Gratenmártásos karfiol recept
A Gratenmártásos karfiol hozzávalói:1 nagyobb fej karfiol
kb
fél kg szeletelt gépsonka
30 dkg reszelt sajt
3dl tejszín
1 tojás sárgája
4 dkg vaj
1 evőkanál liszt
tej
só
A Gratenmártásos karfiol elkészítési módja:
Gratenmártásos karfiol A karfiolt sós, vegetás vízben megpároljuk. Ha megfőtt, rózsáira szedjük, és egy lapos edény (hőálló üveg, tepsi, cserépedény) aljára 1 sorban elhelyezzük a karfiolrózsákat. A gépsonkát vékony (kb. 4-5mm) csíkokra vágjuk, és rászórjuk a karfiol tetejére. Gépsonka helyett ízlés szerint bármilyen más sonka is használható (pl. főtt füstölt tarja). Ha kész félretesszük... A vajból és a lisztből rántást készítünk, szép lassan hozzáöntünk annyi tejet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb mártást kapjunk, csipet sót szórunk bele (besamell mártás). Néhány percig főzzük, majd félretesszük. A forró mártásba beleszórjuk a reszelt sajt egyharmadát, és elkeverjük. Amíg picit hűl, a tojás sárgáját és a tejszínt simára keverjük, és hozzáöntjük a sajtos besamell-hez.. Ezzel már nem szabad főzni, mert a tojás sárgája összecsomósodik a mártásban. Ezt a finom, selymes, enyhén sós, sajtos ízű szószt egyenletesen rálocsoljuk a sonkás karfiol tetejére. Megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, és bedugjuk a sütőbe néhány percre. Csak a sajtot kell rásütni.
(A mártást én habverővel szoktam kevergetni, hogy ne legyen csomós.)
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: zsili, 2008. aug. 21. 20:20
A gratenmártásos karfiol elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.