Egészséges vacsora (beszélgetés)
Pedig bizony beszoltal, h." buta " vagyok.
Nekem ez a velemenyem az orszagrol igen, ahol most sajnos elek. Nem tudom milyen orszagokban jartal mar, ha sok helyen, akkor lathattad a kulonbseget..
Nekem oriasi problema igen, hogy vadaszni kell a dietamhoz a dolgokat, mig mikor kulfoldon eltem barmelyik bevasarlokozpontban, sot nagyobb abc-ben megkaptam egy csomo gluten mentes termeket, kb.negyed aron,mint itt. A zoldseg fillerekbe kerult, itt felhaboritoan draga.
De ez csak egy szempont.. Az orszag koszos, rendezetlen,stb..,stb.. Egy szerencsetlen , szegeny orszag.
Viszont politizalni nagyon nem akarok, igy nem folytatnam, de innen indul alapvetoen az osszes baj..
Nem szándékosan " szóltam be " neked, ha egyáltalán így volt.
Csak nem tetszett, hogy "putri"nak nevezed az országot, ahol élsz.
Orulok, hogy elegedett vagy az orszaggal. Nyilvan bizonyos szint alatt valakinek még ez is jo.
Ja, tenyleg " butasag" aki eu-i problemak miatt kenyszerul dietakra, es azt szeretné betartani.
Nem irtam, hogy nincs kecskesajt, azt irtam, hogy gluten mentes kecskesajtot meg nem talaltam. De ahelyett, hogy folyton beszologatnal kulonbozo topicokban, inkabb ajanlhatnal ilyet. Termeszetesen csak olyat eszem meg, aminel a ceg garantalja a gluten mentesseget, nekem az keves, hogy " lehet, hogy az."
Szerintem valassz magadnak a hoxan masik embert, akit megtalalsz allandoan, velem nem fogsz jol jarni.
Ez azért csúnya volt.
És van kecskesajt, nyugodj meg.
ha van pénzed, mégsem tudsz mit enni, az a te butaságod.
Sok hust?
23 eve nem ettem egy falatot sem.:)
De azert koszi a receptet, paromnak még megcsinalhatom..:) Biztos nagyon finom.:)
Az! A parenyica!:D
Apropó kecskesajt. Egy friss kecskesajt a "caprino", ezt készítik kecsketejből is, vagy tehéntejből de kecskesajt enzimekkel, szóval vigyázok, hogy a kecsketejes változatot vegyem, ez egy philadelphia állagúsajt, 5-8%os zsírtartalma van. Összekeverem villával egy kevés olívaolajjal, citromlével, feketeborssal. Bresaola (nagyon sovány marhahús füstölve, szeletekben) szeleteket feltekerek úgy, hogy mindegyikbe teszek egy kiskanálnyit a sajtból. Szerintem jól illik akár gépsonkába vagy ilyesmikbe tekerve is, de a klasszikus változata ez. Tudom, nem eszel sok húst, úgyhogy miért is ne, salátalevélbe tekerve is finom!:)))
Egyébként a bresaolával ilyen:
A radicchio jó, szoktam salátába.:)
A 2. változatot meg fogom csinálni, leveskocka nélkül/kerülöm az adalékokat, de van természetes alapanyagú "Vegeta"-m, és glutén mentes is/.
Imádtam azt a füstölt sajtot/sajt függő vagyok:)/, de most a vércsop. szerint csak sovány sajtokat ehetek, ill.mozzarellát, vagy kecskesajtot. Mozzarellából van glutén mentes Mo-n, de kecskesajtból nem találtam még. De egyszer kivételt tehetek, ennél a rizottonál,és belerakok glutén mentes füstölt sajtot.:)
Parenyica, eszembe jutott:DD Van, most is egyébk.:D
Mo-n sokkal kevesebb glutén mentes sajt van, mint külföldön, én is tapasztaltam, ill.egyébk.is kevesebb sajt.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGEDET, ÉS A RECEPTET!:)
Félreértettél.., nem a "retek adagomhoz " ragaszkodom, hanem ahhoz, hogy mindennap egyek zöldségeket. De mivel csak párat ehetek, és ugye nem egész évben kaphatóak azok sem, így gondoltam lefagyasztom.
Tudod, h.pajzsmirigy alulm. vagyok így nem eszem keresztesvirágúakat/brokkoli, karf./ Halat, tengeri dolgokat sem, már 23 éve.Édesköményt szintén nem , mert bekavar a mellékvesébe, azzal is gondom van.Narancs nekem tilos, a vércsoport szerint is, és az ir miatt is./nem szedhetek ir gyógyszert, mert rosszul vagyok tőle, így 120 g-s , csak lassú ch-s kúrán vagyok./ Sütőtök is gyors ch:(
Az ab0-as könyv nekem is megvan..
Nagyon aranyos vagy, hogy próbáltál segíteni!Köszönöm, hogy időt szántál rám. :)
A paleoból átvettem az ir óta a magliszteket, azokból sütök. De egyébk. nem paleózom. Olivabogyó jó, de ritkán találok gluten menteset, azt is csak külföldön.
A fokhagyma nálam kizárt, 3 napig beteg vagyok tőle. Sajnos a szagát sem bírom, de olyan szinten, h.öklendezem tőle. Pedig egyébk. nem vagyok egyalt. finnyás.
Jódot sem eszem, mert autoimmun vagyok./van akinél jó a jód, nekem begyullad tőle a pm-em, így kizárólag teljesen tiszta sót eszem pl./
Most nézem, a sütőtök jótékony, az édeskömény semleges úgyhogy nem lőttem mellé!:)
Látom a radicchio-t is, nem nehéz beszerezni ezt sem, én 2 féle receptben szoktam rendszeresen, mert a férjem is szereti:
1. Balzsamecetes pácolás után (negyedóra elég, olívaolaj, balzsamecet, só), grillezés helyett (mert eredetileg grillezni kellene ezt, de utálok büdösíteni meg nem is a legkímélőbb mód), egy serpenyőben megpirítom és párolom a páclével. Ez készen fagyasztható is.
2. Radicchio-füstöltsajt rizottó (ez is fagyasztható de kiengedés után már nem lesz rizottó állaga, inkább zöldséges rizsre emlékeztet és a sajtot utólag tenni): ezüsthagyma, radicchio fele (2x2 centis kockákra vágva) vajon megpirít és rizs, víz, leveskocka vagy só a szokásos módon. A főzési idő felénél beledobom a többi radicchiot is. Mikor kész, beleforgatok fejenként 2 evőkanál füstölt sajtot, hogy épphogy megolvadjon. Én "Scamorza affumicata" sajtot használok de totál ilyen íze van a régi csehszlovák füstölt sajtnak is, most nem tudom, mi lehet a neve de otthon kapható tuti:)))
Hú, ezt nem csodálom, hogy a retek plötyi lett, mert nyersen lefagyasztás után nyersen megenni nem lehet az ilyen vízben túlságosan gazdag zöldségeket (a fagyasztás miatt átalakul a szerkezete, ugyanilyen az eper is). Megpróbálni esetleg otthon hosszú cserepekben ültetni? Salátát még az erkélyen is lehet termeszteni, a retek ugyanilyen, ha ennyire ragaszkodnék egész évben a retek-adagomhoz, utánanéznék, hogy milyen módja van elültetni az ablakban cserepekben, próbáld meg, hátha!:))))
A zöldségeket én is imádom, és igen, kevesen tudják, hogy a népszerű brokkoli, karfiol, ha túl sok, ez is lassítja a pajzsmirigy működését, vagy a fejeskáposzta is, szóval vigyázni kell, hogy mellette több legyen a jódozott só vagy tengeri herkentyűk, halak. Tökéletesen megértelek, amikor valójában nem a finnyásság, hanem ilyen apróságok állnak az utadba, hogy nem ehetsz minden zöldséget csak párat.
