Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyerek nélkül az élet. Örök elkötelezettség, vagy szabadság? fórum

Gyerek nélkül az élet. Örök elkötelezettség, vagy szabadság? (beszélgetés)

1 2
38. Enissa (válaszként erre: 27. - Evica1111)
ma 11:00
Határeset, azt válaszolta. Nem érdekli mások véleménye. Kettősség van benne, mert, ami nem érdekel, nem nyitok róla fórumot, vagy nem szólok hozzá a fórumhoz, ha valamilyen téren nincs róla véleményem.
37. Ági0830 (válaszként erre: 29. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:58

Hogy küldtek privát üzenetet, a névtelen vagy?

A témához pedig:

Egyrészt azt gondolom, hogy ez mindenkinek a saját ügye.

Másrészt pedig azt veszem észre, hogy akik azt mondják, hogy nem akarnak gyereket, azok csak arra gondolnak, hogy nem akarnak egy bőgő csecsemőt, hisztiző háromévest, stb. (tetszőlegesen behelyettesíthető bármivel). Mintha az, hogy valakinek gyereke van, az egyenlő lenne azzal, hogy mindvégig kisgyereke lesz. Valahogy nem látják globálisan a kérdést, hogy igen, ez is lesz, később meg felnőnek. Az én gyerekeim egyetemisták, és tök jó, hogy lehet velük beszélgetni vagy valamilyen programot csinálni, azaz partnerek egy csomó mindenben.

36. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:56

" A mai világba még mindíg elítélendő ez az életforma, vagy azért már elfogadóbb a társadalom? Kíváncsi vagyok."

A legrelevánsabb választ erre te tudod megadni, amennyiben tényleg nincs gyermeked, a család, a külvilág hogyan reagálja le. Te mit tapasztalsz?

35. Enissa (válaszként erre: 3. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:52
Akkor nagyon rosszul fogalmaztál.
34. Enissa (válaszként erre: 29. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:51
Azt meg hogyan? :D Érdekes lenne, az anonim lényege, hogy nem vagy felfedhető a nickeddel sem.
ma 10:45
Privit?
32. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 30. - Flóra76)
ma 10:40
Persze hogy érdekel. Kíváncsi vagyok most hol tart az elfogadás ezen a téren mert emlékszem régen ölre mentek ha valaki azt mondta nem akar gyereket. Mert ki lesz aki rádnyitja az ajtót öreg korodra, önző vagy, egy gyerek mindenféleképpen kell, szégyelld magad más az életét adnáha lehetne gyerek te meg elutasítod stb... Arra voltam kíváncsi hogy ez változott e vagy sem?
31. 55Judit (válaszként erre: 27. - Evica1111)
ma 10:37
Bár hogy értetted, most elkezdted tovább görgetni. nem leszek partner benne.😀
30. Flóra76 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:36

Ezek szerint azért mégiscsak érdekel valamennyire a társadalmi megítélés hisz indítottál erről fórumot.

Én mindkét”oldalt” megértem, elfogadom.

29. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 27. - Evica1111)
ma 10:35
Nem csak te látod így hanem többen, mert írtak privit hogy engedjem el nem mondtam semmi rosszat. Az én lelkiismeretem tiszta és nem akartam bántani senkit.
28. globus (válaszként erre: 20. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:31
Szerintem ez az esetleges gondok nagyságrendjére vonatkozik. Pl. nem azon fő a fejük, hogy legó autót vegyenek-e, hanem igazit. Meg hát a felnőtté válás, elengedés útjának aggodalmai. Egészséges mértékű féltés minden szülőben van. Néhányban több is.
27. evica1111 (válaszként erre: 9. - 55Judit)
ma 10:28
Szerintem itt te alltal bele a forumnyitoba, nekem legalabbis ugy tunik. Nem ugy valaszolt Enissanak hogy az kotozkodo lett volna.
26. 55Judit (válaszként erre: 24. - Alnisa)
ma 10:17

"Én elfogadom ezt is, meg azt is aki 4-t akar (bár én ezt nehezebben értem meg...)"

