Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Csajok! Ti hogy csinaljatok? fórum

Csajok! Ti hogy csinaljatok? (beszélgetés)


1 2 3
2016. jan. 10. 12:05
Igen, és anyukámat megkérdeztem, egy edényboltban vették...!! Frankó! De a mágnes mindig nálam lesz.:DDD
63. Guruljka (válaszként erre: 62. - IzaHold)
2016. jan. 10. 09:39

Micsoda csalás, hogy jelölik!

Máskor is gyanítottam már, hogy a termékbemutatókon árult holminak valami "bibije" van. Lehet, hogy nem engedélyezték a kereskedelmi forgalomba hozatalt!


Egy kis mágnest bárhová magunkkal lehet vinni, főleg ha edényt veszünk. Vagy ha a boltban hűtőmágneseket is árulnak!

2016. jan. 9. 18:57
Elfelejtettem ezt a fórumot, de most eszembe jutott. Közben beüzemelték a főzőlapot, amit nem vitt a mágnes, az a főzőlapon sem megy, a Bachmayer vagy milyen, kiszelektáltam őket. Szóval a mágnes jó megoldás valóban, hiába volt ráírva, hogy indukciós, meg ábrával jelölve!!!! :/
2015. aug. 11. 22:27
Azért majd adok nekik egy esélyt, de ez még a jelek szerint hónapok múlva lesz.:))
60. Guruljka (válaszként erre: 59. - IzaHold)
2015. aug. 7. 14:55
Igen, de a jelek szerint nem jók indukciós főzőlaphoz. A jelölés ellenére sem.
59. IzaHold (válaszként erre: 57. - Guruljka)
2015. aug. 7. 10:25

Nem hülyeség, amit kérdeztél, én is gondodolkodtamm ezen, hogy ezek a hűtőmágnesek egész kis vékonyak stb.:)


Egyébként én sem szeretem az árubemutatós dolgokat, de egyébként hosszú évek óta nagyon jók ezek az edények.:))))

2015. júl. 14. 22:20
Jaj, megnéztem a Bachmayer edényeket! Sajnos átverés is lehet, mert egy árubemutatós cég forgalmazza.
57. Guruljka (válaszként erre: 56. - IzaHold)
2015. júl. 14. 22:18

Az én kedvenc fazekam Blaumann. Ez gyakorlatilag német felügyelettel, Kínában gyártott márka, és elég olcsó. Az oldalára nem tapad a mágnes, de a talpára szinte odarepül.

Ennek is szendvics talpa van, az acél minősége nincs feltüntetve. Szeretem, mert nem deformálódik, és a füle is csak szegecselt fém, de nem forrósodik át. Tavaly vettem a Coop-ben egy akcióban.


Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de a mágnes, amivel nézted, az jó?

2015. júl. 14. 19:42
Megnéztem mégegyszer az edényeket, nem csak a jel van rajta, de szöveggel is rá van írva. Ez a 10/18-as szendvicsalja van. Bachmayer edények.
55. Guruljka (válaszként erre: 54. - Gribedli***)
2015. júl. 13. 23:36

Jól körül kell nézni, az egyéni szükséglet/szokások/kihasználtság, egyebek miatt amúgy is.


És természetesen, lehet mással kombinálva használni akkor is, ha nem pont egy kombi tűzhelyet vesz.


Én sem dobnám ki az ilyen edénykészletet, kár is lenne érte.

De az sem butaság, ha az ember legalább egy kis gáz főzőlehetőséget "talonba tesz", nem jó "egy lábon állni" ebben sem. Jöhet váratlan áramszünet is!

54. gribedli*** (válaszként erre: 51. - Guruljka)
2015. júl. 13. 23:24
Értem. Hát akkor így járt. Bocs, nem... Járt volna, ha csak indukciót tett volna. Vannak kombi tűzhelyek is. Vagy lemond az indukcióról és az edényeket választja
53. Guruljka (válaszként erre: 52. - IzaHold)
2015. júl. 13. 22:18
Szóval a lényeget nem sikerült megoldani, se legalább okosodtunk...:D
52. IzaHold (válaszként erre: 51. - Guruljka)
2015. júl. 13. 22:05
Jó kis cikk azért!:)) Köszi!
2015. júl. 13. 17:38

Utánakerestem, maga a zománc egy bizonyos fajta üvegréteg, amit eleve acéllemezre visznek fel, és kiégetnek.

Tehát maga a zománcréteg nem fémes.

Így készül:


"A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400°C-on, olvasztókemencében

megolvasztjuk, majd az olvadékot hideg vízbe csapoljuk, miközben un. zománcfritt

keletkezik. A zománcfrittet malomadalékokkal és vízzel keverve golyós malmokban zománciszappá őröljük. Az így előállított zománciszapot szórással, mártással vagy öntéssel visszük fel a bevonandó fém felületére. Szárítást követően kerül a munkadarab az égetőkemencébe, ahol 800-940°C közötti hőmérsékleten a felvitt tűzzománc réteg beégetésre kerül. A tűzzománcozásra kerülő

tárgyak többsége acéllemezből készül. Hagyományos technológia szerint az acéllemez tűzzománcozásakor a tűzzománcot több rétegben viszik fel a fém felületére. "


Itt olvastam:

[link]

50. Guruljka (válaszként erre: 49. - Gribedli***)
2015. júl. 13. 17:32
Értem, de a zománcozás utólag, és kívülről nekem bajosnak tűnik, nem tudom, lehetséges-e.
49. gribedli*** (válaszként erre: 48. - Guruljka)
2015. júl. 13. 09:41
Az alumíniumot példaként írtam és ez belülre vonatkozik. De gondoltam, ha alumíniumot tudnak utólag rátenni a rézedényekre belül, akkor zománcot is lehet tenni kívül. Tudom, hogy az alumíniummal nem működik.
48. Guruljka (válaszként erre: 47. - Gribedli***)
2015. júl. 13. 09:16

Esztergályos biztosan nem zománcoz.


Az alumínium pedig végképp nem jó az indukciósra.

47. gribedli*** (válaszként erre: 44. - IzaHold)
2015. júl. 13. 09:10
Eszembe jutott még, hogy ha ismersz valakit aki ilyennel foglalkozik, nem tudom, ma ki csinálja, esztergályos? Azokra az edényekre, amik nem működnek, egy réteg zománcot az aljára kenni? Akkor működik. Mert csinálnak ilyet, pl réz edényeknél is ugye, mivel a réz egy kicsit mérgező, szokták a réz edény belsejét alumínium réteggel kezelni. Mert a réz jól vezeti a hőt, sokan használják (van indukciós változat is, az alja acél), viszont ezzel az alumínium réteggel biztonságos. Csakhogy egy idő után lekopik a mosogatás következtében, nálunk a gyártónál 4-5 euróért megcsinálják újból. Szerintem hasonlót lehet kérni zománcból szakembernél is és így használhatnád a szép edényeidet.
2015. júl. 13. 09:03
Igen, jó rá a zománcos, anyósom még az ő anyósától kapott zománcozott régi fazekakat, de nem használta őket, és így vadiúj állapotban nekem adott párat, ezek is szuperül mennek az indukciósra, holott akkor még nem is ismerték az indukciót, amikor ezeket gyártották!:))))
45. Guruljka (válaszként erre: 44. - IzaHold)
2015. júl. 12. 20:45
Vehetsz sima zománcos főzőedényt is, bár ezek a mostani zománcok már nem annyira tartósak, és a lábas alja is hamar vetemedik.
2015. júl. 12. 19:57

Csak azért sajnálnám őket, mert még a szüleimtől kaptam kb. 10 éve egy egész készletet, és semmi bajuk nincs. De ha kell akkor a bútoráruházban veszek, ott láttam barátságos áron.:)


Gribedli: igen, a korongos megoldásról olvastam, hogy nem a legjobb verzió. Majd kitapasztalom.:) Köszönöm!

43. IzaHold (válaszként erre: 42. - Guruljka)
2015. júl. 12. 19:55
Igen, a legalján próbáltam.:( Köszönöm a válaszokat!:)
42. Guruljka (válaszként erre: 40. - IzaHold)
2015. júl. 10. 19:55

Az alján próbáltad a mágnest?


Mert lehet, hogy csak az aljára húztak egy réteget, az olcsóság kedvéért.

41. gribedli*** (válaszként erre: 40. - IzaHold)
2015. júl. 10. 18:47

Az vagy nem mágnes, vagy a jel nem indukciós jel, vagy az edény alja nem vas/acél.


Az indukció csak mágneses reakción keresztül működik, illetve a nem acél edények alá lehet tenni egy acél korongot, mint alátét de én már kipróbáltam, ettől nagyon felmelegedik a korong. De végülis réz edényben csináltam így polentát, mert az acél alátét a mágnessel oké, felmelegszik, és így felmelegíti a rézedényt is (igaz, energiaveszteséggel...). Többet nem csináltam ezt, mert szerintem veszélyes is, nagyon felhevült a korong, jó sokára hűlt le annyira, hogy levehessem, mindegy, legalább megpróbáltam, és tudom, hogy működik, de nem nekem való opció.

40. IzaHold (válaszként erre: 36. - Gribedli***)
2015. júl. 10. 18:21
Nekem van egy készletem, amin rajta van az indukciós jel és a mágnes nem tapad rá..kíváncsi vagyok működik -e indukcióson... Esetleg valaki te vagy valaki tapasztalt ilyet?
39. Guruljka (válaszként erre: 38. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 23:48

Az indukciós mindenképpen a legtakarékosabb. Évek óta indukcióson főzök. Nekem egylaposra tellett és telik. Ami egy könnyen mozdítható darab, nálam a pulton van.

Előtte villanyrezsót használtam, régebben gázt, még régebben villanytűzhelyet.

