Császártöltési mákos guba recept
A Császártöltési mákos guba hozzávalói:Tészta:
1 kg liszt
1 e.kan.cukor
6 dl tej
5 dkg élesztő
1.5 dl olaj
1 mkan.só
Tetejére:
1 l tej
3 e.kan. cukor
1 cs. van. cukor
Mákhoz:
40-50 dkg darált mák
30-40 dkg vaníliával kevert cukor
méz - izlés szerint
A Császártöltési mákos guba elkészítési módja:
A szobahőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést csinálunk,beletesszük a cukrot, kevés langyos tejet öntünk rá,összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A többi tejhez öntjük az étolajat, sót, s összelangyosítjuk. Ha a kovász megkelt, az olajos tejet hozzáadjuk, jól kidolgozzuk, kelt tésztát készítünk. Kb. 30 percig kelesztjük,langyos helyen. Lisztezett deszkára öntjük, kb.5 dkg-os darabokat vágunk belőle, s ezeket kézzel gömbölyűre formázzuk. Kikent,lisztezett tepsibe rakjuk,( vagy sütőpapírra). Nem kenjük meg a tetejét! Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük. Az 1 liter tejet a cukorral felforraljuk. A gubakifliket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, egy pillanatra megmártjuk őket szűrőkanállal a forró tejben, úgy, hogy ne áztassuk el a tésztát. A mákot a cukorral elkeverjük. A tejes gubát rétegezve tesszük egy tálba, s minden sort a cukros mákkal szórunk meg. Hideg helyen tartjuk tálalásig. Akár simán, vagy pedig mézzel meglocsolva tálaljuk, izlés szrint, ki hogyan szereti. Ez az adag 4-6 személyre elegendő.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 959ebd0cf5, 2006. dec. 7. 20:19
A császártöltési mákos guba elkészítési módja és hozzávalói.