Csontleves alaplé recept
A Csontleves alaplé hozzávalói:velős, csontos, porcos, bőrös részek (fül, farok)
marha, borjú, birka, bárány, sertés, pulyka, csirke akár keverve is
- szegyporc
- marhalábszár-csont, kuglicsont,
- gerinccsont (orja)
- lapockacsont
- velős csont
- csirkeláb
A Csontleves alaplé elkészítési módja:
Legalább 20 literes fazékban tesszük fel főni, forrás közben a habot leszedjük. Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesítjük (másra nincs szükség; esetleg fokhagyma, zeller, sárga és fehérrépa a végén az utolsó pár órában). 18-24 (36) órán keresztül, nagyon kicsi lángon főzzük, épphogy gyöngyözzön. Minél tovább fő, annál több értékes tápanyag (zsírok, különleges fehérjék, kollagén stb.) oldódik ki, válik szinte teljesen előemésztetté. Amikor a kész, leszűrjük. Akkor megfelelő az alaplé, ha megkocsonyásodik és a tetejére kiül a zsír.
Minden ételbe javasolt belerakni.
Befőttes üvegben7-14 napig eláll a hűtőben, ha zsírréteg is zárja.
Legcélszerűbb 2-5 dl-es adagokban lefagyasztani, így minden ételhez fel tudjuk használni.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2016. nov. 29. 09:27
A csontleves alaplé elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.