Felfázás vagy húgyúti fertőzés? (tudásbázis)
De jó, hogy egy nővel sem dolgozom együtt, hogy utálnám ha ezeket a témákat "kéne" hallgatnom...
Amúgy a kérdésre a válasz ahogy sokan írták urológus, aki helyben csinál tesztet 1 perc alatt, és már írja is fel az antibiotikumot...
Pár éve visszatérő dolog nálam. Sajnos aki egyszer csúnyábban felfázik, onnantól kezdve hajlamosabb lesz rá általában. :/
Amik be tudnak válni:
-tőzegáfonya kapszula/tabletta
-sok folyadék (azon belül gyógyteák, pl cickafark, kisvirágú füzike)
-egészséges táplálkozás
-szexuális együttlét előtt és főleg után elmenni pisilni (ez tényleg naggyon fontos)
-jól felöltözni derék és lábszár tájékon
ugyanis ez a dolog eléggé összetett, a felfázás maga is bakteriális eredetű, de okozhatja a nem megfelelő öltözet, szexuális együttlétnél nem megfelelő higiénia, rossz táplálkozás, stb..
megj.: az antibiotikumot automatikusan felírja erre majdnem minden orvos, egyáltalán nem mindig segít. :)
Ezt írtam az elején, hogy mindenképp orvos lesz, csak a hozzásegítő házi módszerek javaslatánál keveredtünk vitába, hogy mi a jó és mi nem.
Én állítom tapasztalatból, hogy nekem ilyenkor a meleg segít-nem azt mondom, hogy kigyógyít mert erre csak gyógyszer képes, de segít a fájdalom csillapításában, ha melegítem.
Szerintük ez káros ilyen esetben, sőt még akkor is káros pl a kályhára-melegre ülni, ha egyébként egészséges az emberlánya.
Nem tudjuk mi ez,ha húgyuti fertőzés (sanszos ,mert nekem is ilyen tüneteim voltak )akkor kell a folyadék.
Hozzátettem az orvost ,mert komoly gondokat is okozhat .
Nekem egy erős antibiotikum volt annó,egyetlen db,viszont utána 2napig rengeteg folyadékot is kellett inni,hogy ki tudjon minden tisztulni és én is rendbejöttem 2-3nap alatt.
Úgyhogy egy szó mint száz,azonnal doki...
Egyetértek! Tapasztalatból tudom, mivel szinte évente előfordul nálam és mindig az anti-biotikum segít! 2-3 nap alatt rendbejövök. Napi 3x1 tablettát szedek ilyenkor.
Voltam orvosnál is,(vizsgálatokkal ki lett zárva a vesekő,epekő) ő írta fel a gyógyszert, úgyhogy ezt tudom javasolni és persze uh. vizsgálatok!
Nekem pl. nem javasolta a melegvizes fürdőt, palackot.
Először is: ne mrólam van szól. Igen, majd orvos is képbe fog kerülni.
A munkatársakkal keveredtünk vélemény-különbségbe, egyrészt arról, hogy hogyan lehet magunkról megállapítani, hogy felfázás van-e e betegség hátterében, vagy valamilyen bacit gyűjtöttünk-e be? És egy sima megfázástól/felfázástól elszaporodhatnak-e az egyébként is tesünkben élő baktériumok?
Másrészt meg: hogy jó-e a melegítés (melegvizes fürdő, melegítőpárnára ülni, melegvizes palac stb) ilyen esetben, vagy éppen hogy árt, ha egy langyos hőtárolós kályhán ücsörgünk?
A tünetek:
sűrű vizelési inger(akár napi 20x is), de csak pár csepp vizelet ürül, az is égő fájdalommal kísérve, éles alhasi fájdalom.
További ajánlott fórumok:
- Kislányomnak IV-es fokú VUR-ja van, állandóan visszatérő húgyúti fertőzései.Van, aki hasonló "cipőben jár"?Beszélgessünk!
- Mindenki akinek visszatérő húgyúti fertőzése van, ide!
- Mitől jön elő mindig húgyúti fertőzés? Mi a legjobb gyógyszer rá, az antibiotikumot kivéve?
- Nitrofurantonin visszatérő hugyuti fertőzésre.
- Kaptam Monural port hugyúti fertőzésre. Este bevettem, de mára nem szűnt meg a probléma..Várjak még, vagy menjek orvoshoz megint?
- Inzulin rezisztencia és/vagy PCOS okozhat gyakori húgyúti fertőzést, felfázást?