Főoldal » Receptek » Kenyerek, péksütemények receptjei » "Felemás" kenyér (félbarna) recept

"Felemás" kenyér (félbarna) recept

A "Felemás" kenyér (félbarna) hozzávalói:
Kovászhoz:

10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
1 tk. őrölt kömény

A kenyérhez:

1 csésze a fenti kovászból
4 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
1 ek. olaj
1 ek. sikér
2 tk. só
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő


A "Felemás" kenyér (félbarna) elkészítési módja:
A kovászhoz a lisztet összekeverjük a köménnyel, ráöntjük a mézet és langyos vizet, simára keverjük, egy befőttesüvegben tiszta ruhával lefedve hagyjuk állni meleg helyen 3 napig, időnként megkevergetve. A három nap alatt a masszának fel kell habosodnia, enyhén savanykás szagúvá kell válnia, majd ismét lecsendesednie, ezzel az erjedés befejeződött. Ebből a masszából elveszünk 1 csészényit, a többit csavaros tetővel ellátott üvegben a hűtőben tarthatjuk, az eredeti mennyiséggel visszaszaporíthatjuk. A kenyérmasszát összeállítjuk a hozzávalókból, megdagasztjuk, kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk, ismét kelesztjük, sütjük. Kenyérsütőgépben teljes kiőrlésű, vagy normál programon süthető.

Különlegessége, hogy fehér búzaliszthez roszkovászt használunk, amitől különösen zamatos, jóízű, és jó minőségű lesz a kenyér.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A "felemás" kenyér (félbarna) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook