Fogszabályzósok (beszélgetés)
A fiamnak tömésre lett volna szüksége egy éve januárban, mert volt egy kis lyuk az egyik fogán. Akkor volt átalakulóban Nálunk a rendelői időpontfoglalás, és rossz helyre írtak be bennünket. Mikor bejelentkeztünk a megbeszélt napon a kartonozóba, ott mondták, hogy melyik emelet, hányas szobába kell menjünk. Mikor behívták, akkor derült ki, hogy fogszabályozásra írtak be bennünket, és a dokinő azonnal foglenyomatot akart csinálni, és már be is írták 4 hónappal későbbi időpontra, hogy addigra minden kész lesz és mehet a fogszabályozóért. Se röntgen, se semmi. Csak neki akartak esni, mint Tóth az ajtónak. Az asszisztens már keverni akarta a foglenyomathoz a cuccot, amikor kinyögte a dokinő, hogy 3000,- Ft a lenyomat. Mondtam neki, hogy "nincs nálam" pénz, csak egy tömésre jöttünk. Eszembe sem volt ott megcsináltatni.
Azonnal abbahagyták, és mondták, hogy menjünk vissza januárban, akkor megcsinálják a lenyomatot.
Mikor hazaértem, utána néztem a Neten, hogy a lányom régi dokija hol dolgozik, és mivel a neten nem volt rajta, három hétbe is beletelt, míg megtaláltam. Kiderült pont abban a városban van rendelője, ahova mi költöztünk. Felhívtam, másnapra időpontot adott, majd közölte, hogy röntgen nélkül nem csinál semmit. Két fajtát csináltatott ( OP és Tele), kérte, hogy lemezre irassuk a röntgenek eredményeit, és amint áttanulmányozta és megcsinálja a kezelési tervet jelentkezik. Két hét múlva hívott, hogy menjünk egy megbeszélésre mindhárman. Ott elmondta a gondokat, megbeszéltünk mindent,végigmondta a gyerek számára is érthetően a folyamatot és nem utolsó sorban az árakat. Akkor ott közöltem, hogy egyszerre nem tudom kifizetni. Korrekt módon megegyeztünk a részletfizetésben, és legyártatta a sepckó cuccokat. Berakattuk és azóta a kiálló fogai visszamentek a sorba, a harapása is sokat javult. Mi tavaly március 10-én voltunk röntgenen, március 22-ére készült el terv, és március 29-én a dokinő már betette a fixet és beigazította a kivehetőt. 6 hetente kell visszamennünk az igazítások miatt, várnunk soha nem kell, viszont ezért 7.000,- Ft-ot fizetünk.
Véleményem szerint egy TB rendelőben nem ennyire körültekintően és a gyermekedre szabottan folyik a dolog. Azért tudom ezt ennyire határozottan állítani, mert a lányommal még a TB rendelőbe jártunk ehhez az orvoshoz, és a dokinő akkor többször mondta, hogy nem engedik azzal és úgy dolgozni, ahogy kellene. Ez 12 éve volt, azóta a helyzet az eü-re szánt egyre kevesebb pénz miatt csak egyre rosszabb.
Még konkrétan nincs orvosunk, jövő hétfőn megyünk a TB-re, oda vagyunk bejelentkezve már kb. 6 hete!
Gondolom elküldenek röntgenre meg megcsinálják valamikor a lenyomatot. Mi az ijfusági fogorvoshoz járunk maszekba is, mármint a szűlök, a Lányomnak még tb-re csinálja ugyanaz a doktornő. Egyébként ugyanazok az orvosok vannak a maszek rendelésen is, akik a TB rendelésen. A Lányomnak egyik tanára javasolt egy fogszabályzó orvost bent a belvárosban, ott jártunk, 20 percig voltunk nála, csak belenézett a szájába (3 ezer Ft) és Ő mondta, h valószinüleg húzni kell, de tutit csak a lenyomat és rtg. után tud mondani. Gondolom az sem lenne kevés pénz, ezért most megvárom, h mit mondanak a TB rendelésen, és meglátom milyen ott a hozzáállásuk! Ha még felmerül bennem, h hogyan tovább, legfeljebb elviszem még egy orvoshoz, (csak ugye szinte mindenhol fizetni kell)!
