bizony mikor csakazértis használta ezeket a szavakat, sőt, már ott alkalmazta, ahol azt kell, rácsaptam a szájára! Nem tetszett neki, de leszokott róla! A mai napig tudja mikor milyen szó az ami csúnya, de soha nem alkalmazza! Sőt, én arra is megtanítottam, hogy: "ha anya csúnyán beszél, akkor azonnal szólj rám!" :) Hisz az ember néha észrevétlenül is kiejt egy-egy "hülyé"-t, vagy hasonlót a száján! Rám is szól a mai napig is, ha ilyen történik, de ő nem beszél csúnyán!
Csak azt tudom tanácsolni neked, hogy bármilyen büntit alkalmazol nála, az ne 1-1 alkalom legyen, hanem mindig, amikor csúnyán beszél! Pl. szerintem a szájra csapás ilyenkor hatásosabb mint bármi más. A lényeg, hogy ha bünti, akkor minden ilyen alkalom után legyen bünti, mert csak úgy rögzül bennük mit szabad, és mit nem! Nem kell leütni a fejét, csak lepődjön meg, hogy: jaj, ezt most miért is kaptam?? Csúnyán beszélek? Kapok egy szájracsapit? Az nem jó! Akkor nem beszélek csúnyán inkább...
Szóval, valahogy így működnek, de ez hosszú ideig is eltarthat, de Te legyél a kitartóbb, és következetes, még ha fáj is!
Sziasztok!
Van egy problémám 3,5 éves kisfiam csúnyán beszél.Nagyobbakkal játszik az udvarunkba és eltanulja tőlük meg persze a tv-ből utcáról.Mi itthon odafigyelünk mit mondunk pont a fiunk miatt.Ti hogy kezelitek ezt hogy éritek el hogy abba hagya a csúnya beszédet.Már sok mindent probálta,büntetés nem nézhet tv-t,nem mehet játszótérre,szájára csaptam stb.De semmi:(Létszi adjatok tippet tanácsokat.