Egynapos nyers vegán kitérőm, amiből egy kicsit több lett...
Egyike a legszélsőségesebb, legszigorúbb diétáknak, engem leginkább az tartott távol tőle, hogy leszűkíti az ehető zöldségek fajtáit, hiszen nem mindegyiket vállalnám be nyersen (kelbimbó, spárga, egyebek), a hüvelyeseket teljesen mellőzi, a gabonákat csak csíra formájában, az állati eredetű fehérjéket szintén kihagyja, tehát én, aki nagy fontosságot tulajdonítok a fehérjéknek, üresnek találom mindezt, hiányosnak, sok szempontból nem tartom ideálisnak hosszú távon. Persze akkor is minden tiszteletem azoknak, akik elhivatottságból teszik, vagy mert ők így viselik gondját az egészségüknek. Én is rengeteg zöldséget eszem és más növényi alapanyagokat, nem is ezzel van a bajom. DE nemigazán győzött meg eddig a nyers vegánok külseje, már akiket a hétköznapokban látok, a híres követői szintén nem meggyőzőek, úgy értem, profi sminkkel szépen le lehet takarni a vérszegénység miatti karikákat, a csontbőr testen le lehet retusálni a cellulitiszt, nem vagyok benne biztos, hogy mind kicsattannak az egészségtől, igaz, vannak köztük csinosak is, és igaz, hogy rengeteg egészségtelenül élő embernél sokkal de sokkal jobban néznek ki, és jobb a közérzetük, erőnlétük, szóval attól is függ, hogy mihez képest mérjük a külsőt, vagy a közérzetet. Végülis, ha ezt, ismétlem, elhivatottságból teszik, egyrészt nekik mellékesek ezek a kis hibák, ha vannak, másrészt még így is biztos, hogy több zöldséget, gyümölcsöt, egészséges dolgot esznek mint az átlagember és kevesebb szemetet. Mert a vegánság, nyers vegánság nem abból áll, hogy ha nincs hús és állati eredetű fehérje, akkor irány a sok süti, cukros, zsíros, adalékanyagos szemétkaják, hanem az alapanyagokat is minél kevesebb procedúrának vetik alá, tehát a finomított dolgok nem férnek bele.
Meglepett, mikor kicsit beleástam magam a témába, hogy a szigorúság ellenére mégis milyen színesen, fantáziadúsan készítik el az ételeket abból a „kevésből”(azért nem olyan kevés), ami fogyasztható, engedélyezettek a nyers gyümölcsök, nyers zöldségek, hidegen préselt olajok, az olajos magok, a gabonacsírák és az alga. Minden szigorúan nyers, és főzés nélkül kell elkészíteni (léteznek egyébként aszalók, stb. de az itt leírt receptekhez erre nem lesz szükség). Nincsenek adalékanyagok, finomított szénhidrát, minden a lehető legtermészetesebb állapotában. Mivel vegán, semmilyen állati eredetű alapanyag nem fér bele (max a méz), tehát semmi hús, tejtermékek, tojás. És mivel NYERS vegán, a hüvelyesek és a gabonák sem engedélyezettek (ezek főzés nélkül elég sok emésztést gátló anyagot tartalmaznak, viszont főtt állapotban már szerepelnek a vegán étrendben). De így is egy csomó érdekes dolgot találtam.
Pont emiatt nagyon is jó ötletnek tartottam, hogy mostantól bevezessek heti 1 napot, amikor nincs edzésem (nem voltam biztos benne, hogy bírnám-e ilyen kevés kajával), és nyers vegánként táplálkozom. Másoknak is ajánlom ezt, és a következőkben leírok pár receptet, amiket nyugodtan meghagyhatunk más napokra is (gondolom, sokan már ismerik is ezeket), a leggyakoribb „kedvenc” nyers vegán receptek közül. Ezzel nem akarok senkit rábeszélni arra, hogy legyen nyers vegán. De heti egy nap nem fog megártani, sőt, teljesen kibírható és finom is a menü. Azzal nem számoltam, hogy bár egy ideje a meleg miatt is kevésbé vagyok éhes, az egy nap kitérőm is annyira megváltoztatta az ízlésemet, az ízlelőbimbóimat, hogy nem akartam visszatérni a régi táplálkozásomhoz. Még mindig igyekszem sok fehérjét enni, de immár növényi eredetű fehérjékből választottam a héten (és nem is tudom, meddig fog tartani ez az egész?), és az egyetlen állati eredetű dolog a fehérjeturmixom. Rájöttem, hogy edzeni is tudok így, bár lehet, hogy csak a tartalékaimból fedezem és nemsokára nem megy így, ezt az idő eldönti:)))
Jöjjön pár recept:
NYERS VEGÁN SMOOTHIE: Mindenki ismeri a smoothiet, én most már minden reggel ezzel kezdek, 2 marék spenót, 1 csésze bármilyen gyümölcs, 2 pohár víz (vagy aki nem szeret sokat inni reggel, annak 1 pohár), citromlé, stevia. Mindent összeturmixolok és megiszom. A spenótot egyébként alig érezni, csak a turmix színe emlékeztet. Mellé egy marék mandulát rágcsálok.
