Kávé, nescafe - Hogyan készülnek? Természetes italok vagy kemikáliák ezek? (beszélgetés)
ja, ha már ez a neve a fórumnak, akkor én is megjegyzem, hogy nem ízlik annyira a nescafe.. sorry.. nekem a sok közül a jacobs jobban bejön.
de sajnos mostanában egyre kevesebb helyen lehet kapni.
Kb ugyanannyira gáz mint a másik fajta!:)
Egézségedre minden reggel,ha szereted :))
A fagyasztva szárítás során a folyékony kávét –40 oC alatti hőmérsékletre fagyasztjuk, és ennek eredményeképpen a kávésűrítményben a vízrészecskék kikristályosodnak. Az úgy nevezett szublimáció módszerével egy különleges kamrában a jeget kivonjuk a fagyasztott granulátumból. Így vízben oldható kávésűrítményt kapunk.
Ami nem bio a dologban az legfeljebb a 3in 1 és stb kávékban a szintetikus tejpor,és a szintén nem temészetes anyagból készülő édesítőszerek!
Én úgy tudom, hogy rendesen lefőzik a kávét, majd kivonják belőle a vizet és kész a nescafé.
"A vízkivonásra két eljárás létezik: vagy porlasztva szárítják (spray dry), azaz hatalmas adag forró gőzt engednek a lefőzött kávéra, vagy - egy újabb technikai fejlesztést igénybe véve - fagyasztva szárítják (freeze dry). Az utóbbi esetben egy vékony, megfagyott réteg keletkezik először a lefőzött kávémennyiségből. Ezután következik a víz eltávolítása, hogy végül az átlátszó üvegcsomagolásból jól ismert granulátum megszülethessen."
Valami dok filmben volt róla szó. Persze ezt is először a hadsereg részére készítették, majd elterjedt a piacokon is... Én is azt hittem nagyon mű, de ezek szerint semmi adalékot nem igényel ennek ellenére tartalmazhat márkánként eltérő mesterséges tartósítókat. :)
Nehéz elhinni, hogy ilyen bio lenne ez a kávé, mint ahogy a cikkben áll.
Amúgy ez a mondat is kérdést vet fel bennem: "A kávé ízesítőanyagait még a vízgőzös kezelés előtt kivonják és félreteszik."
MIVEL vonják ki? És hogyan adják újra hozzá?
És még egy: némelyik instant kávé miért lesz rettenetesen büdös, pár órával kibontás után?
Szia!Egy cikk róla!
Hogyan készül az instant kávé?
Sok probléma oldódott meg az instant vagy azonnal oldódó kávé kitalálásával. Hamar elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, s nem kell hozzá más, csak egy csésze és egy kis forró víz. Az igazi kávékedvelők talán kevésbé részesítik előnyben, hiszen mégiscsak más egy kicsit az íze, mint az őrölt kávénak.
Voltaire
Voltaire
Ismerünk néhány híres embert, akik köztudottan nagy kávékedvelők voltak, bár nem mondhatni ugyanakkor el róluk, hogy a mértékletesség mércéjével mérték volna a napi elfogyasztott kávémennyiséget. Ott volt például Balzac, a francia író, aki a hideg, fekete és sűrű kávét fogyasztotta nagy előszeretettel, hogy egész éjszaka fenn tudjon maradni alkotni. Állítások szerint élete során közel 50.000 csésze kávét ivott meg. Voltaire, francia filozófus naponta hihetetlen mennyiségű, átlagosan 72 csésze kávét fogyasztott, míg Beethoven minden egyes csészéhez legalább 60 szem kávébabot használt fel.
Beethoven
Beethoven
Ma már nagy népszerűségnek örvend az azonnal oldódó kávé, amit úgy készítenek, hogy lefőzik az őrölt kávét, és elpárologtatják róla a vizet.
Ez a kávé olyannyira népszerű, hogy például Angliában és Japánban az emberek majd'
90 %-a ezt fogyasztja. Az USA-ban ez a szám már csak 25%, az olaszok pedig kifejezetten az őrölt kávéra esküsznek.
A 19. század végén már próbáltak instant kávét előállítani, de nem jártak sikerrel, mert a végeredmény roppant kellemetlen ízűre sikerült.
Míg nem 1906-ban egy belga mérnök a magas hegyeket járva azt tapasztalta, hogy a kannából kifutott kávéból visszamaradt egy barna színű lerakódás. Megkóstolta, és az ízét kellemesnek találta. Volt ennek komoly magyarázata is. Mivel nagy magasságban a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr, párolgás közben a kávét kevesebb hőkárosodás éri. 3 évvel később alapított is New Yorkban egy kávéfinomító vállalatot. Az általuk gyártott kávénak igen nagy sikere lett, s rövid idő alatt óriásira nőtt a forgalmuk.
Az instant kávé készítése azzal kezdődik, hogy főznek egy hatalmas adag kávét. Az őrleményből tehát kávét főznek, vagyis forró vízen engedik át. Itt egyszerre akár 900 kg kávéra is gondolni kell. A víz egy részét hagyják elpárologni, ennek következtében sűrű kávé marad vissza. A kávésűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az átáramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az már a csomagolható instant kávépor.
A szemcsés változatukat úgy készítik, hogy fagyasztva szárítják. A megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket ezután vákuumkamrában melegítik fel óvatosan. Mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül párologtatható el, s így a kávé jó íze sem tűnik el.
Tehát, nem is olyan bonyolult folyamat eljutni az őrölt kávétól az instantig. Bárhogy is van, még ha nem is mindenkinek ízlik, elmondható, hogy emberek millióit hódította meg ez a kávécsoda, ezt a folyamatot pedig megfordítani már aligha lehetne. De miért is kéne!
Sziasztok,
Mint sokunk en is minden reggelt egy bogre nescafe-val inditok. A napokban azonban elgondolkoztam, vajon mennyire egeszseges ez? Marmint az a resze, ahogy a kave, nescafe keszul? vajon atmegy sok finomito eljarason? Hogyan lesz a kavecserjebol nescafe? Kemikaliakat dontok minden reggel ehgyomorra magamba????? Probaltam utananezni interneten, de eleg keves infot talaltam az eljarassal kapcsolatban. Valaki esetleg tobbet tud?
További ajánlott fórumok:
- Miért hisznek az emberek a természetgyógyászatban, homeopátiában és más effélében?
- Hogyan szüljünk? Természetes vagy császár?
- Orvos természetgyógyász segít itt Kérdezzetek
- Hiszel a természetfeletti dolgokban és mi a véleményed róluk?
- Mikor lesz végre természetesebb a szépségideál?
- A természetes szőrből készült sminkecsetek hogy készülnek? Bántják érte az állatokat?