Legyen neki amennyit csak akar, amennyiben anyagilag is biztosított a felnevelélsük. Nekem az nem tetszik mikor szülik a gyereket számlálatlanúl, aztán sípolnak hogy mennyire szegények. Én megértem hogy drága a fogamzásgátló, de arra is lehet gondolni szórakozás előtt hogy a gyereknevelés még többe kerül.

25. srcrss (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:11
Nem anyatípus? Egyéb okai is lehetnek, hogy nem vállal gyereket.
24. Alnisa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))

Szerintem nem gond ha így érzel.

De nekem is van ismerősöm, akik sosem szerettek volna gyereket.

Én elfogadom ezt is, meg azt is aki 4-t akar (bár én ezt nehezebben értem meg...)

Mindenkinek szíve joga eldönteni mit szeretne.

Tény, hogy onnantól már nem ugyan az az élet, kötelességed van a gyerekkel szemben.

Lazább, egyszerűbb és kevésbé fárasztó az élet gyerek nélkül.

Itt tényleg csak akkor van baj, ha valaki szeretne, de nem sikerül és fáj a szíve miatta.

De mondom van ismerősöm, ki sajátot nem szeretne, de a rokonok gyerekeire rendszeresen vigyáz, programot csinál nekik, ápolja a lelküket! Ő is elégedett, a rokonok pedig nagyon hálásak! :)

23. Channa* (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))

Értem, hogy miért gondolod azt, hogy egy szülőnek nincs szabadsága.

A probléma az, hogy te olyanok miatt gondolod ezt, aki az életüket úgy alakították, hogy esetleg egy mártír szerepben is tudjanak tetszelegni;)

Az én környezetemben, akik nekem számítanak, egy gyerek nem jelenti azt, hogy nincs szabadság, mert attól, hogy van egy gyerekünk, ugyan úgy tudunk működni, ahogy tettük a gyerek nélküli életünkben.

Persze, ott lesz mellettünk egy kis ember, akinek az életét nekünk kell figyelemmel kísérnünk, de ettől még nem szűnünk meg 'én' lenni.

Sok-sok nő nem bízza senkire a gyerekét, mert szerinte az anyja vagy az anyósa képtelen gyerekre vigyázni és ellátni. Mondja ezt úgy, hogy az anyja vagy anyósa már felnevelt, minimum 1 db gyereket és alapozza arra, hogy direkt olyan helyzetbe hozza őket, hogy annak ne tudjanak megfelelni, majd ezután rájuk mutat, hogy erre sem képesek;)

Aztán, csodálkozik, hogy nincs kire hagynia a gyerekét, mindent neki kell csinálnia és nem tud mást csinálni, csak a gyerekkel foglalkozni.

Ez az ő sorsuk, az ilyen szülőké.

De vannak másmilyenek is. Én és több családtagom, barátnőm, stb. teljesen máshogy csináljuk. Olyat is megtettünk/megteszünk, ami a sok mártír anya szerint felelőtlenség, veszélyeztetés, stb.

Csak néhány példa: én simán mentem úgy koncertre vagy buliba, hogy vittem a gyerekemet, és simán mentem úgy is, hogy az anyósomra hagytam, vagy a tesómra, barátnőmre, unokatesómra, nénikémre, stb.

Én ugyan úgy jártam tornázni, suliba, stb., akkor is, amikor már gyerekem volt.

Volt kire hagynom, mert senkit nem írtam le, senkire nem mondtam, hogy képtelen a gyerekemre vigyázni. Persze, nem az ismeretlen buszsofőrre bíztam;)

A gyerekem már bőven felnőtt. 35 éves. Kiegyensúlyozott és boldog ember. Nem picsog semmin, nem emlékszik úgy vissza, hogy az de rossz volt neki. És még mindig azt mondja, hogy jó szülők vagyunk;) És tudom, hogy ha lesz unokám, simán rám bízza majd, ahogy teszik ezt azok az ismerőseim, akiknek jelenleg olyan korú gyerekük van, akire még vigyázni kell. Pedig már régen voltam kis gyerekes anyuka. Nem gondolják azt, hogy már nem tudom megtenni, mert nem tudom megkülönböztetni az úszó pelust a simától:DDDD

És azért sem gondolják ezt, ha épp nem tudom, hogy a gyerekének melyik a játszós ruhája;)

Tehát, nem gondolom, hogy azért nem vagyok szabad, mert van egy gyerekem.