Nagyon sok zöldség van, amit az "A" is ehet azért, de szerintem pont hogy az a lényeg, hogy a környékedről legyen és nem import, mert az importot, ami messziről jön, éretlenül szedik le. Van egy csomó ami nem része a magyar konyhának, de jól megfér az otthoni éghajlattal, nem mindenki szereti, de elkészíthető finoman, főzve és nyersen is fini pl az édeskömény gumója, eleinte ütős ez a mentolos íz, de főzve/gőzölve tompíthatjuk, mondjuk én olyan szinten függő vagyok, hogy frissítőnek találom. Salátában: édeskömény, narancs, fekete olívabogyó, ezüsthagyma, nyami:))) vagy a sütőtök, ami nem édes annyira, kockára vágva, fokhagymával, rozmaringgal megpárolva mint köret (tele van bétakaroténnel) a szokásos sárgarépa köret helyett (bár ezt is szeretem, csak ugye nem árt variálni). Mindjárt nézem a könyvet, hogy mit ír neked az édesköményről, nehogy pont rosszat ajánljak!:P
Ha azonnal lehűlés után lefagyasztod és kiengedni pedig mindig a hűtőszekrényben, akkor nem lesz fagyasztós mellékíze. Gyors lefagyasztás és lassú kiengedés a titka. És egy jó mélyhűtő és nem szabad sokáig tárolni ott sem, úgy értem, max 3 hónapig tartsd, igyekezz addig megenni, de egyheti adag elfér egy pici fagyóban is.
Ha rossz tapasztalataid vannak ezzel, akkor lehet, hogy ezeket a lépéseket nem tartottad be (vagy akinél ilyet ettél). A legtöbben akkor fagyasztják le a készételt, amikor már ott volt 2-3 (vagy több!) napig a hűtőben és nem ette meg senki, úgymond maradék, hopp, lefagyasztjuk, hogy ne kelljen kidobni. Ennek azért lesz sz.r íze kiolvasztáskor mert már tele van nitrátokkal és bacikkal is, hiszen azalatt is telítődik, amíg a hűtőben van, és ezek a bacik meg vegyületek megfagynak a fagyóban, de amikor kiolvasztod, a baci még több és kellemetlen utóízt ad. Nem fogsz belehalni de nem annyira egészséges és íz szempontjából zavaró.
Ha csak 3 csillagodls mélyhűtőd van, ott pl azt javaslom, hogy készételt csak 1 hónapig tarts benne. De ennyi bőven elég, úgy értem, ha megcsinálsz előre 30 vacsit (jól összeállítva a fehérjéket, ch-kat, stb), azt szépen ennyi idő alatt meg is eszed:))))
Ez az en maniam is,hogy mindent elore gyartok, es lefagyasztom. Bar nekem 2 naponta kell legkesobb foznom, mert sok kajat kell elvitelre is gyartanom..
De most kepzeld nagyon mellefogtam..
Mivel eleg kotott, hogy milyen zoldseget ehetek/tudod, " A" vercsoport, es ki kell zarnom a t4 blokkolokat,igy nem sok minden marad,sajnos./,ezert lefagyasztottam kis csomagokban retket, mert azt ehetem, es mivel tel van, paraztam,hogy kesobb nem lesz meg a napi zoldseg adagom, mert lecseng a retek ideny is,mint pl.a cukkini " korszak" is, es abbol is tul keveset fagyasztottam. Erre ma kiveszek egy kis retket a fagyasztobol, es undorito plötty lett, ehetetlen, a szine is eltunt. Dobhatom ki az osszeset. Igy meg nem jartam. Van tök, borso,zoldbab, sargarepa, cukkini,mexikoi zoldseg, burgonya lefagyasztva.
De sajnos ir-es lettem, igy a huvelyeseket sem ehetem,mert gyors ch, nekem meg csak lassut lehet.Burgonyat sem ehetek.
Nagy banatom ez, hogy alig ehetek vmilyen zoldseget, mikor egyebkent nagyon szeretem, mindig hatalmas salatakat ettem estenkent, es csak ugy napkozben is nyersen a zoldsegeket, kis gyerekkorom ota.
Van vmi.otleted " A" vercsoportunak ,hogy mit ehetnék/zoldseget/, ami lassu ch,es Mo-n kaphato?
Koszi szepen!
Jaj nagyon szépen köszönöm, a leves nagyon jó ötlet!
A készétel lefagyasztásától valahogy mindig ódzkodtam, utána már csak nem olyan az állaga, az íze, és sosem tudom, mit meddig lehet tartogatni. Leveseket talán bátrabban fagyasztok le, főleg krémleveseket, tejszín nélkül. Jó ötlet, köszönöm!
Zöldségeket is érdemes egyszerre többfélét gőzölni és így lesz egy szép kis vegyesköret, amit el lehet osztani külön dobozokba és lefagyasztani. Mert ugye mindenki szeret variálni, és igaz, a zöldségtisztítás is csak negyedóra, meg gőzölni 5-10 perc stb. Csak nem mindegy, hogy ugye egy főre megtisztítani 4-5 féle cuccot naponta, gőzölgetni, romeltakarítani. Sokan pont ezért nyúlnak a mirelitpizzához vagy a rendelt kajához. Régebben 3 napra előre főztem, mert ennyi az az idő, ameddig eláll a főtt zöldség (már egy nap múlva is nitrátok képződnek benne a hűtőben tároláskor, viszont a fagyasztóban nem). Most már megvan a heti 1 nap, amikor megtervezem, megveszem, megpucolom, elkészítem, mosogatás, elpakolás és a többi napon csak kiveszem mint bármelyik előregyártott mirelit cucc, csak ezt én gyártottam, adalékok nélkül:)))
Szerintem azoknak, akik fáradtan hazaesnek az egésznapos melóból, milyen jól jön már, gogy csak felteszi melegíteni, elmegy zuhizni, és miután megvacsorázott, nincs egy halom eltakarítanivaló. Kismamáknak, neoanyukáknak is ideális mert a pici babákkal is sok dolog van, ilyenkor az anyuka hajlamos mindent félretenni a baba érdekében, de egy előre elkészített valami nagy segítség és kevesebb idegesség. Pl a babának tud azalatt külön főzőcskézni vagy szoptatni stb.
Ilyenkor télen én szeretem a meleg, "folyékony" vacsit, ami nálam leginkább egy forró vegyes zöldséges húsleves. Nyáron pedig leginkább saláta husival vagy zöldségek husival, de nagyon attól függ, hogy miket szeretsz, én a hidegben leginkább a levest, ezt sosem unom meg, de más meg nem szereti úgyhogy...:)))
Heti egyszer csinálok egy nagy adagot és ezt azonnal, hűlés után elosztom kis dobozokba, adagokra, lefagyasztom. Minden este kiveszem a másnapit, átteszem a hűtőbe és este megmelegítem. Ezt a husi-zöldségkörettel is megteheted és nem lesz több rohanás, hétközben főzőcske, plusz nem eszel többet mint az az adag, amit te porcióztál ki magadnak a heti főzéskor, nem fogsz kidobni semmit, mert adagonként ott lapul a fagyóban:))))
Ja, mert mindenki egyforma bioritmusban el..
Ez egy hulyeseg, hogy fuggetlenul az aktivitastol, bioritmustol, egysegesen igaz,h.du fel 6 kor mar ne egyen..
En pl.legtobb esetben meg akkor indultam dolgozni, vagy par oraja dolgoztam meg.., tobbfele verzio volt mar eletemben. Ha este fel 10re ertem haza pl.a munkabol, még utana tornaztam. Egesz nap nagyon keveset, kapkodva tudtam enni, majd biztos nem eszem nyugodtan,mikor hazaerek. Ilyen alapon szinte egesz eletemben alig ettem volna.
Kb.6 eve nagyon sokszor eszem egy nap, hajnal 1 ig bezarolag. De azt megvalogatom,h.mit.
Egyebk.meg hogy jon ide a tv nezes? Nem azt kerdezte mivel foglalja el magat. Nekem pl.nincs tv-m. Igy se kaja, se mas elfoglaltsag? :D Annyi minden hasznosabb , szorakoztatobb dolog van, hogy ajaj..:)Ja, es telen furdok, es csak utana tusolok..: D
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Szerinted milyen étrend kell ahhoz, hogy hosszú és egészséges életed legyen?