Gluténérzékenység állhat a háttérben akkor, ha a teszt negatív lett? (tudásbázis)
Lehet.
Mult heten vittem a gyereket pont emiatt gasztroenterologushoz.
Vettek tole vert, kuldik antitest- meg genetikai vizsgalatra, de az ultrahang alapjan a doki rogton adott az oviba igazolast glutenmentes etelekre.
Elmagyarazta, hogy egy dolog a coliakia, amikor az immunrendszer lep reakcioba (ez latszik az antitestekbol), es mas dolog a gluten-intolerancia (ahogy azt mar elottem is irtak), amit ez a teszt NEM mutat ki. A kulonbseg az, hogy utobbi esetben nincs ugyan immunvalasz, de a szervezet rosszul toleralja a nagy glutenbevitelt, es mindenfele emesztesi zavarok alakulnak ki (fruktoz, glukoz, laktoz-lebontas, stb.), ami kronikus belgyulladashoz, es ezaltal mindenfele nyavalyahoz vezet hosszu tavon.
Szerencsere utobbi esetben nem kell minden mikrogrammra vigyazni (pl. minimalis mennyiseg a feldolgozott husokban, itt-ott nyomokban a glutenmentes gabonakeszitmenyekben, stb.) nem art, csak a sok glutent tartalmazo eteleket kell kerulni - erre talalsz szamtalan leirast a neten.
Szerintem te az utobbi esethez tartozol, keruld, jot fog tenni.
Sziasztok, gluténérzékenységre nézett vérvizsgálat negatív lett. Előfordulhat -e, hogy mégis gl.érzékeny vagyok? Szövettan nem készült. Ha elhagyom a glutén tartalmú ételeket, akkor alig puffadok, nem fáj a hasam.
Van olyan orvos, aki azt mondja, hogy megbízhatatlan a vérvizsgálat, csak a szövettan az irányadó.
További ajánlott fórumok:
- Ha hólyagok vannak kisgyerekem nyelvén, milyen betegség állhat a háttérben? Mi a gyógymód rá?
- Mi állhat a háttérben? Velem van a gond?
- Itt valami negatív dolog lehet a háttérben, vagy túlspirázom?
- Valóban minden sírós újszülött hasfájós? Vagy szerinted más ok is állhat a háttérben?
- Bipoláris személyiségzavar, depresszió vagy mi állhat a háttérben?
- Betegség vagy fogzás állhat a háttérben?