Ez a történelmi dátum érdekelne.. (tudásbázis)
én nagyon szerettem a történelmet.na meg a tanár sem volt semmi.tán negyven éves lehetett.az unokahúgom férjének a lánya hozzáment a tanárjához.van köztük kb,25 év.de biztos jól megvannak,van egy kisgyerekük is.
A római hadvezérek is inkább terveztek, logisztikáztak, a hadtudomány pl. tőlük ered. Ezt a kort kifejezetten jól ismerem. Attila. passz, majd egyszer utánanézek, de nem véletlen, hogy meg kellett mérgezni (?).
meg,ha kimentek egy csatatérre,ott nem voltak civilek.persze a győztesek utána feldúltak falut,várost-
az biztos,direkt azért keresték a vezért,ha mégis odament.vagy kimenekítették,vagy ha elesett,hát akkor menekült,ki merre látott,vagy tudott.
Így, ahogy mondod. De a harc, a háború már akkor is értelmetlen volt, ha kisebb seregből kevesebben haltak meg.
Szerintem ezt azért tehették meg, mert egészen más felállasban zajlott egy csata. Sokkal kevesebben vettek részt az ütközetben, ami gyorsan lezajlott. Rajtaütés szerűen, gyorsan intézték a harcot. Lóról, karddal, íjjal az akár sokkal rosszabbul felszerelt gyalogosok ellen. Valamint szerintem az is hamar eldőlt, hogy melyik fél van fölényben, így a megadás/megfutamodás is hamar bekövetkezett. Így egy jó harcosnak sokkal több esélye volt túlélni az ütközetet, mint amikor a sáncok mögül lövik és bombázzák egymást heteken keresztül.
Lehet. Szerintem Attilának, Dzsingiz kánnak, a rómaiaknak, és a korabeli vezéreknek még volt annyi bátorságuk. Amikor még nem puskából lövöldöztek, hanem test test ellen, karddal vívták a csatát. De ezeket csak a korabeli vagy utókori krónikákban olvashatjuk, és nem nézhetjük meg videon. :))
Nincsenek videóink és fényképeink, ezért vannak kétségeim... Aki elől megy, az előbb-utóbb elesik, egy hadsereg nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a vezetőjét, mert rögtön kitör a pánik, szétesik a hadrend. Ritkán, önfeláldozó csatákban, amikor úgyismindegy... előfordlt. Pl Zrínyi kirohanása. Egyébként a hadseregből jött, "egyszerű tábornok" Napóleon is dombtetős típus volt. :-)
Attila és a korabeliek még tudtommal ott lovagoltak a csapat élén.
Soha nem mentek a csatába. Egy dombról nézték a csatát a testőreikkel körülvéve.
Egyetértek! Akkor is értelmetlen volt, amikor a hadvezérnek volt bátorsága a csapata élén állni, és elsőnek menni a csatába, de ma már ők maguk nem mennek, csak küldenek másokat a halálba.
Minden háború értelmetlen és emberáldozatokkal járt.
De ez a halottaknak már nem vigasztaló..
Igaz. Annak a magyar katonának viszont ugyanúgy, egyértelműen a halált jelentette.
erre nem is találsz egyértelmű választ,sokat fogolytáborba vittek,mások megúszták,a fejesek öngyilkosok lettek,párat kivégeztek.de ez csekély büntetés volt a rengeteg ember haláláért,legyen bármelyik oldalon.
a gyilkosság nem évül el.
bizony sokan megúszták.isten nevében.
értettem a kérdést... hallottál már az izraeli nácivadászzokról? még ma is tevékenyek, bár a legtöbb célpontjuk már 100+-os korosztály...
mert az oroszok az első sorokba a magyar katonákat állították. Ők fogták fel az első sorozatlövéseket.
Bocsánat, de a második világháborúban a magyarok nem az oroszok mellett harcoltak.
Évekkel ezelőtt volt valamelyik tv-csatornán sorozatfilm, ahol követték a nyomokat, hogy a svájci-francia határon hogyan tudtak átszökni a náci tisztek, katonák. És kis hegyi menedékházakban, sok esetben a közeli kis falu papjai voltak, akik átvezették őket, és adták az útvonalat nekik, a következő "megállóig"... A pénzt mindig is szerették, a náciknak meg volt éppen elég.
A francia-spanyol határ közelében már tengeralattjárón át Dél-Amerikába, leginkább Argentínában volt kiépített kapcsolat, odáig ment a legtöbb.
Eleinte megbolondították őket, azaz telebeszélték a fejüket a nagy dicsőséggel, meg a hazáért teszik, stb. de később (tudomásom szerint) már szó szerint összefogdosták és kihajtották őket a frontra. És ez állítólag igaz volt mindkét (szemben álló) félre, orosz-német, mindkettő ezt csinálta.
Én úgy tudom, hogy a Don-melletti csatákból kevés magyar katona jött haza, mert az oroszok az első sorokba a magyar katonákat állították. Ők fogták fel az első sorozatlövéseket. Persze, ki tudja már ezt mi az igazság, és mi volt a valóság.
nem is találsz.az okosabbakat,ügyesebbeket kimentette az egyesült államok.de volt,aki saját ügyessége,ravaszsága által menekült.
és a fiatal fiúk,hogy lehetett így megbolondítani őket.én nézem a második világháború történetét,a gőring ,vagy ki felesége megmérgezte a 6 gyerekét.tudta,hogy mi várna rájuk,miután ők oroszországban mit műveltek.a katonák tele voltak bosszúvággyal.
utána írta azt is hogy amikor végét ért a háború
További ajánlott fórumok:
- Szólánc nevekből (írók, költők, tudósok, gondolkodók, történelmi személyek; magyar vagy egyetemes, teljes v. vezeték név)
- Elveink, no meg a tetteink... Érdekelne minél több vélemény
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Alternatív gyógymódok minden testi, lelki bajra. Akit érdekelnek a hasonló dolgok jöjjenek beszéljünk erről...
- Mindent egybevetve érdekelne a véleményeket, hogy melyik minden idők legjelentősebb magyar együttese?
- Elmennétek hajóra dolgozni? Csak wellness munkák. Tapasztalatok is érdekelnek