Gombából finomat (beszélgetés)
4-5 fej gomba
1 db tojás
vágott petrezselyemzöld
1 kis fej apróra vagdalt lilahagyma
2 gerezd összezúzott fokhagyma
reszelt sajt
zsemlemorzsa
olaj
só,bors
Elkészítés: A gombafejeket megmossuk, tönkjüket kiszedjük. A lilahagymát, a fokhagymát és az összevagdalt tönköt kevés olajon pici sóval megpároljuk.Ha elkészült, levesszük a tűzről, beleütjük a tojást, és annyi zsemlemorzsát keverünk bele, hogy kicsit összefogja a masszát, de ne legyen túl kemény. A sóval, borssal és petrezselyemmel ízesített keveréket belekanalazzuk a gombafejekbe, tetejüket bőven megszórjuk reszelt sajttal.Mikrózható tányérra tesszük, és 750 W-on kb. 6 percre betesszük a mikróba.
Mikrózás közben a gomba enged egy kis levet, ezért tálaláshoz másik tányérra szoktam tenni.
bakonyi....
nagyon finom...de sokféle képen készítik...
én kicsit másképpen min téttermek szokták - kicsit más fűszerezéssel...
majonnézes gomba'
Én friss szegfü vagy csiprkegombából szoktam késziteni nyáron de lehet konzervgombából.A gombát vékonyra fel szoktam szeletelni,majonnézt készitek amit tejföllel higitok,apróra vágott tárkonnyal izesitem de nyáron lehet friss kaporral is.
Eloetelnek lehet kesziteni apro szendvicseket, vekonyra szeletelt, piritott kenyerre gombakremet kesziteni.
Aprora vagott hagymat odarakni olajon, aztan osszeparolni a vekony szeletekre vagott gombaval, izesiteni (so- bar vegetaval az igazi+ bors), amikor pedig kesz, tejfollel osszekeverni, ennyi.
Hát nemtudom mennyire számít spécinek,de hogy iszonyat finom és mutatós,és anyukám szokta csinálni,hogy vesz viszonylag nagy gombafejeket,kitöri a szárát.összedarabol nagyon apróra hagymát,fhagymát,bacont,borst,és a gomba fejekbe rakja,aztán egyenként alufóliába tekeri,hogy ne jöjjön ki a töltelék.Így süti meg őket,aztán mikor már majdnem kész,leveszi az alufóliát,majd hurka pácikára húzza őket egymás után,mint a rabló husit szokták és úgy még picit megpiritja.Van mikor olvaszt rá sajtot,vagy csinál hozzá tejfölös,mustáros mártást,amibe mártogatni lehet.Ha kerti grillezs van,akkor cak friss zöldésgekkel,meg kenyérrel esszük,he télen konyhában törtéink az elkészités akkor tepsis burgonya a köret.Szerintem jó,mert aki gombás,az imádni fogja,aki kevésbé az a töltelék miatt úgyis fogja szeretni:)
Nekem most ez ugrott be,nem vagyok nagy szakács,remélem azért egy ötletnek elment :)