Fudge (omlós, skót vajkaramella) recept
A Fudge (omlós, skót vajkaramella) hozzávalói:675 g kristálycukor
75 g vaj
340 g tejszín
A Fudge (omlós, skót vajkaramella) elkészítési módja:
Készítsünk elő egy kb. 20 × 22 cm-es, kisebb méretű tepsit. Vajazzuk ki, majd béleljük ki sütőpapírral. Öntsük a cukrot, a vajat és a tejszínt egy nyeles lábasba. Alacsony hőfokon, lassan forraljuk fel, közben kevergessük. Folytassuk a főzést és a kevergetést még 25-30 percig. Vegyük le a tűzről, majd kézi habverővel verjük fel jó alaposan (kb. 10-15 percig), ekkor még jobban be fog sűrűsödni, és még könnyebb, krémesebb lesz. Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, és szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni fél órát. Ekkor vágjuk kockákra, de hagyjuk a tepsiben tovább hűlni még legalább két órahosszát. Ízlés szerint lehet vaníliásat készíteni, vagy tört csokoládét belekeverni (úgy a leglátványosabb, ha csak annyira keverjük bele, hogy a massza csíkos maradjon), vagy pörkölt mogyorót, mazsolát, darabolt aszalt meggyet is tehetünk bele. Isteni!
Ennek a szónak (Fudge*) nincs pontos magyar megfelelője, de emlékeztek még az igazi, régi, omlós Boci vajkaramellára? Az pontosan ilyen volt! Lehet, hogy ezért imádjuk ennyire… (*ejtsd = fádzs)
/
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: turkkati, 2017. szept. 18. 13:36
A fudge (omlós, skót vajkaramella) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.