NYERS VEGÁN SPAGETTI: Ezt is sokan ismerik, cukkinit vékony csíkokra vágunk(krumplipucolóval), elkészítjük a paradicsomszószt (paradicsom, olívaolaj, só, bors, esetleg fokhagyma, mindez összeturmixolva), és leöntjük a cukkinicsíkokat. A reszelt sajt helyett megszórjuk szezámmaggal.
NYERS VEGÁN LASAGNE: A „tészta” cukkini, vagy paprika, vékony szeletekre vágva, vagy spenót, saláta levelek. Ezeket lehet rétegezni nyers paradicsomszósszal (ezt már gazdagíthatjuk sárgarépa, zeller, hagymakockákkal) és pesztóval. Besamelként mandulát, vagy diót vízzel addig turmixolunk, hogy krémes, még nem teljesen folyékony állaga legyen és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
NYERS VEGÁN KEY LIME PIE (ZÖLDCITROMTORTA): Ez egy cheese cake variáns. A torta alapja darált kesudió, egy kevés mézzel, és pici sóval összeturmixolva, beletapicskolva a forma aljába. A krém pedig avokádó, simára turmixolva steviával és zöldcitrom levével, reszelt héjával, aki szereti, tehet bele vaníliát is. Ezt meg kell kóstolni, nekem nagy kedvencem az eredeti key lime pie, de sikerült úgy elkészítenem, hogy semmi irigyelnivalója a nyers vegán verziónak az eredetitől :)
NYERS VEGÁN SUSHI: Bár sok vita van arról, hogy a B12 vitamin nem szívódik fel növényi forrásokból, a nori algáról kezd kiderülni, hogy talán ebből felszívódik, de ha mégsincs így, akkor is tele van nyomelemekkel, amikhez egy nyers vegán, aki nem fogyaszt tengeri halat, másképp nem jutna hozzá, csak tengeri algák fogyasztásával. A sushi úgy készül (az enyém cafatokra esett, nem volt olyan szép, mint a képen), hogy az algát feltekerjük uborkacsíkokkal, szétnyomkodott avokádóval, sárgarépa, vöröskáposzta vagy gombacsíkokkal, gabonacsírákkal, stb. majd a rudat pici sushikra vágjuk és szójaszósszal tálaljuk.
NYERS VEGÁN CSOKIS BANÁNOS FAGYI: A banánt vékony karikákra vágjuk és lefagyasztjuk. Ezután a turmixgépben ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral (ez lehet pörkölt is), vaníliával, összeturmixoljuk úgy, hogy öntögetünk bele annyi mandulatejet (szintén saját készítésű), amennyire szükség van ahhoz, hogy szép krémes állaga legyen. Már az elejétől fogva kell bele egy kicsi, hogy a turmixkés nehogy elakadjon. Azonnal fogyasztjuk.
NYERS VEGÁN GAZPACHO (PARADICSOMLEVES): 25dkg paradicsomot, és 15 deka uborkát összeturmixolunk, tetszés szerint adhatunk hozzá nyers paprikát is, és annyi vizet (1 pohár), amitől jó leveses állaga lesz. Ezután sóval, borssal, csilivel fűszerezzük és teszünk bele pár csepp citromlevet, olívaolajat.
Ennyi finomságból válogatva össze lehet állítani egy egynapos menüt, ami nem egy banális saláta (noha az összetevői annak is pont ezek lennének), és legyen főétel, desszert is. És miért is ne, utána is meghagyható egy-két étel helyett a nyers vegán verziója a hagyományos étrendben is! Remélem, sikerült kedvet csinálni!
Írta: gribedli***, 2015. augusztus 4. 09:17
Fórumozz a témáról: Egynapos nyers vegán kitérőm, amiből egy kicsit több lett... fórum (eddig 79 hozzászólás)