Cukros pitém recept
A Cukros pitém hozzávalói:50 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 cs. szárított élesztő
5 dkg olvasztott vaj
4-5 dl langyos tej
4 dkg kristálycukor
só
A Cukros pitém elkészítési módja:
A lisztet megsózom belekeverem a kristálycukrot, az élesztőt, közepébe mélyedést készítek, oda beleütöm a 2 tojás sárgáját, és apránként adagolva a langyos tejet, fakanállal jó egyneműre-simára dagasztom a tésztát. Ekkor még hozzáöntöm az olvasztott vajat, és addig dagasztom, míg a külseje szép fényes-hólyagos nem lesz. Melegített fedővel letakarom, langyos helyen 45 percig kelesztem. Amikor megkelt, fakanállal jól átverem, kizsírozott tepsibe öntöm, tetejét megkenem tejjel, majd jó alaposan megszórom kristálycukorral és még 32 percig kelni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt. Közepes lángon jó fél órát, 40 percet sütöm. Akkor van készen, amikor a teteje szépen megpirult, a beleszúrt tűre pedig már nem ragad a tészta. Kockákra vágva tálalom.
Ugyan ebből a tésztából készítek meggyes, vagy bármilyen gyümölccsel megrakott lepényt. Akkor a tésztát nem kenem meg tejjel, csak megszórom a gyümölcsökkel. Ha nyers gyümölcsöt használok és az nem lenne elég édes, akkor kevés kristálycukorral megszórom.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2012. máj. 16. 09:35
A cukros pitém elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.