Füstölt házi kenőmájas recept


2,5 kg sertésmáj
80 dkg bőrtelenített
nyers
húsosabb tokaszalonna
25 dkg füstölt szalonna
65 dkg vöröshagyma
20 dkg sertészsír
1,5 dkg szárított morzsolt majoránna
17 dkg mustár
2 dkg finomra vágott fokhagyma
10 méter marha vékonybél.
A Füstölt házi kenőmájas elkészítési módja:
Elkészítésekor a májat és a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk és ezeket enyhén sózott vízben megabáljuk úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz. Forralni nem szabad. Az abálás 30-40 percet vesz ez igénybe. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a sertészsír felén lepirítjuk majd kihűtjük. Kiszedjük a májat és a szalonnát a vízből és a főzővizet félre tesszük, mert ebben fogjuk készre abálni a betöltött májasokat. Ha kihűlt a szalonna, a máj és a lepirított hagyma, elkezdődhet a darálás. A darálék hoz hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt és megolvasztva a sertészsír másik felét. Hozzákeverjük a kockára vágott füstölt szalonnát és jól összedolgozzuk a masszát. A marha vékonybelet beáztatjuk, jól átmossuk kívül-belül langyos folyóvízzel is, majd belet a töltőszárra húzzuk. A darálóba gömböcönként töltjük a masszát, és soha nem hagyjuk, hogy töltés közben. Ha légbuborékot észlelünk a bélben szurkáljuk meg egy tűvel, hogy a levegő távozhasson. A májas párokat 60 cm hosszú darabokból alakítjuk ki, középen többször megcsavarva. A végeket csomózással lezárjuk. A massza bélbe töltése után kezdődhet az abálás. A máj főzővizét 80-90 fokosra melegítjük, és 30 percig a vízben főzzük. A víz nem forrhat, mert a májasok kidurrannak. Ha letelt a 30 perc kiszedjük és gyorsan lehűtjük, lecsöpögtetjük és néhány óra múlva a füstre tesszük.
Kategória: Szendvicsek, szendvicskrémek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2019. jún. 27. 14:01
A füstölt házi kenőmájas elkészítési módja és hozzávalói.