De! Látok olyan kapcsolatokat, ahol nincs gyerek, de annyira rátelepednek egymásra, hogy tényleg nincs szabadságuk.

Itt a hoxán is sokszor olvasok olyanokat, hogy nem engedik el! a párjukat céges összejövetelekre. Nem találkozhatnak a barátaikkal, nem járhat el sportolni egyedül, stb.

Na ez nekem<>szabadsággal!

Mi az, hogy a társam nem enged el a barátaimmal vagy kollégáimmal? Egyáltalán mi az, hogy el kell engednie?

Én, sosem kérek engedélyt, ahogy a férjem se. Egyszerűen mondom, hogy 28-án megyek buliba. Ő pedig nem mondja, hogy ne menjek, vagy azt, hogy nem mehetek!;)

Olyat is olvasok itt a hoxán és még a valóvilágban is ismerek olyat, akit a szülei korlátoznak, mert pont akkor (mindig), akkor van szükségük a gyereküktől valamire, amikor annak programja lenne. Mi a gyerekünket sem korlátoztuk soha semmibe. Tudjuk, hogy nem velünk TV-zik vasárnaponként és nem velünk tölti esténként a szabadidejét;)

Tehát, mint írtam: létezik egy örök elkötelezettség valóban, de ez <> azzal, hogy nincs szabadság.

Az, hogy milyen az életünk, magunknak alakítjuk a saját elképzeléseink szerint, amibe befigyel a hozott a minta. Ettől a hozott mintával, ha ellenkezik a mi elképzelésünkkel, lehet szembe menni és úgy alakítani az életünket, ahogy nekünk megfelelő. De soha nem kötelező olyan életet élnünk, amit valaki ránk akar erőltetni, vagy elvár tőlünk...

22. 55Judit (válaszként erre: 19. - Ágio8405)
ma 10:08
Ha lemondok valamiről egy örömtelibb dologért, az nem áldozathozás szerintem. Ha áldozatként élek meg valamit, akkor nem vagyok boldog.
21. 55Judit (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))
ma 10:07

Én sosem áldozathozatalként éltem meg azt hogy a gyerekemmel foglalkoztam a gyerek nélküli időszakom tevékenységei helyett. Szerintem csak annak jelent áldozatot egy másik fajta életre való áttérés, aki nem szeretetből teszi hanem muszájból. Igen, ő áldozatot hoz egy másik emberért, vagy egy dolog miatt.

Aki örömmel változtat annak nem áldozat a változtatás hanem boldogság.

20. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 19. - Ágio8405)
ma 09:53
Anyukám mondta mindíg kis gyerek kis gond nagy gyerek nagy gond..:D Igen ez is igaz.
19. Ágio8405 (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))
ma 09:51
Igen, de ez csak egy átmeneti időszak. Pár év és a gyerek nagyobb, felnő és újra szabad az ember. De igen, van pár év amikor ez szervezést igényel, vagy épp lemondással jár.
18. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 17. - 55Judit)
ma 09:50
Ez is igaz. Amikor jártunk a mamámhoz az idős otthonba volt egy pár olyan idős akiket egyszerűen csak betettek a gyerekei mint egy kutyát a menhelyre és azóta semmi..Mi vittünk nekik joghurtot mindíg stb..szóval ilyen is van igen.
17. 55Judit (válaszként erre: 13. - Bnedora)
ma 09:40
Sajnos sok esetben a szülő addig kell a gyereknek, amíg rá van utalva. Erre mondta régen egy ismerősöm amikor még minden családban született gyerek, hogy a gyerek a jóságot nem a szüleinek adja vissza, hanem majd a saját gyerekének adja tovább.
16. Kacsahercegno (válaszként erre: 8. - Fórumnyitó (anonim))
ma 09:38
Az a baj, hogy erről nem nagyon van mit beszélgetni. Mindenkinek a magánügye, persze azt kibeszélhetjük, hogy gyerek híján mivel töltjük a napjainkat, meg hogy érezzük magunkat, de ez megint olyasmi, amihez nem nagyon kell külső validáció. Viszont aki meg olyan, az úgyis jön kioktatni hogy miért csakis úgy lehet élni hogy szülsz, az az egy felelősségteljes és értelmes módja van az életnek, stb. és onnan könnyen átmegy egymás győzködésébe, ami megint csak nem szerencsés.
15. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 14. - Channa*)
ma 09:37
Köszönöm a véleményed. Nos, ami nekem a szabadság, hogy akkor és oda tudok illetve tudunk menni a párommal illetve azt tudjuk csinálni ami épp az eszünkbe jut. Nagyon sok barátnőmnek van gyermeke és látom, hogyha hívom őket kicsit szórakozni, mozi, kávé, séta, kiállítás, stb akkor nem tudnak eljönni mert bocsi nincs akire hagyjam a gyereket, bocsi de most beteg a gyerek vele kell legyek, bocsi most vinnem kell a gyereket ide oda amoda. stb. Amit én teljes mértékben megértek mert nagyon szeretem őket, csak látom hogy mennyi lemondással áldozattal jár ha valakinek már van csemete.
ma 09:30

Engem nem érdekel, hogy valaki akar e gyereket vagy sem. Az ő döntése, csak az érdekel, hogy a gyereket nem akaró, ne tartson fel egy olyat, aki akar, illetve, ne arra hajtson, hogy átnevelje/megváltoztassa a véleményét, stb. annak aki viszont akar.

És, hogy gyerek nélkül az milyen? Azt nem tudom.

Örök elkötelezettség, vagy szabadság?

Mármint a gyerek örök elkötelezettség e? Igen, ez bizony az. Amíg él egy anya, addig mindenképp, de nem olyan, ami mellett nem létezik szabadság.

Én nem érzem úgy, hogy nem vagyok szabad. Ez nem attól függ, hogy van e gyerekem.

Sokan, gyerek nélkül társsal is azt érzik, hogy nem szabadok, mert a társa rátelepszik, féltékenykedik, beosztja minden percét, stb.

Szabadság? Mit jelent úgy élni, hogy teljes szabadságom van?

Ezt kifejtenéd?

13. bnedora (válaszként erre: 2. - Enissa)
ma 09:30

Teljes mértékben egyetértek veled. Családunkban több ilyen személy is van, akinek nincs gyereke, sőt párja sem. Igaz, nem biztos, hogy azért, mert így tervezték.

Sajnos látom, hogy a nővérem most egyedül van, már nehezen mozog, és mindig meg kell kérnie valakit, ha vásárolni szeretne, v. orvoshoz kell mennie. Ez a helyzet sem jó. Persze van olyan is, amikor hiába van valakinek gyereke, az sem segít a szüleinek.

12. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 11. - Globus)
ma 09:23
Igen, koszönöm:)
11. globus
ma 09:22
Tedd azt, amit jónak látsz, a ti életetek. Főleg ha ebben egyetértés van, ami legfontosabb.
10. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 9. - 55Judit)
ma 09:21
Ez neked bele állás a másikba? Oké. Tiszteletben tartom hogy te ezt érzed. Én nem vitatkozni lincselni és szidni a másikat jöttem ide hanem mint mondtam beszélgetni eszmét cserélni.
9. 55Judit (válaszként erre: 8. - Fórumnyitó (anonim))
ma 09:18
Tessék! Azt meg olvasd el mivel indítottál, és mit írtál Enissának és aztán megérted miről írtam. Hátha.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook