GrünPower napkollektorról van tapasztalata valakinek? (tudásbázis)
Üdvb mindenkinek.
A Grün power napkollektorhoz csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy 3 éve vettem meg a családnak 18 csőves készüléket. Én magam köttöttem be az egyik ismerőssel és csak dicsérni tudom a kollekttort. Ha valakinek van egy kis műszaki érzése akkor ön maguk is be tudják kötni.
De ezek a kis Youtube filmen meg mindent meg is mutatnak.
a megtérülés nem 10év, egy grünpower esetén hanem 2-3év ,megdelelő méretezés alapján,ez tapasztalat.
A telepítésben nem is a munkadíj a sok hanem szerelvények illetve csövek.
Meg akartam csinálni, azt mondtam ha halvány esély van rá hogy tíz év alatt megtérül akkor megcsinálom. Sajnos ez nálunk messze nem realizálható, pedig én szerelném fel, a munkával nem számolok.
De továbbra figyelek az energia megtakarítási lehetőségekre. :)
szerinted.
komolyabb számítást, mi alapján?kikalulálják egy általános adatokat tartalmazó program alapján.
csak maradjuk a grunpower-nél 1év 8-10 hónapjában tud segítség nélkül melegvizet előállítani már csak a 8 hónapot is számolva 66%,10 honapot számolva 83% ezek nagyon durva számol(gatások)de egyszerűek és nem számolod azt sem hogy mennyit tudna egy szebb téli napsütötte napon előállítani az a primitív kollektor.Fűtésnél pedig a jo tervezéstől,kivitelezstől,felhasználástól függ a megtakarítási %.használjad őket és majd megtapasztalod.
mindkettőhöz adjál még +30%-ot(hmv-nél nagyban függ a takarékosságtól,fűtésnél az épület szigetelése a legfontosabb majd a fűtési mód,igényelt hőmérséklet 21celsius felett már nagy pazarlás van,kolli elhelyezés irány és dőlésszög szerint)
de eltértünk a forum lényegétől:)
Optimális kiválasztással az éves használati melegvíz mennyiség kb. 50 %-át lehet szolárral fedezni.
Fűtés rásegítés max 20% lehet, de az is csak alacsony hőmérsékelű (padló vagy falfűtés) fűtés esetén.
a fával 1 értek veled amíg meg kell venni a gázról ne is beszéljünk:(
de a fa se azért olcsóbb mert kb2200ft/mázsa a kollektor meg kb 500eft-tol a csillagos ég hanemmert 1 összegben kifizetni nehéz vagy leheteten
hozzáteszem én csak fával fűtök kandallóban illetve a solarralkb 50%-os arányban(4db 17 csöves 150 literes grünpower-rel)
szia
1télen le van engedve akkor víz tömegét ne számold
2 időjáráshoz képest a geat-pipesok ol dolgoznak
3 a nagy az csunyább? ezt itkán mondják a nők:)
4 valószínűleg nem tartotta be a használati utasítást
5=7
6 akkor ezt megbeszéltük
8. 400 000 ért nem de 440 000ért tudok már zárt heat-pipes rendszert
ez profi válasz minden kérdésre
A tüzifa a legjobb 3x ad meleget
1x mikor összevágod
2x mikor behordod
3x mikor begyujtasz
ja
4x mikor kihordod a szemetet utánna
:))))))))
a férjem irt be :)
1.ok de akkor a hóvel 1ütt 700 kg :)
2.1et értek,télen amugyis 1ik se olyan effektiv
3.joval nagyobb
4.az egyik éven(télen) szétdurrogtak nekik a tartályok :)
5.ja
6.=2.
7.Gaspron jövöre 50%akar emelni.
8.Ezis kinai mint minden,most hoz be zárt rendszerűt vagy milyet olyan 400 000 körül lessz vagy nem:)))
ha megcsinálod magadnak nem ,ha nem tudod akkor igen:)
én nem váltottam ki semmit mert ujj házat építettem és ez volt a számomra legfontosabb(legolcsóbb üzemeltetés és legalább részleges energia függetlenség),az hohy olcsó az nem jelenti azt hogy rossz is vagy rövid az élettartama (pl az összes cső chinában készül még a dánok is ott gyártatják),1 alkalommal kellett ujra töltenem a hőközlő folyadékot ami az én hibám volt.javításra semmit.
nálam 9 hónapon keresztül nem segít rá az elektronika 4 vagyunk akkor 4x5000ft=20 000ft lenne jelenleg de a gázt azóta kb 5x emelték és nem számolod hogy elszámoláskor mennyit fizetsz utána
Gáz:erről a rövid vélemény ha látom hogy ugy hirdetnek 1 lakást hogy extraként meg van jelölve a gáz akkor nevetek,gázt esetleg autoba de abba is inkább etanolt.
Munkadíjat nem kellett fizetni?
7 év amúgy reálisnak tűnik, ha villanybojlert váltottatok ki vele. Kérdés, hogy ez az olcsó berendezés kibír-e annyit, ill. hogy közben mennyit kell karbantartartásra, javításra költeni.
Mi földgázzal készítjük a melegvizet, 4-en vagyunk, nyáron kb. 5.000 Ft a gázszámlánk, amiben némi hétvégi főzés is benne van.
szia angelka
1.: a 200literes tartályos az a 250 de lux nak van ami 250-es néven fut(22 cső van amelyekben kb 2 liter víz így jön ki a 250 literes kapacitás) ennek a mért súlya 374 kg ami minimum3 szarufára helyezkedik rá ennél nagyobb suly a téli hó is tud lenni.
2.:igen a feltöltő illetve a lejövő víz is meg tud fagyni mert nincs benne hőtároló tömeg ami megvédené,de ez 2-4 hónap legrosszabb esetben
3.:a parabola,a klíma az szép szerintem nem de nem is hasznos gazdaságilag.
4.:attol a kereskedőtől menekülj a cég is probál tőlük-ez nem a kollektor hibája
5.:igazad van mindenki meg akar élni ki eladásból ki adóból....
6.:ide valo csak kevesebbet tud dolgozni vagy olyankor pihen
7.:így van most emelik ismét:(
8.:ezt megnézem mert érdekel bár a sk.nekem jobban szurja a szemem mint pl a china
1,200l tartallyal 400kg ez eleg sok a tetonek.persze alalehet epiteni.
2,telen lekell engedni mert ha a tartaly nemis fagy be a csovezes ugyis befagy.
3,nemvalami szepen mutat a teton.
4,ismerek forgalmazokat akik ugy aruljak hogy -20fokig jo.huleseg,a gyarto is csak -5ad.
5,mindenki a sajatjat dicseri,mivel elakarja adni.
6,nem hazankba valo,vagyis tavasztol oszig.
7,amugy a gaz,villany soha se lessz olcsobb.
8,www.sungut-solar.sk
Túl szép! Egy optimálisan tervezett kisebb használati melegvíz készítő rendszernek, ennél jóval hosszabb, többszöröse, a megtérülési ideje, ha földgáz energiahordozót váltunk ki.
Esetleg egy rövid példán keresztül levezethetnéd hogy hogyan jön ki nálatok a 6-7 év mondjuk egy családi rendszernél!
szia pemete
nem éri meg,miért?
olcsó,egyszerű,hatékony,megbízható -ezért, esetleg kereskedni- na ezt elhiszem mivel rettenetesen alacsony az árrés(tapasztalat ez is)illetve a bizalmatlan érdeklődők miatt akik borzalmasan okosak csak a vákuum szigetelő képeségéről sem tudnak:(
szia docens
te akkora butaságot írtál,a napkollektor a beeső fényt használja energia előállításra,többi tévedésedet meg tudjuk le simán tájékozotlanságnak,mert azoknak nagyon" az ismerős mondta "szaga van.
szia szabadgondolkodó
minden beruházás megtérülése az ésszerű tervezéstől és használattól függ,több telepítésen dolgoztam eddig mind 6-7 év megtérüléssel volt számolva (kivétel a Grünpower mert az max 3 év) és 1 év után a megrendelők kiszámolták saját maguknak hogy még annál is kevesebb ,főleg ha ilyen mértékben nőnek az energia árak.Jövő héten megyek 1 extra nagy munkára ott 12.6M a beruházás a támogatást is beleszámolva 3-5 év a megtérülés.
További ajánlott fórumok:
- Veszprémi kórház szülészetéről van valakinek véleménye, tapasztalata?
- Van valakinek tapasztalata a parafenomén Harasztosi Lászlóval kapcsolatban?
- Van valakinek tapasztalata a bio CLA-val kapcsolatban?
- Van valakinek tapasztalata az Ozempic nevű diabétesz gyógyszerrel?
- Mire is jó a napkollektor?
- Tud valaki valamit segíteni a Grünpowerről?