"Felemás" kenyér (félbarna) recept
A "Felemás" kenyér (félbarna) hozzávalói:Kovászhoz:
10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
1 tk. őrölt kömény
A kenyérhez:
1 csésze a fenti kovászból
4 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
1 ek. olaj
1 ek. sikér
2 tk. só
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő
A "Felemás" kenyér (félbarna) elkészítési módja:
A kovászhoz a lisztet összekeverjük a köménnyel, ráöntjük a mézet és langyos vizet, simára keverjük, egy befőttesüvegben tiszta ruhával lefedve hagyjuk állni meleg helyen 3 napig, időnként megkevergetve. A három nap alatt a masszának fel kell habosodnia, enyhén savanykás szagúvá kell válnia, majd ismét lecsendesednie, ezzel az erjedés befejeződött. Ebből a masszából elveszünk 1 csészényit, a többit csavaros tetővel ellátott üvegben a hűtőben tarthatjuk, az eredeti mennyiséggel visszaszaporíthatjuk. A kenyérmasszát összeállítjuk a hozzávalókból, megdagasztjuk, kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk, ismét kelesztjük, sütjük. Kenyérsütőgépben teljes kiőrlésű, vagy normál programon süthető.
Különlegessége, hogy fehér búzaliszthez roszkovászt használunk, amitől különösen zamatos, jóízű, és jó minőségű lesz a kenyér.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: algea, 2007. máj. 6. 15:05
A "felemás" kenyér (félbarna) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.