Ennél a kicsinél azt is figyelembe kell venni, hogy (a gyári papírja szerint) 6 kg-nál nagyobb súly ne legyen rajta, nehogy megrepedjen az üvegkerámia lapja. De a mai inox edények könnyűek, a kedvencem egy olcsóbbik féle szendvicstalpú inox vagy milyen fazék. A régi zománcsosaim kisebbek, mert nem vagyunk sokan.


Eleinte meg kellett szokni, de kezdettől szeretem. beállítom az időzítőt, és sípolva lekapcsol, azaz ha itt felejtem magam a gép előtt, nem fő kásává a tészta vagy a zöldség.


Rizst is kellemes úgy főzni, hogy a forrás után 80 fokon 20 percet beállítok, jól záródó fedő alatt tökéletes lesz a rizs. Ha biztosra akarok menni, egy törlőt rakok a lábas köré, az felissza, ami kifutna. :D (Nehogy lecsurogjon.)


Fontos, hogy az edény alja lapos és egyenes legyen.


Mindenkinek mások a szempontjai. Ha nyárikonyha van, és nagyobb a család, inkább ott lenne értelme a nagy fazékban a szagosabb dolgokat főzni gázon.

De az indukciós lap még kollégiumba is remek, mert nem tűzveszélyes, és kis helyen elfér, súlya is alig van. Lehet vinni kempingezni, bárhová is.

38. fincsi5 (válaszként erre: 36. - Gribedli***)
2015. jún. 24. 10:06

Köszi! Már meg is néztem párat, a hűtőmágnessel.:)

A villany nekem is a kis konyhába kellene, pótnak, néha. Bent gáztűzhely van, kint csak az igazán szagos ételeknek gondoltam. Akkor?:))

37. gribedli*** (válaszként erre: 34. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 09:37

Hosszú távon megtakarítás, de mi más okokból is akartuk az indukcióst. Az nyomósabb ok volt, hogy nem melegszik fel maga a főzőlap, vagyis nem melegszik fel életveszélyesen és így neadjisten a gyerek odanyúl, nem égeti meg magát, plusz nem ég rá a kifutott kaja soha, emellett gyorsabban is melegít mint a villany, a gáznál meg sokkal gyorsabban. A villanytűzhelyemen, ha kifutott valami, büdös is, meg meg kell várni míg lehűl annyira, hogy megtisztítsam. És ha foglalt minden hely, akkor ugyanazzal kell folytatnom. Míg az indukciósnál, ha kifut valami, eltolom az edényt, gyorsan letörlöm, úgysem forró, visszateszem az edényt és folytatom a főzést. Nincs büdi, nincs odakozmált cucc. Nekem a használata egyszerű, mert hasonló a villanytűzhelyhez, gyorsabb is annál, de kevesebbet fogyaszt mint a gáz. Időzíthetem, hogy lekapcsoljon magától.


Aki a gáztűzhelyhez szokott és azt szereti, és már a villanytűzhely sem szimpatikus neki, olyanoknak nem ajánlom az indukcióst. De akinek már van villany, annak egy továbbfejlesztett változata. Ha elmegy az áram, olyankor szívás van, de ezt bevállaltuk, mégsem megy el minden nap.

36. gribedli*** (válaszként erre: 31. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 09:26
A már meglévő inox edényeidet használhatod rajta, a zománcozott is működik. Mi nagyon keveset vettünk hozzá utólag mert már a régi villanytűzhelyünkön is ilyeneket használtunk. Az alumínium aljú és a zepter nem jó. Nekem van egy kis hátsókonyhám is, ami nem jó az indukciósra, azt a másik tűzhelyen használom. Egy mágnessel tesztelheted a boltban is, meg a sajátjaidat is, ha rátapad a mágnes az edény aljára, az mind használható az indukcióson. Tehát öntöttvas, zománcozott vasedény, inox edények. Persze már van rajtuk jelzés is, de ha a régebbieken nincs, először nézd meg mágnessel, mert lehet, hogy nem is nagyon kell újakat venned:)
35. gribedli*** (válaszként erre: 30. - Guruljka)
2015. jún. 24. 09:20

Jó, az öntet nekem is nagyon egyszerűcske, de otthon többet használja mindenki mert jók vannak, itt annyira nem vagyok oda értük, hanem 1 rész balzsamecet+4 rész olívaolaj az öntetem (pl 1 kiskanál az 1 rész), ha kell, teszek bele saját fűszernövényeimet vafy saját fűszersót.


Összeszedem az összes fűszerünkből, amiket lenyírbáltam, mert ha nem, ezek nőnek mint a gomba (zsálya, bazsalikom, oregánó, menta, kakukkfű, stb., mehet bele rozmaring, fokhagyma, minden) mosom, belegyömöszölöm a turmixgépbe, forgatom, amíg összeesik, ezután teszek bele egy marék nagyszemű tengeri sót. Ezzel addig turmixolom (ha kell, még sót bele), amíg egy ilyen zöld só lesz belőle. Befőttesüvegben tartom.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook