Epres savarin recept
Az Epres savarin hozzávalói:35 dkg liszt,
15 dkg vaj,
2 dkg élesztő,
1 dl langyos tej,
4 tojás,
4 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
csipet só,
3 kupica rum,
1 dl fehérbor,
2,5 dl víz,
25 dkg eper,
2,5 dl tejszín,
5 dkg cukor,
5-6 szem hámozott, felaprított pisztácia,
a forma kikenéséhez vaj és liszt
Az Epres savarin elkészítési módja:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és a közepébe nyomunk egy mélyedést. Élesztőt morzsolunk bele, ráöntjük a langyos tejet, és összekeverjük egy kevés liszttel. A kovászt letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, valamint az olvasztott vajat. A tojásos vajas keverékből a teljes lisztmennyiséggel majdnem folyékony tésztát készítünk, ezután letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. A formát vajjal kikenjük és megszórjuk liszttel. A masszát a gyűrű alakú formába öntjük, és letakarva még egyszer kelni hagyjuk, míg a térfogata a duplájára nem növekszik. A tésztát 190º C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd tortarácsra borítjuk. Egy tűzálló tálban – amelybe a savarin is belefér – a rumot, a fehérbort, a vizet a cukorral együtt a forrpontig hevítjük, és a savarint fejjel lefelé a tálba állítjuk, amíg az egészet fel nem szívja. Ezután tálra tesszük, és a megtisztított, félbevágott epret a tejszínből, cukorból felvert kemény habbal együtt a savarin közepébe töltjük. Tetejét megszórjuk pisztáciával, és teszünk rá néhány szem epret.
Ezt a híres francia, kelt tésztából készült koszorút más töltelékkel is elkészíthetjük, például málnával. De ekkor a koszorút cukorszirupos málnapéppel itatjuk át, és a közepét málnás tejszínhabbal töltjük meg.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. márc. 16. 10:18
Az epres savarin elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.