Ég a legszebb vár! (beszélgetés)
Annyira megrázott a hír, percekig nem tértem magamhoz, mikor először láttam a képeket, hogy lángol! :(
Kétszer jártam fent, odavoltam a Franciska grófnő ereklyéiből rendezett múzeumért. :(
Másik kedvencem a tacsi szobra, amit a hűségéért állíttattak neki...az eredeti ott volt, ha jól emlékszem.
Remélem, nem veszett oda minden! Nagyon sajnálom, hogy a gyerekeinket nem már tudtuk elvinni.
:'(
Amit nem tudsz meg a tv-ből, az előkerül a Hoxán...
Én innen tudtam meg :(
Magas tornyán az őszi szél,
Régmúlt dicsőségről mesél,
Rákóczinak dicső kora,
Nem jön vissza többé soha.
"A különlegességek közé tartoznak a kis zeneszalonban kiállított tárogatók, amelyek a pozsonyi születésű udvari hangszermester, Theodor Lotz művei. Az egész világon nyolc ilyen tárogató létezik, ezek közül három Krasznahorkán található."
Szerintetek ezek is elegtek? Vagy lehet tudni, hogy miket tudtak megmenteni?
A vegen ott van, hogy mit lathatunk a varban.... uristen rengeteg kincs odaveszhetett :S :S Sajnalom nagyon :(
Mar kerdezte lejjebb az egyik hozzaszolo, hogy elnek meg az Andrassyak leszarmazotjai? En nem talalok semmit roluk :S
A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be. 1575-től Andrássy birtok lett, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.
1678-ban Thököly serege foglalta el, 1685-ben őrsége egy éves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz, s csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár hűségén. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak.
1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott és legrégibb részei leégtek.
(parameter/wikipedia)
Azt olvastam most, hogy a rendőrségnek sikerült meghatároznia azoknak a körét, akik a krasznahorkai tűz okozásával gyanúsíthatók.
A tűzoltóknak sikerült minimalizálni a károkat és szerencsére a vármúzeum gyűjteményének nagy részét is sikerült megmenteni.
Remélem igaz a hír.
Hát igen mennyivel job lenne, ha mi és a környező országok összefognánk, nem sok szükségünk lenne az unióra.
Nem sok kellene, hogy rendbe tegyük csak akarat. A régi dolgok elvesztek, de lehetnének helyette újak.
Jo ötlett det ez csak a exteriört illeti de honnan is lehetne beszerezni a többi targyat ? gobelinek , festmenyek , szöunyegek , spinnetek , butorok sok sok minden ki jart ott tudja hogy mennyi ertek ment ma fustbe .
Ott volt szegeny Zsoffi csont maradvanya is , az mar masodszor volt temetve ki tudj amenyire viselte meg a tuz.
Annyira látszik, hogy nem avartűz vagy épp zárlat és képeseg ezt mondani a hiradóban.
El akartuk vinni a fiúkat hát mostmár nem kell.
A híradóban úgy mondták, hogy vagy avar tűz vagy zárlat. Érdekes???
A féjemmel amikor megláttuk a tévében, hát nem a véletlen jutott eszünkbe.
Pontossan , nem ez most tul lett löve de nem is akarhogyan .
En honapokba vonhatnem össze a teljes varban töltött idöt . Megertem amikor villamlott , mikor sutött a nap es olyan volt mindha egy idö gepben szaguldott volna minden .
Mindenfele szelek fulytak felette de egysem sujtotta le !
Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya.
Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél.
Rákóczinak dicső kora, nem jön vissza többé soha.
Harcosai mind pihennek bujdosó fejedelemnek.
A toronyból késő este tárogató nem szól messze.
/:Olyan kihalt, olyan árva, Krasznahorka büszke vára.:/
(dalszöveg)
Pedig ez a vár, nem csak a szlovákiai magyarság és a magyarok öröksége, hanem a szlovákiában élő összes emberé :(
az örökségünkre, akárhol van, vigyázni kellene, mert mit mutatunk ezzel a gyerekeinknek, égetni tűzzel vassal? csak úgy lehet?:(
emberül beszélni, kezet fogni és kezet nyújtani, ez lenne a legszebb.