Galyasági pacalpörkölt bográcsban. recept
180 perc
A Galyasági pacalpörkölt bográcsban. hozzávalói:
2,5 kg
előfőzött pacal
5 dkg
sertészsír
15 dkg
füstölt húsos szalonna
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
2 kiskanál fűszerkömény
1 kiskanál őrölt fekete bors
35 dkg
zöldpaprika
25 dkg
érett paradicsom
2-3 db
babérlevél
1 púpozott evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
2 db
cseresznyepaprika
só ízlés szerint.
A Galyasági pacalpörkölt bográcsban. elkészítési módja:
Az előfőzött pacalt kiáztatjuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk. A zöldpaprika csumáját kiszedjük, a paprikahúst felkockázzuk.A paradicsomok héját leszedjük, felszeleteljük. A zsírt bográcsba tesszük, felmelegítjük, majd belerakjuk a felkockázott füstölt szalonnát és aranysárgára pirítjuk. Ekkor a tűzről levesszük, a szalonnapörcöket kiszedjük, beletesszük a fűszerpaprikát és elkeverjük, majd kevés vízzel felengedve visszatesszük a tűzre.Most hozzáadjuk a zöldpaprikát, a felszeletelt paradicsomot és kevés ideig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát a fűszerekkel - őrölt fekete bors, köménymag, babérlevél - együtt. Összekeverjük, majd annyi langyos vizet töltünk alá, amennyi ellepi a bográcsban lévőket.Lassú tűzön főzzük, időnként az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Ha szükséges utánaízesítjük. (Ha csípős változatot szeretjük akkor a fővő pacalpörkölthöz adjuk a cseresznyepaprikát félbe vágva.) Friss házi kenyérrel, savanyúsággal, esetleg sós burgonyával tálaljuk. Külön tányérkán felszeletelt cseresznyepaprikát is kínálhatunk hozzá. Félszáraz bor, fröccs, vagy sör illik hozzá.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. jún. 7. 08:50
A galyasági pacalpörkölt bográcsban. elkészítési módja és hozzávalói.