Finom csalamádé recept
240 perc
A Finom csalamádé hozzávalói:
3 kg paprika
3 kg káposzta
3 kg uborka
2 kg hagyma
1 kg karfiol
4 kávéskanál szalicil
14 dkg só
1 kg cukor
4 dl 20%-os ecet
2 teáskanál borkén
A Finom csalamádé elkészítési módja:
A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell. Egy nagyobb edényben (én egy 60 l-es fedeles műanyag vödörbe szoktam) egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet. 2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük. Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük. Ezután mehet a csalamádé az üvegekbe.
A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.
Kategória: Savanyúságok receptjei
A receptet beküldte: Hisztikirálynő, 2007. nov. 2. 08:28
A finom csalamádé elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.