Lasagne - Sylvia81 módra recept
A Lasagne - Sylvia81 módra hozzávalói:70 dkg darálthús
350-400 gramm sűrített paradicsom
1 doboz lasagnelap (15 db 9*17 cm-es lap) (legjobb a Barilla)
kb. 10-15 deka reszelt sajt (vagy egy 125grammos szeltelt, vákumcsomagolt sajt)
1 liter tej
kevés olaj
tepsikenéshez margarin
só
oregano
bazsalikom
Vegeta/Delikát (szárított zöldségkeveréket használok, de el is maradhat)
őrölt bors
kakukkfű (elmaradhat)
fokhagymagranulátum (vagy friss fokhagyma, nyomón áttörve)
szárított-morzsolt petrezselyemzöld
A Lasagne - Sylvia81 módra elkészítési módja:
A szószt készítjük el először. Ehhez a húst megpirítjuk, majd beleöntjük a sűrített paradicsomot. A fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Akkor jó, ha kicsit túlfűszeres és majdnem sós. (A tészta fel fogja venni, de a bátortalanok először próbálhatják "normálisra" fűszerezve is.) Kicsit hagyjuk rotyogni, de csak pár percig, hogy a fűszerek elkezdjék leadni az ízüket. (Igazából, ha a tűzön hagyjuk, mire beleszórunk mindent, már majndem jó is.) Ha kell, ekkor még utánafűszerezzük. Ezután felöntjük a tejjel. Újból felforraljuk. Ekkor már hiába kóstoljuk, nem sok ízét fogjuk érezni, ezért már ne szórjunk bele semmit. Ha megint forrni kezd, lehúzhatjuk a tűzről. Kikenjük a tepsit (jénainál el is maradhat). Eközben a szószban kicsit leülepszik a husi, így könnyebben tudunk a tetejéről a levéből venni. Egy keveset a tepsi aljára kanalazunk, annyit, hogy pont elterüljön az alján (minél kevesebb hússal). Erre jön az első sor nyers, száraz tésztalap. Megint kanalazunk rá a szószból, ügyelve, hogy a husi egyenletesen legyen rajta, és leve is mehet rá rendesen (úgyis sok van, azért kell az 1 liter tej). Megint egy sor tészta, megint szósz, de itt már ügyelünk, hogy a hús java ide kerüljön, mert a harmadik sor tésztára már nem igazán kell belőle (hiába a tetején a sajt, a felső tészta feletti húsdarabok kiszáradnak sütés közben). A harmadik sor tésztára megy a szósz maradéka, a fentiek miatt minél kevesebb hússal. A kanállal, amivel eddig a szószt öntögettük, alaposan, de óvatosan (hogy a lapok el ne törjenek) megnyomkodjuk a tésztát, hogy az esetleges buborékok kijöjjenek a rétegek közül (különben a felső réteg tészta púpos lesz és nem is puhul meg rendesen). Ezután rászórjuk a reszelt sajtot, vagy ráteregetjük a sajtlapokat. Betoljuk a sütőbe. Gázsütőben közepes lángon, villanyosban 160-200 fokon, légkeverésesben 150-160 fokon sütni kezdjük. Akkor jó, ha a teteje kicsit már megpirult, pontosabban aranybarna (fokozottan figyelje a folyamatot az, aki légkeverésesben csinálja), és az aljában már nem látszik sülés közben a buborékolás. Ez kb. 30-50 perc, sütőtől függően. Miután kivettük, lehetőleg várjunk kb. fél órát a tálalásig, mert akkor sokkan szebben lehet szeletelni.
Az adag kb. egy 24*33 cm-es tepsihez elegendő.
Ha jénaiba csináljuk, a kikenés el is maradhat (én sose szoktam).
Az én jénaimban 1 sor tészta 5 lapból áll, ebből 4et hosszú oldalával egymás mellé, kicsit egymásra helyezek, az 5. hosszában félbetörve a jénai hosszú oldalára fektetve kerül.
Ez egy viszonylag alap recept, lehet még turbózni gombával, olívabogyóval, vagy bármi más földi jóval. :)
Jó étvágyat!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Sylvia81, 2010. jún. 20. 17:12
A lasagne - sylvia81 módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.