Egészséges-e májat enni? (tudásbázis)
Sima táplálkozás-élettan.
Soha nem ennék "gyönyörű" sárga szárnyas-májat.
A csirkemájat is jól megnézem, és lehetőleg bő zsiradékban rotyogtatom hosszabb ideig, ha már meg akarom enni. Mert néha valóban jól tud esni, megkívánja az ember. Nyilván a vas-és egyáb tartalma miatt.
Nagyjából mindenki tudja, hogy az egészséges máj egyszínű mélyvörös, a szélei élesek...
A hizlalt állat mája (kacsa, liba) azért sárga, mert az állat túl sok zsiradékot kap a beléje erőletett táplálékban. Ma már különböző szerekkel is el tudják érni, hogy sokat egyen, nem muszáj tömni.
Ugyanolyan beteg a mája, mint a miénk, ha elhízunk vagy iszunk. Ugyanis ugyanaz a máj szerepe minden élőlényben: kiszűri a mérgező anyagokat, a túl sok zsírt a szervezetből.
Tehát már nem egyértelmű, hogy a falun nevelt állat mája jobb, hiszen aki eladásra nevel baromfit, az minél gyorsabban akarja elérni a megfelelő súlyt. A kukorica is nagyon drága már, de egyébként azt sem tudják már kémia nélkül termelni, saját célra sem. Ha nem használsz vegyszert hozzá, alig lesz belőle valami...
A máj egészséges egy fokig. Nekem azt mondák "csínnyán kell vele bánni", mert amilyen műkajákkal táplálják a kacsákat, libákat stb., úgy a májuk sem olyan egészséges. Vannak ezek a szabad gyökök, amikről nem sokat tudok, csak hogy halmozódnak és a máj kitűnő hely erre. Ha mindenféle mesterséges táplálékkal etetik az állatokat, valószínűleg ezek a káros anyagok bennük felhalmozódnak, majd amikor megesszük a májukat a mi májunkban raktározódik tovább az ő szabad gyökjük.
Régen mondták már ezt nekem, remélem most nem írtam nagy butaságot. De a lényeg az hogy HALMOZÓDIK és KÁROS.
A falun nevelt állatok mája így sokkal egészségesebb!!
A máj fogyasztása nagyon egészséges.
Sajnos én nem nagyon szeretem,de azért beiktatom az étrendebe.
kicsit összevissza vannak az ujjaim :D
ma ettem egy fél piros almát...májat nem...látod? veszéyles! :)))
Szia!
Inkább javi 2-3-szor, heti rendszerességgel nem ajánlott.
Persze, az Al nem nehézfém, csak példának szántam (de hasonló módon hajlamos komplexképzésre!).
Pl. az Alzheimer-kórban halmozódik föl az alumínium az agyban, de tudtommal az nem ok, hanem következmény (nem ugyanaz a kettő!).
"mert sokkal kisebb mértékben kerülnek a szervezetbe szándékon kívül" - hát ja, az már költségesebb:-D
Persze azért annyira nem kell messzire menni: ezüst- és aranykolloid...:-/
főleg humánus :)
az alumínium...mondjuk ez nem nehézfém...az agyban halmozódik fel főleg.
az arany, az ezüst viszont tényleg a belsőszerveket rongálja...de ezek nemesfémek...különböző problémát okozhatnak a réz, nikkel és egyéb fém mérgezések, de ezek az arannyal együtt a legritkábbak, mert sokkal kisebb mértékben kerülnek a szervezetbe szándékon kívül, mint az ólom, amit ugye a jó öreg vízvezetékeken átjövő és pihenő vízzel is megiszunk, a különböző "nehézfémgyűjtő" növények elfogyasztásáról nem is beszélve...
Szóval eszem májat továbbra is, 5havonta tán egyszer :D
És persze a mérgezés nem "direkt" (pl. nem olyan, mint a metilalkoholnál vagy a légyölő galócánál), ettől még mérgez, hiszen a bevitel tartós.
Ezzel persze normális diéta mellett nem kell számolni (nem kell túl gyakran májat, májkészítményt,valamint tengeri halat fogyasztani).
Dehogynem, mint írtam, enzimekhez (azokhoz, amiknél a biológiailag aktív helyen kéntartalnú aminosavk található) kötődnek, és bénítják ezáltal.
az antibiotikumokkal óvatosnak kell lenni, de a nem kívánt hatás (nem kell megijedni magától az antibiotikumtól, hiszen többé-kevésbé specifikusak az adott kórokozókra) megszüntethető bélazonos baktériumok bevitelével (gyógyszertárban lehet őket kapni, ill. lehet savanyított tejkészítmányeket is fogyasztani).
Szia!
Agyban nem, mert a vér-agy gáton ezek a fémek tudtommal nem jutnak át (viszont különböző fehérjékhez, pl. enzimekhez szívesen kötődnek, ez az oka a nehézfémionok - pl. ólom, ezüst, mint az ezüstkolloidban!!! - mérgező voltának).
De igen, máj, vese, lép a fő helyek.
"szerintem azért több ólom van egy nagyüzemi helyen, mint nagymamám udvarában" - nyilván több, de a föld és a növények (pl. gabonák) nehézfém-szennyezettsége elég magas, főleg, mert dúsulnak ezek az ionok, a kiválasztásuk rettenetesen lassú, pont az erős kötődésük és a rossz vízoldékonyságuk miatt.
Hm...meglehetősen humánus vagy, de ez egy nagyon jó tulajdonság szerintem;-)
meg az agyban meg egyéb puhány szervekben :P szerintem azért több ólom van egy nagyüzemi helyen, mint nagymamám udvarában...mégha ezer verebet agyonlőttünk is ott anno...vagyis én nem :D én nem tudtam lőni :))))
persze vizsgálati eredményeim nincsenek...
Szia!
Dehogynem, pl. a nehézfémek ott gyűlnek össze.
Nem talán, biztos hogy egészségesebb, bár nem annyira feltűnő ha megesznek egy marék kemikáliát, mint amikor fájdalommentesen, de erőszakkal megtömik...
F
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Szerinted milyen egészséges nasit lehet enni, ha már végképp nem bírom?
- Kollagén segíti a haj egészségét? Segít szebbé tenni valóban?
- Hogyan lehetne újra erőssé, egészségessé tenni a szőkített hajamat?