Csicsóka receptek (beszélgetés)
És egy másiké, aki cukorbetegségét egész jól kordában tartja:
Csicsókagörhöny (lapcsánka, tócsni)
Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Diabetikus
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
Csicsókagumó, tojás, teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt, őrölt bors, só, tetszés szerint egyéb fűszerek, a sütéshez olaj.
Rövid leírás
A csicsóka inulintartalma miatt a diabetikus diéta alapnövénye (kellene, hogy legyen). A csicsókakészítmények méregdrágán hozzáférhetőek, akár webáruházakban házhoz szállítással megrendelhetőek. Mégis, a kert sarkában ültetett tövek alól szedett gumókat rengeteg módon hasznosíthatjuk.
Arra kell ügyelni, hogy a felszedett vagy piacon vásárolt gumókat néhány napig lehet csak tárolni, hamar összefonnyadnak. A földből azonban augusztustól a fagyokig, vagy akár fagymentes napokon télen is frissen lehet felszedni.
Elkészítés leírása
A felszedett gumókat rövid időre beáztatjuk, kefével tisztára súroljuk. Az étel elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges meghámozni.
A megtisztított gumókat nagylyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. (Gyorsan barnul, ezt egy-két csepp citromlével vagy almaecettel lassíthatjuk.)
Beleütünk mennyiségtől függően két-három tojást, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedlitésztánál kicsit lágyabb masszát kapjunk. Borssal, sóval, ízlés szerint más fűszerekkel (szerecsendióval, köménymaggal, vörös- és/vagy fokhagymával, majorannával) ízesítjük.
Kanállal forró olajba szaggatjuk, szétnyomkodjuk a serpenyő alján. Mikor szépen átsült, másik oldalán is megsütjük, kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük.
Kiváló köret, tejfölös vagy kefíres hagymás mártogatóval önálló fogás.
Ismerős receptje:
Csicsóka pogácsa
Hány személyre: 4
Előkészületi idő: 1/2 óra
Elkészítési idő: 1 óra
Kategória: Kelttészta
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
30 dkg főtt csicsóka,(hámozás után kb. 20 dkg lesz)
30 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 dkg élesztő megfuttatva,
só,
1 dl tej,
1 db tojás,
1 tojás sárgája kenéshez,
3 dkg darált dióbél, vagy mogyoró
Rövid leírás
A csicsókát krumplinyomón áttörjük. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük,hogy megkeljen a tészta. Majd vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk,
vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót (mogyorót) szórunk.
Forró sütőbe tesszük.
A neten sok receptet találsz. Nekem van a kertben, de nem tudtam megszeretni.
Én meg szoktam kapargatni késsel, v. erős szivaccsal megdörzsölni.
Lányok!
Kaptunk egy zacskó csicsókát. Még nem készítettem csicsókából soha semmit. Könnyű, gyors, finom recepteket kérnék azoktól akik már főztek és van tapasztalatuk a készítésében.
Meg kell pucolni vagy elég alaposan megmosni? Két embert kérdeztem mindkettő mást mondott:)
Köszönöm:)