Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Cseresznyebefőtt készítése? Mit tegyek, ha elkészült ne úszkáljanak benne a kukacok? jó recept is jöhet fórum

Cseresznyebefőtt készítése? Mit tegyek, ha elkészült ne úszkáljanak benne a kukacok? jó recept is jöhet (beszélgetés)


1 2
31. skoma
2011. jún. 14. 08:14

Ne használjatok szalicilt!A Nátriumbenzoát ugyanolyan jól adagolható, ua. mennyiség kell belőle, mint a szalicilből.

Ha sok a cseresznye, várd meg , míg feketére érik, akkor főzz belőle lekvárt! Tedd bele - csak tárolásra - óriási befőttes üvegbe, hadd várakozzon! Amikor már van jó érett meggy, abból is főzz lekvárt, és 1:1 arányban keverd és "rottyantsd" össze, nagyon finom vegyes lekvárod lesz!

FONTOS: bármilyen lekvárt főzöl, csak cukor nélkül szabad rotyogtatni! Ha cukorral hosszan főzöd, a cukor karamellizálódik benne, megbarnítja a színét, és elnyomja a finom gyümölcs ízét! Ne zavarjon a hosszú főzés, a vitamionok rövid főzéssel is gallyra mennek, viszont normálisan besűríted, nem pedig "zselírozod"!

30. Borzoska3 (válaszként erre: 29. - Martin3)
2011. jún. 14. 00:17
persze, jó a szalicil is ! Jó munkát !
29. martin3 (válaszként erre: 28. - Borzoska3)
2011. jún. 13. 23:40
szia! nem, de szalicilt tettem bele, az jó nem? remélem...lett 13kis üveg(az a bolti meggybefőttes méretű), holnap vár rám még 1 ekkora adag...
28. Borzoska3 (válaszként erre: 26. - Martin3)
2011. jún. 13. 14:22

Örülök, hogy kijöttek !

Ugye a tartósítót nem felejtetted ki belőle ? Nehogy megromoljon, ha már ennyit melózol vele :)

27. martin3 (válaszként erre: 26. - Martin3)
2011. jún. 13. 14:03
plédbe:)
2011. jún. 13. 14:03
szia! na most készítem, az ecetes vízre tényleg kijöttek!:) szuper, akkor már csak nyakon öntöm a cukros vízzel és mehet a plédb
2011. jún. 13. 12:36
A Nagyi mielőtt eltette a befőttet pici ecetes vízben szokta átmosni, megáztatni - kijönnek a kukacok :) és ott lebegnek a mosóviz tetején. Nem gusztusos, de jobb mint a befőttes üvegben. Én már évek óta a Knorr féle befőtt tartósítót használom, mert nem kell dunsztolni, sem száraz sem nedves dunsztban. Kicsi a hely.
24. martin3 (válaszként erre: 23. - Sylvia81)
2011. jún. 13. 08:12

hát ez az!! és van belőle 3!!!!!!(mármint 3 fa...:))))))

már nagyon unom szedni...ma is fogok és ma teszem el a befőttnek valót...és marad a gyorsabb egyszerűbb változatú recept, meg teszek a mélyhűtőbe is...

23. Sylvia81 (válaszként erre: 19. - Martin3)
2011. jún. 9. 22:08
De most esik le: ha akkora a fa, hogy nem bírjátok megpermetezni, akkor azon marha sok cseresznyének kell lennie... Ha annyiból sütit csinálsz, egy egész menekülttábort felhízlalhatsz vele!
22. Sylvia81 (válaszként erre: 19. - Martin3)
2011. jún. 9. 22:06

Cseresznyés piskóta. :P

Vagy gyümölcstorta, cseresznyével a tetején - bár ez is piskótatésztából van.

21. Sylvia81 (válaszként erre: 18. - Martin3)
2011. jún. 9. 22:05
Végülis úgyis cukrosvízbe teszed, mire ehető lesz maga a befőtt, úgyis átveszi a cukrot a gyümölcs, és már íze is lesz.
20. Sylvia81 (válaszként erre: 16. - Martin3)
2011. jún. 9. 22:04

Anyós a kényelmes fajta, ő csak nyakon önti a sziruppal, rá a tető és száraz dunszt.

Finom, és még nem láttam olyat, ami megromlott, pedig még most fogyott el az utolsó üveg, de tutira nem tavalyi, hanem legalább tavalyelőtti volt, mert tavaly nem tettek el.

Azt hiszem, ez is a "Germes" fajtából van, bár após és Felem is Germensdorfinak hívja. Pont most 7végén megyünk, Felem mászik a fára, és anyósékkal elrakják. Én gyerekezek.

2011. jún. 9. 21:58
amúgy mit lehet még készíteni cseresznyéből? a lekvár jellegtelen, esetleg valami süti-recept valakinek?
18. martin3 (válaszként erre: 17. - A14deb9047)
2011. jún. 9. 21:57
nekünk is germes van, de én nem szeretem világosan, sőt minél sötétebb annál édesebb én úgy szeretem, világosan olyan se-ízű..
2011. jún. 9. 21:40

A germest mindig a fa tetején kezdtük el szedni...

Én voltam a legkönnyebb, engem küldtek fel. Amikor szép világos rózsaszín volt, már szedtük és tettük, illetve adtuk el. Minél világosabb, annál ropogósabb.

