Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Borokban jártas esetleg valaki? fórum

Borokban jártas esetleg valaki? (beszélgetés)


21. moonlight13 (válaszként erre: 11. - Andi6020)
2016. nov. 12. 00:07
Számomra nem egyértelmű, hogy karácsonyra ajándéknak akarják megvenni, vagy saját maguknak. Természetesen, ha saját maguknak, akkor ha az édes bort szeretik, vegyenek édeset, ajándéknak viszont szerintem a száraz találóbb, mert többen szeretik a szárazat tapasztalatom szerint.
20. bnedora (válaszként erre: 17. - C73db520ef)
2016. nov. 11. 23:17
Bocsi: Tokaji Szamorodni
2016. nov. 11. 12:14

... vagy próbáljátok ki a Murcit, vagy a mézbort... na ezek édesek, bár nem vörösek...

Igazából nem értem, hogy miért 'kell' vörösnek lennie, ha egyébként nem értenek hozzá... :)

2016. nov. 11. 10:00
És ha gyümölcsborokkal próbálkoznátok? Sokféle különleges gyümölcsbor van, ami kicsit talán exkluzívabb, ünnepibb, mint a hagyományos szőlőbor. Olyanok is meg szokták kóstolni, akik nem annyira borosak, ezek inkább édeskések. Alma,- meggy,- szilva,- füge, stb.
17. c73db520ef (válaszként erre: 16. - NomNom)
2016. nov. 11. 09:34

Foleg sultek, desszert melle konnyu feher (asztali) borokat ajanlanek, ami edes vagy feledes, pl. Balatonboglari muskotaly, vagy Tokaji Szomorodni.

A borkostolas "technikajarol" sem artana megfeledkezni.

A bor tarolasi homerseklete, a kiontes, kostolas szertartasa, stb. Nem ugy van az, hogy kiontom es megiszom, "gyere cipo', bekaplak."

16. NomNom (válaszként erre: 15. - C73db520ef)
2016. nov. 11. 08:56

Igen, vagy késői szüretből is édesebb lesz.

De ezeket már nem kedvelem, meg drágák is általában.

Nem tudom, mondjuk én karácsonyra nem ajánlanám a bort, ha nem különösebben kedvelik/itták eddig. :)

2016. nov. 11. 08:54

Nekunk otthon regen vot szolonk, tobbfele borunk is. Egyes szolofajtakbol jo edesebb bort keszitettek. Soha egyetlen nedube sem tettek cukrot. Ez persze az evjarattol is fuggott. Egy 20-22 maligamfokos mustbol edesebb a bor is, mint egy 16 fokosbol, ha nem volt eleg napsutes az eresi idoszakban.

Az sem mindegy, melyik teruletrol valo a bor.(Alfold, balatoni, soproni, mecseki vagy eppen egri).

14. NomNom
2016. nov. 11. 08:52

Egyébként szokás kérdése. Egy időben én is csak a félédeseket bírtam meginni, de néhány borkóstoló után már úgy érzem kifordulna a számból. Néha a félszáraz is már.

Szárazban is vannak kellemes gyümölcsös borok, amelyekről meg nem mondanád, hogy száraz.

13. NomNom
2016. nov. 11. 08:50

Az édestől csak fejfájást kapnak. Legalábbis amit itthon lehet édeset kapni, mivel természetes módon létrejött édes bor nem igazán van. Amit a polcokon találtok és elfogadhatónak tűnik az ára, az gyanús, hogy utólag édesített.

Bikavért és társait sem ajánlanám kezdő borozónak mert azt egyelőre nem hiszem, hogy fogja tudni értékelni.

Keressetek könnyed borokat. Vörösben annyira nem vagyok jártas, én az Irsai Olivér v. Csabagyöngye borfajtákat ajánlanám. Nem ragad össze a szátok tőle de nem is borzasztó száraz és viszonylag bármilyen étel mellé jó választás.

Vörösből egy Kadarka, Merlot vagy Cabernet.

Én a Sillert is nagyon szeretem, ez átmenet a rozé és vörös között.

