Gyed utáni munkába állás (beszélgetés)
Munka törvénykönyve (Mt.) változás TERVEZET 2011. június 1. után a GYES, GYED-ről visszatérő munkavállalókat érintően:
Az Mt. 138. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul, ezzel egyidejűleg a jelenlegi (6) bekezdés megjelölése (7) bekezdésre változik:
(6) Ha a munkavállaló az (5) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval.
A munkáltató, ha a munkavállaló a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított
a) hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb harminc nap,
b) hat hónap elteltével vagy azt követően kíván munkába állni, a bejelentést követő legfeljebb hatvan nap elteltével köteles foglalkoztatási kötelezettségének eleget tenni.”
gyed után nem köteles visszavenni egyáltalán! gyes után köteles.
Kolléganőmnek betöltötte a gyereke a 2 éves kort, főnök közölte majd jövőre jöhet.
Persze jogod van, de a főnököd majd valamilyen úton módon ki fog rúgni, ha a másikat akarja inkább megtartani.
Mint írtam, a helyedre csak helyettesíteni vehette fel a másik emberkét, tehát őt kell elküldeni vagy át tenni 5 órába más beosztásba.Ezt megmondhatod neki, bár gondolom tudja, csak azt hiszi te nem. De ha lejárt a védettséged, simán elküldhet valamilyen indokkal.
Mindenképpen keress egy munkajogász.. nem vagy köteles elfogadni az 5 órást,ha határozatlan idejű a szerződésed. Elvileg 8 bár nem tudom az új törvény hogy van) ilyen helyzetben ugyanabba a munkakörbe ugyanazzal a feltétellel kéne vissza vegyen...
szóval keres online munkajogász ő okosabb mint én pl.
Elvileg akit helyetted vett fel, azt csak arra az időre lehetett volna amíg te vissza nem mész. De mivel csak 30 napig vagy védett ezért a szabi kiadása után akár azonnal fel is mondhat.
Szóval a munkavállalónak nincsenek jogai csak papíron.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Áprilisban lesz 2 éves a kisfiam és decemberben jeleztem a munkahelyemen, hogy márciustól szeretnék munkába állni, vagyis először kivenni a szabadságomat. Ezzel nem is volt gond, de mondta a főnőköm, hogy csak 5 órában fog tudni visszavenni, ez is csak talán lesz így, mert aki helyettesített, azt nem akarja elküldeni, pedig nekem határozatlan idejű szerződésem van. Mit tehetek? Ez igy jogos? Utánna olvastam a munka törvénykönyvében, de nem igazán értettem a jogi szöveget:-) Kérlek, ha vki tud segíteni az írjon, nagy szükségünk lenne a 8 órás régi állásomra! (lakáshitel, kocsihitel)Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Elfogadnál akkor is egy állást ha a munkábajárás költségét saját magadnak kellene állnod?
- Katonaság - Erkölcsi bizonyítványtól a munkába állásig!
- Miben lennétek gyermeketek segítségére az első munkába állása alkalmából?
- GYED után munkába állás: visszavesznek és mehet-e bölcsibe a kisfiam?
- Jövő hónapban lejár a GYED-em. Munkába állás előtt ki kell vennem az összes szabimat vagy megszakíthatom?
- GYED utáni munkába állás, illetve járó szabadság