Cicege avagy tócsni (tócsi, lapcsánka) a’la Tina recept
90 perc
A Cicege avagy tócsni (tócsi, lapcsánka) a’la Tina hozzávalói:
1.5 kg krumpli (lehet újkrumpliból is készíteni, de az vizesebb, így ahhoz több lisztet kell adni),
3 egész tojás,
2 nagyobb gerezd fokhagyma,
Fél fej vöröshagyma,
4 teáskanál szárított petrezselyemzöld,
4-5 teáskanál ételízesítő,
5-6 evőkanál liszt,
Fokhagymasó, bors,
1-1.5 dl tejföl (jó kefírrel is) vagy kevés tej.
(Van, amikor teszek bele 1 kanál mustárt is, így ízletesebb.)
Olaj a sütéshez.
A Cicege avagy tócsni (tócsi, lapcsánka) a’la Tina elkészítési módja:
A burgonyát megmosom, lecsepegtetem, és lereszelem (a reszelő legnagyobb lyukán reszelve, de lehet kislyukúval is, akkor sokkal homogénebb masszához jutunk), a felesleges vizet kinyomom belőle. Hozzáadom a 3 tojást, amit kissé felverek, a fokhagymát és a vöröshagymát belereszelem, beleszórom a petrezselymet, az ételízesítőt, fűszerezem fokhagymasóval és borssal (mustárral), összekeverem, majd hozzáadom az 5-6 evőkanál lisztet és annyi tejfölt vagy kefírt (helyettesítheted tejjel is, de abból nagyon minimálisat tegyél bele, mert a tészta nem olyan jól szívja fel, mint pl. a tejfölt), hogy az állaga megfeleljen a kissé folyós nokedlitésztának A teflonserpenyőben az olajat felforrósítom. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba teszem a kanál hátával vékony lepényekké simítom. (Utána közepes lángra állítom a sütőt, különben odaégnek a tócsik.) Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütöm. A szélekre vigyázok, mert könnyen odaég! Papírszalvétára szedem, hogy a felesleges zsiradékot felitassam. Forrón tálalom, mert igazán csak így finom. Nekem ebből az adagból olyan 30 db sül ki.
Mi vegetés tejföllel meglocsolva szeretjük.
Olaszrizling illik hozzá. :)
Kategória: Köretek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. febr. 29. 16:00
A cicege avagy tócsni (tócsi, lapcsánka) a’la tina elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.