Duplán citromos sütemény recept
A Duplán citromos sütemény hozzávalói:A tésztához:
4 tojás
13 dkg kristály cukor
1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja
8 dkg margarin vagy vaj
1 csomag sütőpor
12 dkg finomliszt
A tepsi kikenéséhez:
2 dkg margarin
1-2 evőkanál finomliszt
A mázhoz:
12 dkg por cukor
3 evőkanál citromlé
A Duplán citromos sütemény elkészítési módja:
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint / vajat / belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk. 2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal vagy vajjal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük. 3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk. Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. jún. 30. 18:47
A duplán citromos sütemény elkészítési módja és hozzávalói.