Nálunk a fiam kapott tavaly alulra fix , felülre kivehető fogszabályozót, de Nála a helyzet rosszab, mint a lányomnál volt. A kicsinek "rossz a harapása", zárt helyzetben az alsó fogsora előrébb van, mint kellene, e miatt az alsó fogsorára belül kapott egy fix, két fogára ragasztott merevítőt, így a kivehető fogszabályozó egyszerre koordinálja a felső és az alsó szabályozást, tolja kifelé a felső fogsorát, hogy normalizálódjon a helyzet.
Mindezért 125.000,- Ft-ot és a röntgenekért + 6 e Ft-ot fizettünk maszek alapon.
Én ragaszkodom ehhez az orvoshoz, mivel Ő csinálta meg a lányom "mosolyát". Kiváló szakember, ha a Te Maszek dokid is jó szakember, ne sajnáld a pénzt, hidd el, az évek során ennél jóval többet fog költeni a lányod a tömésekre, pótlásokra, ha a helyzet így marad.
Az én dokim egészségkártyát is elfogadott, és részletfizetésben is meg tudtam vele állapodni, szerintem a Tiéd is bele fog ilyen megoldásokba menni.
Mi 6 hetente járunk igazításra, ennek ára 7.000,- Ft.
A lányomnak volt, és neki is 2-2-öt húztak. Mikor meghallottuk, hogy a dokinő szerint csak így lehet megoldani, a biztonság kedvéért elvittük még két fogszabályozós dokihoz. Mivel mindkettő ugyan azt mondta, mint az első, megnyugodtunk és engedtük, hogy kihúzzák. A gond az, hogy a torlódó fogak között nem lehet tisztítani tisztességesen a fogakat, így idővel kilyukadnak és a vége a tömések utána ígyis-úgyis a húzás. A lányom most 24 évesen tökéletes fogsorral rendelkezik, és bár az elején, amikor nekikezdtünk a dolognak, még hisztizett a fogai elvesztése miatt, ma azonban azt mondja, jó döntés volt mind a húzás, mind a fogszabályozás.
Emlékeim szerint a foghúzás után kb 2 héttel tették fel Neki a fix szabályozót. Ennek oka, hogy a többi fogat minél előbb a helyére tudják húzni, és ne "dőljenek meg " a fogak, ami lyuk két oldalán vannak.
Csak egyetlen és fontos dolgot tarts be, ezt a lányom hanyagolta. Amikor majd leveszik a fix fogszabályozót, fogsz kapni egy átlátszó a fogaidra szabott műanyagot, melyet lehetőség szerint sokszor kell viselj, éjszakára is fel kell tedd. Ez fogja a fogszabályozó levétele után a helyén tartani a fogaidat. Ennek viselését ne hanyagold el, mert a fogaid a fogszabályozó levétele után szabadon fognak mozogni, a műanyag viszont a helyén fogja őket tartani addig, amig azok fixen állnak majd már egyedül is.
Szia :)
Nekem alul és felül is kettőt húztak,mielőtt felkerültek a sínek. Körülbelül két hetet vártunk a felrakással, azt is csak azért, hogy ne legyen érzékeny a felülete.
Egyébként vigyázz, ha esély van rá kéress röntgent, ha még nincsenek bölcsesség fogaid, mert nekem a fogszabályzó leszedése után kezdtek el nőni, és most tolják a fogsoromat megint.
Szia!
Nekem már lassan 2éve, hogy van fogszabályzóm, a bölcsességfogaimat húzták ki (amit nagyon nem sajnálok mert állandóan csak ki-be vándoroltak) tavasszal húzattam ki a fogaimat és nyáron tették fel a fogszabályzót! DE nekem nagyon lassan gyógyult a helye szóval ezért húzódott el ennyire!
Hamarosan lesz fogszabályzóm, azt mondta a doktornő, hogy felül 2-t kell húzni, és utána felteszi a felső fogszabit majd 3-4 hónap múlva, alul húz egyet ki és megy fel az alsó...
A kérdés az lenne, hogy húzás után egyből felrakja, vagy várni kell míg begyógyul a húzás ?