Fornetti-kifli recept
A Fornetti-kifli hozzávalói:Tésztához:
70 dkg liszt
2 tojás
1 kis pohár kefír
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 kk só
1 ek cukor
2 dl langyos tej
Töltelékhez:
összesen 50 dkg Rama
1 ek só
3-4 ek kakaó
3-4 ek cukor (akkor is kell, ha a kakaó cukrozott)
Nyújtáshoz liszt
A Fornetti-kifli elkészítési módja:
A Ramat elfelezem, 2 külön tálba teszem. Az egyikhez adom a sót, majd habosra keverem. A másikba beleteszem a kakaót és a cukrot. Akkor jó, ha nagyon sötétbarna, majdnem fekete, és émelyítően édes. Ha szükséges, ezután berakom a hűtőbe. (Ajánlott, kenéskor gyakorlatilag teljesen keménynek kell lennie.) A cukros, langyos tejben felfuttatom az élesztőt. Ezt elkeverem a többi hozzávalóval, lágyra gyúrom. Ha igényli a tészta, teszek bele még egy kis vizet a dagasztáshoz. Akkor jó, ha kicsit ragacsos. Pihentetni nem kell. 4 részre osztom a tésztát. Az egyik részt kiveszem, még félbe vágom és alaposan lisztezett deszkán külön-külön egyformára nyújtom (ha nem tökéletesen kerek, az nem baj, de nagyjából fedje majd egymást). Az egyiket megkenem az egyik massza felével, majd ráborítom a másik tésztát. Ha nem fed tökéletesen, kicsit lehet húzni valamelyiken. A tésztát késsel 4felé vágom, majd minden negyedet még 3felé. Ezután a szélesebb felével kezdve egyesével felgöngyölöm. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, olyan távolságban, hogy beleszámítom, hogy még kelni fog. A tészta többi részével is így járok el. A sütő középső rácsán, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt megsütöm, míg pirulni kezd a teteje.
A sós tetejét meg lehet kenni a megmaradt sós Ramaval, vagy tojással, lehet szórni rá reszelt sajtot vagy szezámmagot.
A kakaós tetejét vagy tojással, vagy sűrű, porcukros vízzel kenem meg.
Az, hogy ki milyen tölteléket tesz bele, a fantáziára van bízva, ez csak az alaprecept, lehet kísérletezni... :)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Sylvia81, 2010. jan. 23. 18:38
A fornetti-kifli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.