Miből készülnek a bolti tejek? (tudásbázis)
Attol gagadtak, mert szart sem csinalnak egyesek.
En meghitaam a mutetem utan. Vissszahiztam 65 kg-Ra.
Egyéni tolerancia kérdése, ez is, mint sok minden. Persze az ember nem úgy fejlődött ki, hogy megigya egy más faj tejmirigy váladékát, de pl az európai ember idővel egész jól hozzáidomult, az ázsiait mondjuk ki lehetne vele nyírni.
Anno azt mondta a gasztros dokim, hogy egy normál ember ha mindenből mértékkel fogyaszt, kerülve a szélsőségeket akkor olyan nagy baj nem lehet. Engem pl ő vitt vissza a tej tolerálásához, mértékkel de bírom, így egy tök normális, gondtalan életem van, nem kell sehol agyalnom hogy úristen most ehetek vagy sem. Persze nem élhetek csak tejterméken, de a szinte zéró toleranciám egy szigorúan betartott, 1-1,5 éves diétának köszönhetően élhető szinten állt be.
Ami az én csőrömet a tejiparban piszkálja az inkább az állatok kizsákmányolása, talán gázabb mint minden más állattartó szegmens 😕
Nem beszélve a takarmányozásról.
Tavaly pl. a kukoricának nagyon magas volt a toxinja, állatoknak necces adni, főleg ha tejtermelésről van szó.
Aztán ott a gépi fejés...hát én láttam, hogy mit fogott fel a szűrő, amin átengedtük a tejet az autóból a tartályba...inkább nem részletezem.
Régebben dolgoztam egy kis tejüzemben, gyúrt sajtot, túrót, tejfölt, vajat készítettünk, helyi kifőzdéknek pedig zacskóztunk tejet is.
Nálunk az volt a folyamat, hogy meghozta a tejet az autó, szűrőn át leengedtük nagy tartályokba, onnan ment a pasztőrbe, utána leszedtük az összes tejszínt (a hozott tejnek olyan 4-4,5%-os a zsírtartalma), azaz készítettünk 0%-os tejet.
Utána megkaptuk, hogy 1,5-2,8-3,5%-os tejből mennyit kell kicsomagolni és ezekhez mérten a 0%-os tejhez megfelelő arányban visszatettük a tejszínt. Én voltam, aki ellenőrízte a zsírfokot, mi mindig inkább ráhagytunk 1-2 tizedet, minthogy elvettünk volna belőle. Ezt gyártás kezdetén, közben és a végén is mindig ellenőríztük.
DE!
Kíváncsiságból vettünk mindenféle forgalomban lévő tejet és hiába volt ráírva, hogy 2,8% vagy 3,5%-os....a mérőműszer nem hazudik: még 1%-ot sem érték el sajnos.
Hogy máshol hogyan készül, nem tudom.
Minden reumatológus azt mondja, egyél sajtot, túrót, de a tejivástól sem tiltanak el, a csontritkulás megelőzése céljából.
Ha belegondolsz semmit nem lehetne enni, a hús hormonnal, antibiotikummal szennyezett, a növények vegyszerekkel.
Nem a tejjel van a gond (nem magam mellett kampányolok, én nem szeretem), hanem amit teszünk a környezetünkkel. Kergemarhakór mitől is alakult ki? állati eredetű tápot kaptak a növényevők.
Az táplálkozásról állandóan új teóriák születnek. Amikor a gyerekeim voltak picik, akkor tilos volt a zsír, mert ördögtől való, majd kiderült mégsem.
Ha x éven belül születnek a gyerekek, akkor egyiknél ajánlanak valamit, a másiknál már halálos.
Táp és vegyszer nélküli étkezés kellene, de az nagyon keveseknek adatik meg a földön, hiszen annyi húst is eszünk, hogy azt normál gazdaságokban lehetetlen lenne felnevelni.
Nem, amire én gondoltam az a takarmányon a gombák által termelt toxin. Az aszály és a gyenge/spórolós vegyszerezés eredményeként veszélyes hulladék minőség jött le kukoricából a közép- és kelet-magyarországi földekről.
Az üzemi tehenészet nem takarmányoz akármivel, ha maga is szerzi be a takarmányt nézi a toxinszintet (egy takarmányos cég meg pláne) mert tudja hogy azonnal megjelenik a tejben, amit majd nem vesz át a tejgyár.
jól gondolod, mindenből normális mértékben
a vízből is létezik halálos adag :-) de tényleg... biológia
Például úgy tudom, hogy régebben az energiaital taurint tartalmazott, de talán Magyarországon, meg az Unióban betiltották, mert káros. Én azt mondom, a saját testével mindenki azt tesz, amit akar.
Így én inkább liberálisabb irányba hajlok. Mindenki azt visz a testébe, amit akar. Csak a másiknak ne ártson vele. Tudja mi mit tartalmaz, rá van írva. Nemrég olvastam hírekben, hogy volt egy férfi, aki 18 éves és koffeintúladagolás miatt kórházba került. Ő dolga. Milyen alapon tiltanám én meg bárkinek is, hogy a saját szervezetébe mit visz be? Persze vannak nagyon extrém dolgok, de az egy viszonylag szűk mezsgye.
Megértem azt is, ha valaki jó szándékból mondja, hogy Mari ne idd meg a kávét szívbajod lesz tőle, de szerintem ez egy szinten túl már kéretlen tanácsnak számít, a másik életébe való beavatkozás.
További ajánlott fórumok:
- A tűzhelyen főtt ételek egészségesebbek, mint amik a mikrohullámú sütőben készülnek? Ha igen, mi ennek az oka?
- Akiknek a férjeik külföldre készülnek dolgozni, vagy már ott vannak. Tapasztalatok érdekelnének
- Kávé, nescafe - Hogyan készülnek? Természetes italok vagy kemikáliák ezek?
- A természetes szőrből készült sminkecsetek hogy készülnek? Bántják érte az állatokat?
- Hogyan készülnek falun karácsonyra?
- Miből lehet észrevenni, hogy a csincsillák párzani készülnek?