Fiti féle mézes zserbó recept
A Fiti féle mézes zserbó hozzávalói:Tészához:
=========
50 dkg. Liszt
16 dkg. Porcukor
6 dkg. Zsír (v. 10 dkg. Vaj)
2 db. Tojás
4 evők. Olvasztott méz
4 evők. Tejföl
1 teásk. Szódabikarbóna
Töltelékhez:
============
8 dl. Tej
8 evőkanál Liszt
25 dkg. Margarin
25 dkg. Porcukor
1/2 dl. Rum (esetleg rumaroma 3 evőkanál vízzel))
Csokimázhoz:
============
20 dkg. Keserű v. Tejcsoki
5 evőkanál Étolaj
A Fiti féle mézes zserbó elkészítési módja:
A tésztáhozvalókat összegyúrjuk és tepsi hátán egyenként 4 lapot sütünk nem túl sötétre! (Én így szoktam: szitált lisztet a szódabikarbónával és a cukorral összekeverem, majd a külön tálban felvert tojáshoz a tejfölt a folyós mézet és a lágy zsiradékot hozzákeverem végül a kettőt összevegyítve gyúrom meg a tésztát, így teljesen egynemű lesz) A krémhez először csomómentesre keverem a lisztet és a tejet, majd tűzre teszem és állandó keverés mellett egy sűrű masszát főzök belőle, amit kihűtök. Amíg hül a főzött krém addig a margarint kikeverem a cukorral és a rummal, majd a kihült masszát összekeverem a vajkrémmel. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztom majd egyneműre keverem az olajjal és a sütemény tetejére öntve elkenem.
Sütőpapíron sütöm, így könnyű leemelni a tepsiről.
Vigyázat, a méz miatt hamar barnul!
A krém főzött része hamar leég, tényleg állandóan kell keverni!
A rum (v. aromás víz) segíti a tészta puhulását, mert kihülés után kemény, törékeny lapok leznek.
Betöltés után hagyjuk egy éjszakát hűtőben amíg megpuhul.
28x38 cm.-es tepsin sütöttem.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 2104cc91e8, 2009. szept. 29. 09:01
A fiti féle mézes zserbó elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.