2016. nov. 11. 08:47

Jobban szeretem az edes borokat - feherben is -, vagy a rose jellegueket; elmegy ugyan a felszaraz is, de az nem az igazi szamomra.

Hiaba mondjak, hogy a szaraz az "igazi".

11. andi6020 (válaszként erre: 5. - Simple)
2016. nov. 11. 08:40

De miért igyon szárazat, ha nem azt szeretne?

Hiába a szárazak a legjobbak a szakértők szerint, én pl meg nem bírnám inni egyiket sem.

10. moonlight13 (válaszként erre: 1. - Biborcsiga)
2016. nov. 11. 08:37
Én is az édes vörösbort szeretem, de a borszakértők a száraz borokat kedvelik. A Bock boroknak szoktak örülni az ismerőseim.
9. agis
2016. nov. 10. 09:10

Édes vörösbor – az Ibériai-félszigetről, illetve Dél-Franciaországból származó portói kivételével – nincs. A portói cukortartalmát a hozzáadott alkohol emeli meg.

Természetesen a kereskedelemben kapható édes megjelöléssel vörösbor, ám nem árt tudni, hogy a vörösborok alapvetően két csoportra oszthatók: savhangsúlyos és tanninhangsúlyos borokra.

A tanninhangsúlyos borok a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a syrah és a merlot szőlőfajtákból készülnek.


A vörösborokat lényegében cserzőanyag (tannin) tartalmuk különbözteti meg a fehérboroktól. A savakon, alkoholon és esetleg egy kis mennyiségű maradék cukron túlmenően a tannin a vörösborok fő alkotóeleme. A savanyúbb, fanyarabb íz a borban a tanninnak köszönhető.


A savhangsúlyos borokra példa a kékfrankos, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka. Szakértők szerint valóban jó savhangsúlyos bort nehezebb készíteni, mint magas cserzőanyag (tannin) tartalmút, mivel a tannin – akár az édes boroknál a cukor – képes elnyomni, elfedni egyéb ízeket. Azt, hogy az adott vörösbor savasabb, vagy tanninosabb lesz-e, nem csak a szőlőfajta, a termőtáj is meghatározza. A talajnak ugyanis igen nagy szerepe van a bor karakterének kialakulásában.

Hazánk éghajlata, talajviszonyai mindkét vörösbor típus előállítását lehetővé teszi. A soproni és az egri borvidék fiatalos, savas vörösborokat ad, míg a villányi, szekszárdi borvidékekre a tanninhangsúlyos borok jellemzőek.

2016. nov. 9. 21:30
Nekem száraz a bőröm.
7. 12d083b51b (válaszként erre: 4. - Fincsi5)
2016. nov. 9. 17:39

Egyetértek!

Ha vörös, akkor én is kizárólag ezeket.

És van még egy, a Boszorkányvér, az is egészen jó.

2016. nov. 9. 17:30
Ajándékba gondoljátok, vagy magatoknak meginni?
5. simple (válaszként erre: 1. - Biborcsiga)
2016. nov. 9. 17:17
Száraz borok a legjobbak, én csak azt szoktam inni. Ha megkérdezel bármilyen szakértőt, ő is ezt fogja javasolni.
4. fincsi5 (válaszként erre: 1. - Biborcsiga)
2016. nov. 9. 16:22
Pinot noir, Bikavér, a legjobbak szerintem.:)
2016. nov. 9. 16:20
Ha bort szeretnétek inni, akkor a száraz borokat ajánlom.
2016. nov. 9. 16:11
Bocsànat az elírasért, utólag nem tudom módosítani.
2016. nov. 9. 16:10

Sziasztok!


Sem én, sem pàrom nem fogyasztunk alkoholt, gyakorlatilag nagyon ritkán. Soha nem voltunk bőr pàrtik, most viszont úgy döntöttünk, hogy karácsonyra bort veszünk csak.


A baj ott kezdődik, hogy egyikonk sem jártas a bőr fajtakban.


Mindenképp vörös- édes bort szeretnénk, de ahogy a neten olvasgatom, nàlunk nem igazán jellemző bor fajta.


Ajánlatok néhányat, aki jártas ebben?


Köszi!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook