Epres habos recept
Az Epres habos hozzávalói:30dkg liszt
14dkg margarin
csipet só
4 tojás
2dl+ egy kevés langyos tej
2dkg élesztő
lekvár
min. 50dkg, max. 80dkg eper vagy meggy vagy barack.
Az Epres habos elkészítési módja:
30dkg lisztet elmorzsolunk 14dkg margarinnal. Adunk hozzá egy csipet sót, 4 tojás sárgáját. 2 kévés kanál porcukrot belerakunk 2dl langyos tejbe és 2dkg élesztőt felfuttatunk benne. Hozzáadunk annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és nagyméretű tepsibe rakjuk. A tésztát megkenjük lekvárral és tetejére megtisztított, lecsepegtetett gyümölcsöt rakunk. Lehet befőtt is. Nagyon finom eperrel, meggyel, barackkal. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben sütjük. Amikor már majdnem kész, rákenjük a 4 tojás habbá vert fehérjét, amihez 8 evőkanál cukrot adagoltunk. A habnak keménynek kell lennie. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Amikor kihűlt vízbe mártogatott késsel szeleteljük. A gyümölcs mennyisége 50-80dkg lehet megtisztítva.
Túróval is készíthető, az is nagyon finom. Ilyenkor lekvár helyett búzadarát szórunk a tésztára, arra megy a cukorral, mazsolával, tojás sárgájával, citromhéjjal elkevert túró. A kimaradt fehérje a habhoz adható, 1 tojásfehérjéhez 2 evőkanál cukor kell.
50-75dkg túró szükséges. A továbbiakban megegyezik az előzővel. Kicsit nagy adag, de mindig elfogy.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Zelma68, 2008. dec. 6. 23:51
Az epres habos elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.