Gombatokány zalai dödöllével recept
A Gombatokány zalai dödöllével hozzávalói:A dödölléhez:
80 dkg krumpli
2 teáskanál só
2 evőkanál kacsa vagy házi sertészsír
25 dkg liszt
3 fej vöröshagyma
1 mokkáskanál só
víz
Gombatokányhoz:
60 dkg fehér vagy barna csiperke vagy vegyes erdei gomba
0.5 evőkanál házi zsír vagy 2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
0.5 db sárga paprika
1 db kicsi sárgarépa
2 szál újhagyma
1 mokkáskanál só
2 csipet majoranna
2 csipet őrölt bors
A Gombatokány zalai dödöllével elkészítési módja:
A dödölléhez 3 fej hagymát apróra kockára vágunk, 1 evőkanál zsírban megdinszteljük, picit megsózzuk. Amíg sül, a kis kockákra vágott krumplit nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, puhára főzzük. Egy tálba átöntjük a levét, a fazékban maradt főtt krumplit krumpli törővel áttörjük, hozzáadjuk a zsírt, a liszt felét, a forró krumpli levének felét. Visszatesszük a tűzre, jól összekeverjük, végül a maradék levet és lisztet is hozzáadjuk. Még 5 percig, simulásig keverjük, figyeljük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása... A masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sütőtálba helyezett sült-hagymába. Forrón tálaljuk. A gombatokányhoz a megmosott, megtisztított gombákat vastagabb szeletekre vágjuk. Fél evőkanál zsíron vagy 1 evőkanál olajon megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, kicsit pároljuk, majd zsírjára sütjük, őrölt borssal, majorannával illatosítjuk. Közben egy kisebb serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olívaolajat, roppanósra sütjük benne a megtisztított, julienre vágott sárgarépát, a zöldpaprika szeleteket és a felkockázott paradicsom húsát. Megszórjuk apróra vágott zöldhagyma szárral. A gombatokány és dödölle közé halmozva tálaljuk.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. nov. 11. 19:01
A gombatokány zalai dödöllével elkészítési módja és hozzávalói.