Egyedit alkottam, hogy tudnám levédetni? (tudásbázis)
Szerintem érdemes.
Gondolj bele: mi van, ha valaki nem a facebookon használja a képedet? lehet, nem is fogsz tudni róla.
Ez elég más, mint régen fotókat ajándékozni, hiszen korlátlanul másolható.
Épp ezért nincs rólam a neten nyilvánosan kép.
Ami egyszer felkerült azt nehéz leszedni, bárki visszaélhet vele, és még jó, ha tudomást szerez róla az, aki a képen van.
A személyes képpel visszaélés teljesen más, abban sajnos volt részem nemrég. Anyós egyik új ismerőse nem ismeri a különbséget a megosztás és a hozzászólás opció közt... És még a fészét se tudja beállítani. Nyilvánosan osztott meg rólunk, meg a kisfiunkról képeket... Hát kicsit elbeszélgettünk vele, meg jelentettük, és leszedte a képeket szerencsére.
Sajnálom, hogy rosszul esik.
Ja és már sokkal-sokkal több szót pazaroltunk a témára, mint amit megérdemel. Ezidő alatt akár szabadon engedhettük volna a fantáziánkat és kitalálhattunk volna valami jó kis karácsonyi ajándékot.
A fórumot kiírónak (mert igencsak eltértünk a tárgytól): Nem tudom, mik a feltételek, nem tudom a pénzvonzatát se.
A jogi oldala biztos érdekes lehet, de hát nem vagyunk jogászok.
Én meg trehány vagyok és nem figyelek az alkotó felkutatására... Vagyis vettem már amigurumi mintát német oldalról és ott kifejezetten kérte a csaj, hogy ne terjesszem. A PDF fájl, amit küldött a nevemmel volt vízjelelve. Van ismerős, aki le tudná szedni... De nem adom oda senkinek, pénzért vehető, vegye meg akinek kell. :P :)
Érdekes, hogy egyre több fejlesztő mellőzi a copyright jogokat. A legújabb, amiről hallottam, a tesla-féle elektromos autó sincs levédve, pedig ott vannak új megoldások bőven.
Személy szerint veled értek egyet, de a jogi hátterét pontosan nem ismerem.
Engem a képek érintenek, azt használok sokat, de mindig figyelembe veszem az alkotó kérését.
Én meg pont a másik oldal vagyok. Nem zavar a másolás. Én is szoktam, ettől nem érzem magam gonosztevőnek (ez lehet nem is a legjobb szó rá). Ha látom a mintát, le tudom olvasni... Nem árulom ezeket a dolgokat, ajándékokat csinálok vele barátnak, barátnőnek, családnak. Jelenleg 3 karácsonyfányi kézzel készített díszt, mert örömet akarok okozni anyámnak, anyósomnak, (meg persze magunknak is) karácsonykor. Akkor már 2 havi munkám lesz ezekben a díszekben...
Értem a Te álláspontodat is, de nem értek vele egyet.
A jogi oldala tényleg érdekes lehet, hogyan lehet bebizonyítani, hogy azt a mintát teljes mértékben adott ember találta ki, nem pedig minta alapján. VAjon ezt hogy lehet bizonyítani?
Vagy a te képedre is konzílium ült össze, te meg csak pislogtál?
Bocsi, hogy ennyire érdeklődöm, csak hát a pletyka... "Unatkozó", itthon ülő anyuka vagyok. :)
De ha nem tudja és egyszer csak előkerül az "alkotó" és letolja... Akkor aztán nekem is sok kedvem lenne tőle kérdezni.
Lehet a te szitudban is bántásnak érezte az illető azt az egy mondatot és inkább elsunnyogott. Nekem sokszor f...gom sincs ki készítette az adott horgolmányt, mert megkeresem a képet, leszámolom, oszt jó napot. Megy az ajándékos dobozba a többi mellé. Mert engem nem az motivál, hogy a készítőt felkutassam, csupán örömöt szeretnék szerezni a családomnak. És ebben már másfél havi munkám van.
Amúgy ma láttam a fészen egy horgolós csopimban, hogy kirakott egy nő valami horgolt csizmaféleséget. Valaki kommentelte, hogy jó lenne egy leírás! plusz szmájli és még ezek után odaírta zárójelbe, hogy óhajtó mondatnak szánta. Ez szerintem tök kedves.A fülbevalósnál, amit írtam, ott nem derült ki még ki az alkotó, mert az embereket marhára nem érdekli, akik csinálják, csak mindenki büszkélkedik, hogy neki is sikerült... Esetleg olyat láttam, hogy azt odaírták ki csinálta a mintát, de ennyi. (Na meg is néztem a pin-te-rest- ről van a kép.)
Nem tudom, mi volt a termék.
Mennyire volt egyedi, vagy ő honnan vette az ötletet, és a másolók ezt saját maguknak, vagy eladásra készítik.
Ehhez tényleg bíróság kellene, de terméket levédetni a megjelenése előtt szoktak.
Így van :)
Majd ha azt hazudják, hogy az ő műve az utánzás is, akkor jogos a reklamáció szerintem.
Ebben szerintem semmi nincs.
Nem is értem, ha valakit ez zavar, inkább vegye dícséretnek.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tudnám elfogadni, hogy egyelőre nincs gyermekem, pedig szeretnék?
- Hogyan tudnám elfogadni a lehetetlent?
- Kérlek segítsetek, van egy kolléganőnk aki nagyon kövér és nagyon büdös a szaga annyira kellemetlen nekünk. Hogyan tudnám közölni vele?
- Hogyan tudnám eldönteni, hogy van-e Isten, illetve melyik vallás az igazi?
- Staffordshire terrier kölyöknek milyen nevet adnátok? Egyedit szeretnénk.
- Blog háttér sablon, hogy lehet egyedit?