Csokis tetejű mákos vagy diós recept
A Csokis tetejű mákos vagy diós hozzávalói:a tésztához: 40dkg liszt, 15dkg porcukor,15dkg margarin, fél csom.
sütőpor, 2 tojás sárgája, annyi tej vagy tejföl, hogy könnyen nyújtható
tészta legyen
a töltelékhez: 20dkg porcukor, 10dkg margarin, 20dkg darált mák vagy
darált dió, 2dl tej, citromhéj, 14dkg grízes liszt, fél csom. sütőpor, 2
tojás fehérje
a mázhoz:15dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5dkg vaj, 2 evőkanál tej
a töltelék alá: baracklekvár.
A Csokis tetejű mákos vagy diós elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, 2 tojás sárgáját, tejet vagy tejfölt. Összegyúrjuk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az alsó lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, s erre tesszük a tölteléket. A töltelékhez a porcukrot a margarinnal elkeverjük, hozzáadjuk a mákot vagy diót, tejet, citromhéjat. A grízes lisztet összekeverjük a sütőporral; ezt és a 2 tojás fehérjének keményre vert habját a töltelékhez keverjük. A töltelék galuskaszerű tészta legyen. A tölteléket rátesszük a tepsiben lévő, baracklekvárral megkent alsó lapra. Kinyújtjuk a felső lapot, rátesszük. A tetejét villával megszúrkáljuk. A sütési idő kb. 25 perc. Késpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a töltelék. Amikor a tészta már csak langyos, deszkára borítjuk. A mázhoz a cukrot a kakaóval és a tejjel főzni kezdjük. Egy darabig hólyagosan forrjon. Ha nagyon vadul rotyog, egy kis anyagot rácseppentünk egy tányérra. Várunk egy kicsit. Ha ujjal hozzáérünk, nem szabad ragadnia. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat. A mázhoz adhatunk még néhány kocka tortabevonót és 1 evőkanál rumot. A csokimázat a még langyos tészta felfordított aljára kenjük. Jó étvágyat!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: sutoczkine, 2007. dec. 20. 09:14
A csokis tetejű mákos vagy diós elkészítési módja és hozzávalói.