ERD tipusú reflux. Van valakinek ilyen? (tudásbázis)
Sziasztok!
Gyűlölöm a tükrözést. Nem birom ki, hogy ne öklendezzek. Vagy 3-4 alkalommal végigcsináltam. Első alkalommal másnapra a szemem is bevérzett.
A gégémet mindannyiszor megnyomta, pont emiatt, és persze, hogy fájt, de szerencsére a hangszallagomnak nem lett semmi baja, max. egy kis rekedtség a vizsgálat után. Ez nálam különösen fontos, mert tanár vagyok, és énekelek.
Viszont aki nagyon rosszul viseli, lehet kérni altatást, csak azt nem ambulánsan végzik.
Nekem az egyik vizsgálaton a doki rekeszizom sérvet is diagnosztizált, viszont nemrég teljes körű kivizsgálásom volt, ami 3 vizsgálatot jelent: nyomásmérés (fél centis drótot húznak vissza lassan - kellemetlen, de túlélhető), egy PH metria (vékony drótot tolnak le, ami 24 órán át méri a savszintet - abszolút nem gáz), és nyelésröntgen, ami 5 perc.
Kiderült, hogy mégsincs sérvem. Ennek örülök.
Nem igazán tudom, hogy komoly refluxnál miért nem ajánlják fel azonnal ezt a komplex vizsgálatot, csak ha valaki műtétet tervez. Mikor ebből jobban kiderülnek a dolgok. Gondolom a 3 napos kórházi tartózkodás miatt, ami egyébként 2 is lehetne, ha jól szerveznék. De én ott üdültem napokig, és a nyelésröntgenért külön kellett visszamennem. :/
nekem viszonylag rövid időn belül volt 3. valóban szörnyű volt... de a legutolsó gasrtoscopia messze felülmúlta a colonokat ÖSSZESEN :)
a doki meg is jegyezte...
a köldök fölött... a nyombél. nekem onnan vettek szövetmintát. gondolom azt éreztem (bár elvileg nem lehet érezni a helyét)
sztem a vastagbéltükrözésre gondolsz, nem a végbélre ;)
Persze ott sem volt semmi bajom.
Hipohonder vagyok, az a baj..
:(
Köszi! akkor megnyugszom.
A hasad? az nekem nem. Bár beletuszkoltak vagy 1,5m csövet :)
Amúgy a végbéltükrözés rosszabb..
szia!
nekem 2 napig fájt utána a torkom. és még vagy 1 hétig a hasam.
ezek amúgy nagyon jó hírek! :)
Sziasztok!
Megvolt a tükrözés. Azóta a torkom fáj :)
Remélem elmúlik és nem sérült meg a hangszalagom vagy ilyesmi..
Csak egy kis gyulladást talált a doki a nyelőcső alján. Gyomor rendben, nincs felmaródás és fekély sem. Gyomorszáj egy picit nyitva szerinte, de nem biztos mert ki-be csukódott mikor vizsgált.
Nem volt épp kellemes, főleg a lidocain spray, nem éreztem a torkom, nyelni sem tudtam.
Most meg épp eléggé érzem a torkom..
Túlérzékeny vagyok, lehet ez a baj.
De azt mondta gyógyszert sem kell szednem kb. 1 hónap múlva. hurrá! :)
Akinek volt tükrözése: nektek is fájt a torkotok utánna? Mondjuk egy ekkora csövet lenyelni nem csoda..
én akarnék gyógyszert szedni, de erre még nem sikerült eltalálni, hogy mi használna :)
a ppi-t csak 4 hete szedem... nem attól van.
a jó hír hogy nem ég már a torkom :)
1 oda 1 ide.
Ne csináld! 3 éve??
Ez durva! na ezért nem akarok gyógyszert szedni.
Járok egy kínai orvoshoz, abban jobban bízom.
ezt nem tudom... nekem 3 éve hasmenésem van :)
a ppi okozhat, az tuti ;)
Okozhat a savkötő hasmenést? Pantoprazol Sandoz.
Most már meg ez a problémám kb. 5 napja.. :( fogyok is rendesen :(
a baba-dologgal kapcsolatban én is teljesen tanácstalan vagyok.
eddig az volt, hogy jó lenne babásodni minél előbb, mert javulhat a betegségem... de amióta kiderült a reflux, nem tudom, mi van... mert hogy az romlik terhesség alatt.
a gyógyszer pedig... hááááát... úgy írta fel az orvos, hogy tud a családalapítási tervünkről... a nőgyógyász pedig azt mondta, amint zebrásodom, abba kell hagyni... de ezt majd a dr.ok lejátsszák, ha megvan végre a poz tesztem :)
nem tudom.
én nem értek egyet ezzel a savas-lúgos dologgal... sztem marhaság (de ez szubjektív vélemény)
az egyébként mindenképpen gond, hogy alig eszel. a gerd szempontjából is.
miért nem eszel húst?
én az ilyen savas-lúgos dolgokkal nem szoktam foglalkozni... így ehhez nem tudok hozzászólni... de a reggeli rosszullét tuti nem OK. cukrod milyen?
Az normális hogy reggelente ájulásérzeted van? kimondottan rosszul vagyok. és a vizelet ph-m meg 8,5-ös. Szóval az meg totál lúgos.
Lehet attól is hogy nem eszem már két hónapja húst? teljesen el vagyok gyengülve. :(
nekem így, hogy totál panaszmentes vagyok, 2x20 mg rabeprazolt kell szednem. 8 hétig tuti (már csak még 4,5 :))
szóval lehet, hogy kevés a dózisod.
én szedem, mert a dr mondta :)
bár nem tudom, hogy minek kellene jobbnak lennie tőle :D
a nolpaza nagyon jó gyógyszer!
anno gyomorvédőnek kaptam a szteroid mellé. 2 nap alatt megszűnt minden problémám.
Szia!
Akkor miből és hogy derült ki a refluxod van?
Köszönöm a tanácsokat.
Most Nolpaza-t 40mg írt fel a gasztro doki,jövő héten megyek tükrözésre.
Fura, mert nekem nincs mellkasi fájdalmam, csak a torkom ég, ill. gombócérzés. Pár napig fáj, aztán elmúlik, majd a savkötőtől a gyomrom kezd fájni, aztán abbahagyom a savkötőt és minden ok. egész addig míg újra nem kezdődik a torokfájás :)
Lehet az a baj hogy mindig abbahagyom a gyógyszert mert alapvetően utálom a gyógyszereket. és sztem az antibiotikumoktól jött ki ez a nyavaja.
Attól semmi bajod nem lesz, ha rajtaütészerűen szedsz savkötőt, mint pl Quamatelt, vagy Rennie-t. Gestroenterologus vélemény nélkül megmondani nehéz, mi lehet a gond, de nagy esélyed van a refluxra. Nem emlékszem már, hogy ebben a fórumban, vagy máshol írtam erről, hogy az emberek nagy százalékának van, csak más erőségűek a tünetek. Van akinek csak ég a gyomra, van akinek a nyelőcsöve is fáj (ez függ az előrehaladottságtól) de közös tünet a -sokszor- mellkasi fájdalom, gyomorégés, hányinger, köhögés, büfögés.
Egy protonpumpa gátlóval (pantoprazole- Noacid 20mg és 40 mg-os kiszerelés van) jó eredményeket lehet elérni, ezt a háziorvos is felírhatja. 4 hetes kúra után helyrejön a gyomor. A nexium jó gyógyszer, de csakis szakorvosi ajánlással adják kedvezményre, anélkül eszméletlen ára van.
Alizee!
nekem nemrég állapították meg a refluxot, és nincs panaszom éjszaka... sőt, semmikor. se sav, se gyomorégés, se köhögés, se gombócérzés... semmi.
szóval sztem ez azért eléggé egyéni lehet, hogy kink mi a panasza és mikor.
Aki refluxos az éjszaka van rosszul? Mert én pld. teljesen jól alszom és soha nem jött fel a savam.
A torkom sem éjszaka fáj, hanem estefelé jön a gombócérzés. Ill. étkezés után büfögök. már bocsánat.. de az sem savas. Egyáltalában nem jön fel a savam. mi bajom lehet? :(
További ajánlott fórumok:
- Neked milyen színű és típusú autód van?
- Phil and Teds. Van valakinek ilyen típusú babakocsija?
- Van-e valakinek tapasztalata, hogy régi típusú belvárosi házban , 48nm2, két konvektorral kb. milyen gázszámlára számíthatok?
- A Media Markt-ban láttam Agait Eclean típusú robotporszívót, van esetleg valakinek? Megéri az árát, milyen a szívóteljesítménye stb..?
- Kaptunk egy Urban Jungle tipusú babakocsit. Van esetleg valakinek ilyen tipusú kocsija?
- Budapest XIII.kerületében tégla építésű társas házban lakásomban ablak és ajtó cserét szeretnék, valakinek ötelete, milyen típusút érdemes?