Ferritin szint nagyon alacsony! Baj lehet belőle? (tudásbázis)
Már alakul. Ferritinnek meg kell még egy kis idő.
Több a vasad, mint nekem:) 10,9 volt legutóbb, ha jól emlékszem.
Szedem azóta a vasat, Maltofer-fol-t.... s megnött a vasam:
most: 12,7 umol/L.... szóval végre normál tartományban van... :)
A ferritin szint még mindig nem éri el az alsó határt, de hát annak kell legalább fél év ...
Megkérdeztem ismerőst: vas: 2,4 hgb: 103 és neo-ferro folgamma nevű gyógyszert írt fel az orvos, amit naponta 3-szor kell szedni. A többi értékre nem emlékezett. De több, mint 100mg-ot szed naponta. Pezsgőtabletta 7-14mg. Remélem endokrinológus jobban odafigyel rád.
Ami miatt nem írja fel első szóra minden orvos (de csak tipp): Nálam 3 hónap alatt napi 21mg + étkezésre odafigyelve 4-ből lett 28 a vas, ami már több is, mint a 26-os felső határ. Vashiányomat még vas szedése előtt rá is fogták arra, hogy kevés húst fogyasztok, sokat sportolok és 26 éves koromig viszonylag erős volt a vérzésem. Más ok nem igazán lehetett, mert gyorsan helyreállt. De vannak, akiknek 3 hónap maltofer után lesz 1-ből 4 a vasa. Lehet a háziorvos úgy gondolta a laborértékeidből, hogy nálad is elég lesz ennyi és helyreáll. Ő mégiscsak többet ért hozzá.
Én laikusként annyit tudok mondani kell az erősebb...
Én is el tudok tévedni a számokban... :)
Hát végül is most néztek elöször ferritint meg Fe-t eddig csaj Sima hgb... ugyhogy kitudja mikortól ilyen szar... vagy hogy miota van kiürülve a szervezetem... kiváncsi vok milyen gyogyszert urat fel... ha semmit akk elmegyek a Dm - be
Kicsit elkeveredtem a számokkal hgb ügyileg. Te laborod mértékegységével enyém 11,9 volt nem 19. Normálisan úgy néz ki tiéd 100, enyém 119 alsó határ 120. Sok mértékegység:( Nyáron voltam vérvételen elsősorban tsh miatt, vasat nem néztek, de vérképet igen. 119 volt hgb, tehát épp alatta. Rossz volt még hematokrit is. Semmit nem csináltak. Nem küldtek el vasra. 1-2 hét múlva szédültem. Vérnyomásom 105 körül van. Szedtem vasat kb. 1 hónapig jobban lettem. Pár hónap múlva ismét jött a szédülés, fülzúgással. Orvos, kaptam beutalót vérvételre, ahova csak 1,5 hónap múlva jutottam el, addig szedtem vasat. Így lett vas 8 (6,6 alsó határ) hgb 119 vagy 120. Erre annyit mondott orvos, hogy cékla+vaskészítmény. Nem vártam, hogy gyógyszert adjon annyira azért nem volt rossz eredmény. Most megint szedem a vasat, 14mg-t tartalmazó multivitamin.
De tiéd sokkal rosszabb. 4 éve volt 4 a vasam 19 a ferritin, akkor se kaptam gyógyszert. Akkor napi 21mg pezsgőtabletta 3 hónap alatt 4-ről 28-ra vitte fel a vasat. Hgb 140 körül volt akkor.
Olyat ismerek akinek mérhetetlen volt a vas, ő kapott gyógyszert.
Remélem anyukád dokija azért ad valamit.
Most ment el a háziorvosom.... kikellett hivni, mert közben megbetegedtem , s nagyon szarul voltam, egyszerüen az ágyból nem tudtam kiszállni....
Megnézte a laboreredményt erre közölte, hogy ez nem is nagy baj...szedjek valami vasat...de persze semmit nem irt fel...
Ugyhogy anyukám ment most el a házidokiához iratni valami vasat
További ajánlott fórumok:
- 90/66 a vérnyomásom! Szerintetek ez nagyon alacsony?
- Szerintetek nagyon alacsony a TSH egy hét alatt 1 körülire?
- Alacsony a vérnyomásom nagyon (87/57), és nagyon fáj a fejem! Mit tegyek?
- Mire utal ha nagyon alacsony a hemoglobin és a hematokrit érték?
- Mi a teendő olyankor, ha valakinek az alaptesthőmérséklete nagyon alacsony és 36.5 foknál már lázas tüneteket produkál?
- Anyukám 62 éves, egy ideje ingadozik a vérnyomása, vagy magas, vagy nagyon alacsony. Van valakinek ilyen téren tapasztalata?