2011. jún. 9. 21:39
illetve annyi még, hogy olvastam olyat, hogy csak szirupot főzzek és azzal öntsem le és kész(+ száraz dunszt) illetve olyat, hogy főzni kell a vízben (az üveggel együtt) és utána száraz dunszt...most melyik a jobb? előző egyszerűbbnek tűnik..
15. martin3 (válaszként erre: 14. - A14deb9047)
2011. jún. 9. 21:36
ok, de ha olyan magas a fa, hogyan oldjam meg??? még létráról sincs értelme(legalábbis normális létráról, nagyobb nincs:(
2011. jún. 9. 21:31

Amikor még egészen kicsi a cseresznyevirág bimbó, azt hiszem mésztejes lemosást csináltak a cseresznyelégy ellen. Ezért ajánlatos időben leszedni. Ez egyedül az ún. "májusi" fekete cseresznyére nem vonatkozik, a zsabolaira, nagydisznódira, germesre viszont annál inkább.

Van még egy másik cseresznyefajta, de az július elején ért, és abba nem megy bele a cseresznyelégy. Szóval mindent időben...

2011. jún. 9. 21:26

köszi mindenkinek a hozzászólást hasznos volt!:)

permetezni nem szoktuk mert olyan nagyok, hogy csak na, képtelenség, gyönyrűen néz ki, mégis ha szétnyitod ott a kukac...(pedig kívülről semmi az ég világon nem látszik..:()

2011. jún. 9. 16:00
de lehet még cseresznyéből lekvárt szörpöt is akár ha rengteg van belőle:D szomszédoknak adni rokonokra rá sózni az 1 hete éeszedet félig rohdtahtot főleg ha panel lakó rokonok érkeznek örülnek neki:D
2011. jún. 9. 14:43

Nem szabad megvárni, hogy túlérjen a cseresznye és akkor nem lesz kukacos!

Recept: 3 liter vízhez 80 dkg cukor, ebben rotyogtatni 4-5 percet a cseresznyét, kimerni, üvegbe tenni, végén rámerni a főzőlevet, tetejére késhegyni Na-benzoát, jól visszazárni és 2-3 napig száraz dunszt.

10. a14deb9047 (válaszként erre: 7. - Kék)
2011. jún. 9. 14:24
Az ún. "germes" cseresznyét a legjobb eltenni félérett állapotban. Leszárazni, minél hidegebb vízben áztatni durván fél napot. Legjobb késő este, és kora reggeltől eltenni. Minél érettebb a gyümölcs, annál inkább valószínű az "albérlő"...
9. dus
2011. jún. 9. 14:22
Nagy lábasba tedd a cseresznyét, engedd színig vízzel és önts rá egy decinyi ecetet és jól keverd össze és hagyd állni 10 percig. Garantáltan minden kukac kijön és a tál alján összegyűlik. Az a cseresznye, ami a víz tetején lebeg, nem jó, levegős vagy belül rohadt. Az kidobandó.
8. 83e25137af (válaszként erre: 7. - Kék)
2011. jún. 9. 14:14
ugyan már :) extra fehérje :D semmi baja annak miért kéne kidobni? :D én még nyersen is megeszem :D
7. Kék
2011. jún. 9. 14:12

Amiben kukac van az eleve kidobandó!

Nagyon gondosan át kell válogatni a befőzendő gyümölcsöt,felhasználás előtt.Egy nagy lavórban hideg vízben meg kell jól mosni és állni hagyni egy jó félórát.Azok a cseresznyék amiben kukac lehet megmutatják magukat,kibújnak.

6. Sylvia81 (válaszként erre: 3. - Macika71)
2011. jún. 9. 14:12

Ebben van valami.

Meg amúgy a forrázás sem rossz ötlet, bár nem tudom, mennyire választja el a héját a hústól...

2011. jún. 9. 14:11

Én tegnap raktam el 31 üveg cseresznyét,de nem volt benne cukor.

Régi jol bevált módszer állitólag h hideg vizben ázik.

2011. jún. 9. 14:11
elsőnek is meg mosod 2-3 léről tempósan ne hogy öszel lötyegyen ahogy anyukám mondja szotyósá váljon utána üvegekbe pakolod anyukán szalicilel csinálja mi nátrium benzonátal (nagy ipariba betiltoták a szalicilt mert rák keltő mai válágban mi nem az?!) cokrot teszel rá vizel felöntöd le fóliázod vagy csak simán rá tekered a fedőt és fel dobod főlni ) ez az anyukám receptje én vizet cukrot nátriumot ősze rotyantom és felöntöm vele és gó be a ducc ba max egy hónapot benne van és jó is lesz tartós. kukacokra meg most át 2-3 léről tempósan át válogatod és jó lesz :D
2011. jún. 9. 14:08
En ugyan befött receptet nem tudok, de ha egy kicsit tovabb asztatod a vizben allitolag a kukacot kijönnek belöle.
2. 83e25137af (válaszként erre: 1. - Martin3)
2011. jún. 9. 14:08

le kell permetezni és akkor nm lesz kukacos. :P


egyébként meg ja.. kikanalazod ha kijött.


vaaagy forró vízbe leforrázod (csak pár másodperc..) hátha kiszalad aztán be hidegbe hagyod állni mielőtt elteszed és hátha kijön. jobb ötletem nincs.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook