Édesanyád milyen könyvből, mesekönyvből olvasott kiskorodban? (beszélgetős fórum)
Weöüres Sűándor gyerekverseket, és szójátékokat játszottunk sokszor. Aztáán Puskin verses meséjét az öreg halászról. Hamarosan kívülről tudtam, szerettem a szabálytalanul rímelő sorokat.
"Öregember, öregasszonyával,
Kék tengernek partján éldegélt.
Éldegéltek öreg sárkunyhóban
Harminchárom esztendeje már."
Diafilmeket olvasott még.
Aztán megtanultam olvasni, Benedek Eleket már magam olvastam.
Nekünk sajnos soha nem meséltek a szüleim.
Talán a nővérem néhányszor...
Mikor apámmal aludtam, ő inkább fejből mesélt klasszikusokat. Néha könyvből: Bocska és gazdája, Vackor, A sün, akit meg lehetett simogatni, Vidám mesék, Gőgös Gónár Gedeon, Mosó Masa mosodája, Bóbita, Minden napra egy mese, A koldus, aki aranyat tüsszentett, Kó-fic-kó, Saláta Sára, Brumi újabb kalandjai, Mesélő ceruza, Vidám óvoda és néhány foglalkoztató füzetből, újságból, mint: Dörmögő Dömötör, Buci Maci meg valami szovjet képregényből költött valamit apám magyarul, köze nem volt az eredetihez. :-) És persze megörököltem sok-sok elsős-másodikos olvasókönyvet, azokból is olvasott néha apám és az unokatestvérem.
Anyám nem olvasott. Mikor megkértem este az ágyban elalvás előtt, hogy meséljen, ő szépen mesélt is - a munkahelyi problémáiról. :D Na jó, egyszer-kétszer azért elmondta a Világszép nádszálkisasszony és Csipkerózsika történetét.
Nekem nem édesanyám olvasott fel, hanem felváltva apám és anyám.
Apám a Gyűrűk urát, az Odüsszeiát, az Iliászt, anyám meg az Aeneist meg a Narnia krónikáit olvasta fel, illetve volt egy amerikai őslakos indiánok meséit tartalmazó gyűjteményem is.
Annyira vannak gyereknek valók, mint a horror felnőttmesék, amivel gyerekeket sokkolnak (Andersen, Grimmek).
Nálunk főleg a hétfői TV mentes napok voltak a mesenapok:D
Ekkor több mesét is elolvastak nekünk a szüleink:D
A rendíthetetlen ólomkatona egy 1959-es film volt, ha jól emlékszem, és nagyon jó.
A koldus és királyfiból is a régebbi volt a jobb.
Andersen legszebb meséi
Minden napra egy mese
Grimm
Benedek Elek
...és biztos sok minden másból is, de ezekre emlékszem így hirtelen.
És nagyon szerettem a diafilm vetítést, rengeteg mesefilmünk volt.
A KOldus és Királyfira én is emlékszem, olyan nagyon nem voltam oda érte. Az ólomkatonát nem láttam, a cime alapján úgy éreztem, hogy az inkább fiúknak való. Az ólomkatona a fiam meséiből, gyerekkorából is kimaradt, az Ő az akkor még angol nyelvű C Networkon lógott egész nap.
A nagy kedvenc nálunk is Benedek Elek volt, tbk a 6 pontban irt kiadvány főszerkesztője is B. E. Ő volt.
Emlékszel, hogy a téli szünetben mindig volt a rendíthetetlen ólomkatona a TV-ben?
És a Koldus és királyfi:D
Legemlékezetesebbek:
A kis gyufaáruslány, ezen napokig sírtam
Hókirálynő
Rendíthetetlen ólomkatona
A császár új ruhája
Kiskoromban nem olvasott mesekönyvből - nem is emlékszem,hogy lett volna (építkeztek stb...) Amikor már olvasni tudtam, akkor kaptam mesekönyveket.
Diavetítőre emlékszem .... de az is 3.-4. oszt. koromban lehetett.....
Ja tényleg! A Kipp-kopp könyvek. :D
Hülye húgom összefirkálta a Kipp-kopp karácsonyát! :S
Milyen kis tetű volt már..... :D