Cseresznyebefőtt készítése? Mit tegyek, ha elkészült ne úszkáljanak benne a kukacok? jó recept is jöhet (beszélgetős fórum)
Ne használjatok szalicilt!A Nátriumbenzoát ugyanolyan jól adagolható, ua. mennyiség kell belőle, mint a szalicilből.
Ha sok a cseresznye, várd meg , míg feketére érik, akkor főzz belőle lekvárt! Tedd bele - csak tárolásra - óriási befőttes üvegbe, hadd várakozzon! Amikor már van jó érett meggy, abból is főzz lekvárt, és 1:1 arányban keverd és "rottyantsd" össze, nagyon finom vegyes lekvárod lesz!
FONTOS: bármilyen lekvárt főzöl, csak cukor nélkül szabad rotyogtatni! Ha cukorral hosszan főzöd, a cukor karamellizálódik benne, megbarnítja a színét, és elnyomja a finom gyümölcs ízét! Ne zavarjon a hosszú főzés, a vitamionok rövid főzéssel is gallyra mennek, viszont normálisan besűríted, nem pedig "zselírozod"!
Örülök, hogy kijöttek !
Ugye a tartósítót nem felejtetted ki belőle ? Nehogy megromoljon, ha már ennyit melózol vele :)
hát ez az!! és van belőle 3!!!!!!(mármint 3 fa...:))))))
már nagyon unom szedni...ma is fogok és ma teszem el a befőttnek valót...és marad a gyorsabb egyszerűbb változatú recept, meg teszek a mélyhűtőbe is...
Cseresznyés piskóta. :P
Vagy gyümölcstorta, cseresznyével a tetején - bár ez is piskótatésztából van.
Anyós a kényelmes fajta, ő csak nyakon önti a sziruppal, rá a tető és száraz dunszt.
Finom, és még nem láttam olyat, ami megromlott, pedig még most fogyott el az utolsó üveg, de tutira nem tavalyi, hanem legalább tavalyelőtti volt, mert tavaly nem tettek el.
Azt hiszem, ez is a "Germes" fajtából van, bár após és Felem is Germensdorfinak hívja. Pont most 7végén megyünk, Felem mászik a fára, és anyósékkal elrakják. Én gyerekezek.
A germest mindig a fa tetején kezdtük el szedni...
Én voltam a legkönnyebb, engem küldtek fel. Amikor szép világos rózsaszín volt, már szedtük és tettük, illetve adtuk el. Minél világosabb, annál ropogósabb.
Amikor még egészen kicsi a cseresznyevirág bimbó, azt hiszem mésztejes lemosást csináltak a cseresznyelégy ellen. Ezért ajánlatos időben leszedni. Ez egyedül az ún. "májusi" fekete cseresznyére nem vonatkozik, a zsabolaira, nagydisznódira, germesre viszont annál inkább.
Van még egy másik cseresznyefajta, de az július elején ért, és abba nem megy bele a cseresznyelégy. Szóval mindent időben...
köszi mindenkinek a hozzászólást hasznos volt!:)
permetezni nem szoktuk mert olyan nagyok, hogy csak na, képtelenség, gyönyrűen néz ki, mégis ha szétnyitod ott a kukac...(pedig kívülről semmi az ég világon nem látszik..:()
Nem szabad megvárni, hogy túlérjen a cseresznye és akkor nem lesz kukacos!
Recept: 3 liter vízhez 80 dkg cukor, ebben rotyogtatni 4-5 percet a cseresznyét, kimerni, üvegbe tenni, végén rámerni a főzőlevet, tetejére késhegyni Na-benzoát, jól visszazárni és 2-3 napig száraz dunszt.
Amiben kukac van az eleve kidobandó!
Nagyon gondosan át kell válogatni a befőzendő gyümölcsöt,felhasználás előtt.Egy nagy lavórban hideg vízben meg kell jól mosni és állni hagyni egy jó félórát.Azok a cseresznyék amiben kukac lehet megmutatják magukat,kibújnak.
Ebben van valami.
Meg amúgy a forrázás sem rossz ötlet, bár nem tudom, mennyire választja el a héját a hústól...
Én tegnap raktam el 31 üveg cseresznyét,de nem volt benne cukor.
Régi jol bevált módszer állitólag h hideg vizben ázik.
le kell permetezni és akkor nm lesz kukacos. :P
egyébként meg ja.. kikanalazod ha kijött.
vaaagy forró vízbe leforrázod (csak pár másodperc..) hátha kiszalad aztán be hidegbe hagyod állni mielőtt elteszed és hátha kijön. jobb ötletem nincs.